Συνέντευξη του Θωμά Κινδύνη στο Θεατρο.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ.GR

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Το Όνειρο ενός Γελοίου”
στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης

Επιμέλεια Συνέντευξης : Χ. Κοκκίνου

1) Καλησπέρα σας, κύριε Κινδύνη και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Χρόνια ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικοδιδάσκαλος. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με το θέατρο ;

Από την πρώτη στιγμή που κατάλαβα τον εαυτό μου συνειδητοποίησα ότι ο λόγος της ύπαρξης μου σ’ αυτόν τον πλανήτη είναι για να σταθώ και να βοηθήσω τους ανθρώπους. Όλοι πίστεψαν ότι θα γίνω γιατρός. Εγώ όμως δεν έγινα γιατί ήθελα κάτι πιο μεγάλο. Ξέρω ότι η ιατρική ασχολείται αποκλειστικά με το σώμα. Εμένα όμως δεν μ’ ενδιέφερε αυτό γιατί καταλάβαινα πως το σώμα δεν είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος είναι ένα πνευματικό ον που καθοδηγεί και επηρεάζει το σώμα. Έτσι ήθελα να ασχοληθώ μ’ αυτό το υπέροχο ον και τότε κατάλαβα πως το θέατρο είναι αυτό που θα με βοηθήσει για να πετύχω το στόχο μου. Και όταν είσαι σίγουρος για κάτι, όλα συνηγορούν για την επίτευξή του. Έτσι εμφανίστηκε και διόλου τυχαία, στο δρόμο μου ο μεγάλος Δημήτρης Ροντήρης που μ’ έκανε άριστο επαγγελματία και μου δίδαξε την αγάπη μου για τον άνθρωπο καθώς και το μέγιστο προσόν του ανθρώπου, την Ακεραιότητα.

2) Φέτος πρωταγωνιστείτε στο έργο “Το Όνειρο ενός Γελοίου” του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης. Ποια είναι η ”υπόθεση” και ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή του έργου αυτού; Επίσης πόσο επίκαιρο είναι ένα έργο που γράφτηκε το 1877;

Ένας γελοίος άνθρωπος σαν όλους τους άλλους, μόνο που αυτός συνειδητοποιεί ότι όντως είναι γελοίος, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή γιατί όλα τριγύρω δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον, καμιά απολύτως σημασία. Όμως η αυτοκτονία του την τελευταία στιγμή αναστέλλεται εξ’ αιτίας της παρουσίας μιας οκτάχρονης ύπαρξης. Και αντί αυτοκτονίας, ο γελοίος αποκοιμιέται και μέσα στον ύπνο του, του αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για τη ζωή μέσα από τον παράδεισο και από τη κόλαση. Η ζωντάνια αυτού του ονείρου, του αλλάζει όλη του τη ζωή κι αποφασίζει να διαδώσει το καλό παντού. Τα υπόλοιπα στην παράσταση.
Έκρινα ότι αυτό το έργο πρέπει να παίζεται επιτακτικά στη σύγχρονη μας κοινωνία γιατί προσομοιάζει μ’ εκείνη την εποχή της κρίσης και της κατάντιας. Κυρίως όμως γιατί μέσα από τη μαυρίλα ο Ντοστογιέφσκι μας δίνει ένα καταπληκτικό αισιόδοξο μήνυμα: πως η αγάπη είναι ο καταλύτης των πάντων και μόνο μέσα απ’ αυτήν υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα.

3) Υπάρχουν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σας, που είναι κοινά με τον ήρωα που υποδύεστε στο έργο;

Αποφάσισα να ανεβάσω αυτό το έργο γιατί συγκλονίστηκα από το περιεχόμενό του και το μήνυμά του. Το έργο ανέβηκε το 2016 τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, εγώ, αυτό το έργο ούτε καν ήξερα για την ύπαρξη του και εντελώς τυχαία τον Αύγουστο του 2016 έπεσε στα χέρια μου και κυριολεκτικά έπεσα από την καρέκλα που καθόμουν για να το διαβάσω. Αντιλήφτηκα ότι αυτό το έργο ήτανε γραμμένο για μένα γιατί είναι όσα λέω και κηρύττω, όσα δηλαδή είμαι εγώ. Οπότε έπεσα αμέσως με τα μούτρα στη δουλειά για να το σχηματοποιήσω σε παράσταση. Με βοήθησε πάρα πολύ και η σκηνοθέτης μου Άννα Σεβαστή Τζίμα που με την ευρηματικότητά της, έστησε μια παράσταση ζωντανή και με υψηλή αισθητική.

4) Σας έχει μείνει κάποιο στιγμιότυπο ή φράση σας από τη παράσταση ;

Ναι, φυσικά είναι η στιγμή που ο ήρωας αναφωνεί «δεν μπορείτε να με πείσετε πως το φυσικό του ανθρώπου είναι να είναι μοχθηρός. Ο άνθρωπος κατά βάση είναι καλός».

5) Ποιοι δημιουργοί (από όλους τους χώρους) σας έχουν επηρεάσει στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Ο Δημήτρης Ροντήρης ο C. Orff, o Γ. Γγουρτζίεφ, ο Ρον Χάμπαρντ.

6)Ποια είναι τα σχέδια σας για την επόμενη σεζόν;
Δημιουργώ την «Παραμυθένια Ορχήστρα» που θα γεμίσω με όμορφους ήχους και μύθους τον τόπο μας, φτιάχνω καλλιτεχνικό summer camp για παιδιά από 5 χρονών έως και 11 καθώς και για ενήλικους, στον Βοτανικό κήπο. Από το Φθινόπωρο θα ασχοληθώ πάλι με το «Όνειρο ενός Γελοίου» για 3η συνεχή χρονιά, θα δημιουργήσω καλλιτεχνικά τμήματα για μελέτη πάνω στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, θα ανεβεί ένα καινούργιο έργο από την κα Τζίμα το «Ευ γενιά» γραμμένο από την ίδια και συνεχίζουμε.

7) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη.

Δύο είναι τα αγαπημένα μου βιβλία που μ’ έχουν σημαδέψει στην πορεία της ζωής μου: του Μόρις Νίκολ «Ψυχολογικά σχόλια στη διδασκαλία» των Γ.Γκουρτζίεφ, Π. Ουσπένσκυ» και η «Διανοητική» του κ. Χάμπαρντ.
Μ’ αρέσει να περιφέρομαι στον πεζόδρομο μπροστά από την Ακρόπολη. Όσο για αγαπημένο τραγούδι, μ’ αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά που έχουν να πουν κάτι όπως «Της τρίχας το Γιοφύριν» που είναι Ποντιακό.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θέατρο. gr

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη αυτή και την υποστήριξη της παράστασης μας από το site σας.
Τέλος, θέλω να πω πως οι Μορφές Έκφρασης που λειτουργούν από το 1993, έχουν θέσει ως στόχο τους να συμβάλουν ώστε να αναπτυχθεί ένας νέος πολιτισμός, μακριά από τον όλεθρο, την ασχήμια και την απελπισία. Ένας πολιτισμός που θα αποπνέει αισθητική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο γεμάτο Αγάπη.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*