Είδαμε το Το κτήνος στο Φεγγάρι στο Θέατρο Σημείο

Παρακολουθήσαμε Το κτήνος στο Φεγγάρι στο θέατρο σημείο

Γράφει ο Βαγγέλης Μαστορόπουλος

Το παρόν ως απότοκο ενός ερεβώδους παρελθόντος.

Η σειρά των πραγμάτων μετά την καταστροφή είναι η εξής. Χάος. Συνειδητοποίηση του γεγονότος. Απολογισμός. Διαχείριση της νέας κατάστασης… Ίσως τελικά οι θυσίες, οι δυσκολίες της προσαρμογής στο νέο τρόπο ζωής, ο αγώνας μέχρι την αποδοχή της απώλειας, αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια, απωθημένα και μια δυσεξάλειπτα απαισιόδοξη κοσμοθεωρία.
Στο θέατρο Σημείο η δραματουργία αναμετράται με την – την αλλοιωμένη ή όχι- ιστορική μνήμη αλλά και την ψυχοσύνθεση των ξεριζωμένων που ακούμπησαν τα όνειρά τους στην υπόσχεση μιας νέας πατρίδας για καλύτερη ζωή. Οι εικόνες έχουν ποτίσει την ψυχή για τα καλά. Δεν ξεγελάς εύκολα τη μνήμη. Οι θύμησες, αργά ή γρήγορα, αναδύονται γκρεμίζοντας μια λήθη επίπλαστη που για καιρό αποτελούσε το αδιαπραγμάτευτα ολόδικό σου στήριγμα. 


Ο Αράμ είναι ένας νέος άνθρωπος που καταφεύγει στην Αμερική μετά το ξεκλήρισμα της οικογένειάς του κατά την περίοδο της αρμένικης γενοκτονίας. Προσπαθεί με όλο του το είναι να ενταχθεί στην αμερικανική κοινωνία. Παλεύει να αφομοιωθεί. Ίσως έτσι ξεχάσει πιο εύκολα. Στο πρόσωπο της Σέτα, της νεαρής Αρμένισσας, που φτάνει αργότερα στις ΗΠΑ, βλέπει τη σύντροφο η οποία θα τον βοηθήσει χαρίζοντάς του μια οικογένεια, να προχωρήσει. Να αφήσει πίσω ό,τι τον κρατάει δέσμιο. Εκείνη όμως ίσως δεν είναι σε θέση να θρέψει τη ματαιοδοξία του. Ίσως τελικά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες του Αράμ.
Μια φωτογραφία, ένα οικογενειακό κειμήλιο, στοιχειώνει τον ήρωα. Έχει χρέος απέναντι σε αυτή τη φωτογραφία και καλείται να το εκπληρώσει. Όχι μόνο για να ξεχάσει, αλλά και για να αποτίσει φόρο τιμής στη γενιά του. Μια ζωή τον στοιχειώνει η εικόνα των δικών του. Τους κόβει τα κεφάλια, όπως τα ξερίζωσαν άλλοι παλιότερα. Θα τα αντικαταστήσει. Πρέπει να το κάνει με τη βοήθεια της Σέτα.
Δυνατές ερμηνείες από τρεις υπέροχους ηθοποιούς που παρουσιάζουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, μαεστρικά καθοδηγούμενο από μια εξαίσια σκηνοθεσία. Χωρίς φανφάρες και υπερβολές, το μήνυμα περνά στο κοινό και αυτό ήταν έκδηλο στο χειροκρότημά του. Μία ιδιαίτερη εύφημος μνεία αξίζει στον κο Αρζόγλου, ο οποίος καταφέρνει με μία πολυσχιδή ερμηνεία να συγκινήσει εξίσου ως παιδί, ως ενήλικας και ως αφηγητής. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές γι αυτή την όμορφη δουλειά.
Καλή σας θέαση!

Συντελεστές
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνικά Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Πρωτότυπη Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Μιχελάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Ματίνα Χαραλάμπη
Graphic Design: Νικόλας Φαράκλας
Φωτογράφος: Στέλιος Αγγελίδης
Οργάνωση παραγωγής: Έφη Κουντούρη
Trailer: Βαγγέλης Παπαδάκης (σκην.), Θάνος Λυμπερόπουλος (δ/νση φωτογραφίας-μοντάζ)
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Δημήτρης Χαλιώτης
Παραγωγή: Casus Belli

Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Σοφία Λιάκου, Βαγγέλης Παπαδάκης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*