Συνέντευξη των Μαίρη Τσαρέα και Άννα Παπαγιάννη με αφορμή την παράσταση “The Labyrinth” στο Θέατρο Αλκμήνη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ των Μαίρη Τσαρέα και Άννα Παπαγιάννη ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ.GR ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “The Labyrinth” στο Θέατρο Αλκμήνη

Επιμέλεια Συνέντευξης : Χρύσα Κοκκίνου

1) Καλησπέρα σας, κυρίες Τσαρέα και Παπαγιάννη και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας λίγα πράγματα για εσάς για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας.

 1)  Είμαι η Μαίρη Τσαρέα υπεύθυνη του Καλλιτεχνικού – Εκπαιδευτικού χώρου Nimertis Actionart. Έχω κάνει σπουδές στην Προσχολική ηλικία – Θεατρικό παιχνίδι- Παντομίμα- Σωματικό θέατρο – Τεχνική κινησιολογίας στην Αθήνα και Βιέννη – Θέατρο του Καταπιεσμένου A.Boal. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σωματικού Θεάτρου “Πλεύσης” – Gingo Biloba- Nimertis. Συγγραφέας τού βιβλίου “Πρωτότυπες ιστορίες για Θεατρικό παιχνίδι” Εκ. Γρηγόρης

Είμαι η Άννα Παπαγιάννη απόφοιτη Δραματικής σχολής “Το Θέατρο των Αλλαγών” perfomer  σωματικού θεάτρου- εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού μουσικοκινητικής χοροθεραπείας Μέλος της ομάδας του σωματικού θεάτρου Nimertis .

2) Φέτος συμμετέχετε στο έργο “The Labyrinth” στο Θέατρο Αλκμήνη. Ποια είναι η ”υπόθεση” και ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή του έργου αυτού; Επίσης πόσο επίκαιρο είναι το κείμενο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες «Το σπίτι του Αστέριου» στο οποίο είναι βασισμένο το έργο σας;

2) Μαίρη Τσαρέα : Η ιστορία που ξεδιπλώνεται στην σκηνή δεν είναι μια περιγραφή του Μύθου , αλλά να αναδείξει τις σκέψεις ,τα συναισθήματα και τις σχέσεις των χαρακτήρων του έργου. Αναρωτήθηκαμε τι αισθάνεται ο Μινώταυρος μέσα στην μοναξιά του Λαβυρίνθου ; Το διήγημα του Χ.Λ. Μπόρχες μέσα σε μόνο σε λίγες σελίδες ξεδιπλώνει συγκλονιστικά όλο το σύμπαν αυτού Ανθρώπου,- Κτήνους όπως έχουμε συνηθίσει να το σκεφτόμαστε και ανατρέπει τα πάντα. Το κείμενο είναι επίκαιρο μιας ζούμε στην εποχή όπου όλοι μιλάμε για την αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα . Ο Μινώταυρος είναι το ” Διαφορετικό” αυτό που οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν η “ντροπή” που πρέπει να απομονωθεί στον Λαβύρινθο.

 3)Πως δημιουργήθηκε η ομάδα Σωματικού θεάτρου και DEVICE THEATRE ΝIMERTIS;

3) Μαίρη Τσαρέα : Η ομάδα ξεκίνησε από ανθρώπους οι οποίοι είτε είχαν εμπειρία στο Σωματικό θέατρο – Χορό , είτε στο Θέατρο ενώ κάποιοι άλλοι δεν είχαν καμία εμπειρία αλλά είχαν την διάθεση να εμπλακούν σε όλο αυτό που είχα στο μυαλό μου. Δοκιμάσαμε διαφορετικές τεχνικές και ιδέες και εδώ θέλω να πω ότι χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή όταν κάνεις Physical Theatre γιατί όλα στην αρχή φαίνονται λίγο χαώδη δεν υπάρχει κείμενο να υποστηρίξεις , όλα πρέπει να εφευρεθούν από την αρχή.

4) Υπάρχουν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σας, που είναι κοινά με τις ηρωίδες που υποδύεστε στο έργο;

4)   Μαίρη Τσαρέα : Κάποια στοιχεία είναι πολύ κοντά τον χαρακτήρα μου όπως το ανεξάρτητο πνεύμα της Πασιφάης , η αγάπη της για τον γιο της ενώ είναι ο ‘’Διαφορετικός’’ , το πώς προσπαθεί να προστατεύσει τις ιέρειες .  Ενώ είναι εντελώς κόντρα η έστω φαινομενική υποταγή της , προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει.

Άννα Παπαγιάννη : σαφώς κάθε ρόλος που καλείτε να ενσάρκωσει ένας ηθοποιός εμπεριέχει στοιχεία του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του. Σε πολλά σημεία συναντιόμαστε με την Αριάδνη άλλοτε με ευχαρίστηση άλλοτε όχι. Η Αριάδνη είναι δυναμική και ευρηματική, δοτική και ξέρει να αγαπάει ,τολμάει να ρισκάρει και εμπιστεύεται το καινούριο που μπορεί να είναι καλό και κακό γι’ αυτήν. Είναι ανυπόταχτο πνεύμα και έχει το θάρρος της γνώμης της, με το ανάλογο αντίτιμο. Ακολουθεί τους δόμους της βούλησής της και της καρδιά της μέσα από το φόβο για το άγνωστο (μια από της βασικές υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου). Για μένα ουσιαστικά περνάει μέσα από την ασφάλεια «της μίτρας στο σκοτάδι των προσωπικών της Λαβυρίνθων» διαμέσου της αγάπης και του έρωτα για να οδηγηθεί στην προσωπική της ελευθερία.   

5) Σας έχει μείνει κάποιο στιγμιότυπο ή φράση σας από τη παράσταση ;

5) Μαίρη Τσαρέα  : Σε αυτό το ερώτημα θα σας απαντήσω με το κείμενο της πρώτης ιέρειας Κατερίνας Παπαγεωργίου που μας αντιπροσωπεύει όλους.

Όταν οι ιέρειες προβλέπουν την απαξίωση των πολιτικών και θρησκευτικών εξουσιών τους από τον Μίνωα γνωρίζοντας ότι μπορούν να κάνουν ελάχιστα για την καινούρια τάξη πραγμάτων που έρχεται.  Προσποιούνται υποταγή στο Μίνωα γιατί κύριο μέλημα τους είναι να διατηρήσουν την   ανθρώπινη πλευρά του Μινώταυρου κάνοντας την τελετή με το ‘’Ιερό’’ ποτό, ειδάλλως η ζωώδη φύση του θα τον απορροφήσει. Άλλωστε αυτός είναι ο Πρίγκιπας, η ‘’επί της γης’’ αντανάκλασης του  Ιερού Ταύρου

Το τέλος  την παράστασης βασίζεται ακριβώς στο ποια πλευρά του Μινώταυρου θα υπερισχύσει , θα παραμείνει στο σκοτάδι του Λαβύρινθου η θα προτιμήσει το  την έξοδο στο Φως και με ποιο τρόπο θα επιλέξει να το κάνει αυτό;

Άννα Παπαγιάννη  : Αυτό που  έχω να θυμάμαι από την παράσταση είναι η σκέψη ότι το κουβάρι για την Αριάδνη είναι το “δώρο” για την ζωή του Θησέα μέσα στο λαβύρινθο αλλά και του θανάτου για τον ίδιο της τον αδερφό τον Μινώταυρο. Μπορεί σαν ιστορία από τα σχολικά μας χρόνια να φαίνεται ότι ο έρωτας την οδήγησε να προστατεύσει τον Θησέα αλλά αυτό που κλήθηκε να κάνει είναι πολύ δύσκολο, δείχνοντας το σωστό δρόμο για την αγάπη της, “λυτρώνει” τον αδερφό της.

 6) Ποιοι δημιουργοί (από όλους τους χώρους) σας έχουν επηρεάσει στη μέχρι τώρα πορεία σας; 

6)Μαίρη Τσαρέα : Με έχουν επηρεάσει οι Δημιουργοί η Ομάδες  όπως  Πίνα Μπάους- SANKAI JUKU- DEREVO- PUSH- DV8- J . TERRIE- PILOBOLOUS-  Δ . Παπαιωάννου-  Αντιγόνη Γύρα- Χ. Μανταφούνης  κ.α

Άννα Παπαγιάννη : σαφώς υπάρχουν επιρροές πληθώρα καταξιωμένων  ηθοποιών καλλιτεχνών που έχουν καθορίσει το χώρο με το παίξιμο και κύριος με το ήθος τους που ανήκουν στις προηγούμενες γενιές όσο και στην νεότερη γενιά ενδεικτικά μπορούσα  να αναφέρω Έλλη Λαμπέτη, Λήδα Πρωτοψάλτη, Δημήτρη Καταλειφό,  Παντελή Βούλγαρη, Παπαϊωάννου, Σερβετάλης με επηρέασαν θετικά στο να ασχοληθώ και με το σωματικό θέατρο. 

7) Ποια είναι τα σχέδια σας για την επόμενη σεζόν;

7) Μαίρη Τσαρέα :  Τα επόμενα  σχέδια είναι η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Χοροθεάτρου ‘’ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΝ’’ στο θέατρο Παραμυθίας , να παιχτεί και σε άλλα Φεστιβάλ που έχουμε κάνει αίτηση και περιμένω απαντήσεις καθώς και να παιχτεί στο εξωτερικό πιθανόν στη Γαλλία.

Άννα Παπαγιάννη : Τα επόμενα  καλλιτεχνικά μου σχέδια  είναι η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Χοροθεάτρου ‘’ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΝ’’ στο θέατρο Παραμυθίας για το έργο «The Labyrinth» καθώς και η παραγωγή και η συμμετοχή μου ως  ηθοποιός στην κωμωδία        “Μπέρμπον με Χάπια” της Κων/νας Ρουμελιώτη, η οποία είναι βασισμένη στην ταινία” Play it again Sam” του Woody Allen. Η παράσταση θα παιχτεί από τέλη Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων.

8) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη. 

8)  Μαίρη Τσαρέα  : Αγαπημένο βιβλίο πολλά , αν πρέπει να πω ένα είναι τα Άπαντα του Χ.Λ. Μπόρχες . Τραγούδι τελευταία είναι το ‘’Μan s world’’  J. Brown- L .Pavarotti. αγαπημένη ταινία  Blade Runner. Αγαπημένο σημείο ο Λόφος Φιλοπάππου  

Αννα Παπαγιάννη : αγαπημένα μου βιβλία ο μικρός πρίγκιπας του  Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ , η μεγάλη χίμαιρα του Καραγάτση , Η τέχνη της αγάπης του Φρομ Εριχ αγαπημένη ταινία  La Vita è Bella, To κορίτσι από την Δανία, Dancer τραγούδι δεν μπορώ να σκεφτώ ένα συγκεκριμένο μου αρέσει πολύ τα ορχηστρικά από τους  2Cellos, Take me to Church καθώς Γιάννης Χαρούλης, Χάρις Αλεξίου, Ελεονόρα Ζουγανέλη. Αγαπημένο σημείο στην Αθηνά οι Αέρηδες και μου αρέσει πολύ  να ανακαλύπτω μικρά στενάκια και μέρη στην Πλάκα.  

9) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

9) Μαίρη Τσαρέα – Άννα Παπαγιάννη : Θα θέλαμε  να σας ευχαριστήσουμε  για την συνέντευξη αυτή και την υποστήριξη της παράστασης μας ‘’The Labyrinth’’  στο Θέατρο ‘’ΑΛΚΜΗΝΗ’’  από το site σας.

Η ομάδα Σωματικού θεάτρου και DIVICE THEATRE Nimertis παρουσιάζει την παράσταση The Labyrinth, εμπνευσμένη από το κείμενο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες Το σπίτι του Αστέριου, στο Θέατρο Αλκμήνη στις 20-21 & 27-28 Απριλίου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*