Είδαμε την παράσταση Οι κάτω απ’ τα αστέρια στο θέατρο Άλφα.Ιδέα

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Για εκείνα τα μπαλκόνια που καλύπτονται από ουρανούς με αστέρια αφιερωμένους στους «νοσταλγούς» μίας σχεδόν ευτυχίας, γι’ αυτά φτιάχτηκε η παράσταση «Οι κάτω απ’ τα αστέρια». Φέτος στο θέατρο Άλφα.Ιδέα συμβαίνει κάτι μαγικό. Κάτω από τα φώτα κι ανάμεσα σε μία πρωτότυπη διάταξη του κοινού που βρίσκεται επί σκηνής, ξετυλίγεται μία αληθινή ιστορία αγάπης που μοιάζει να μένει αναλλοίωτη στο χρόνο, στις δυσκολίες, στο θάνατο.

Το κείμενο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, με στοιχεία που προσομοιάζουν με μία σύγχρονη αρχαία τραγωδία. Μία ιστορία αγάπης – απ’ αυτές που όλοι θα θέλαμε να είχαμε ζήσει κι όλοι δε θα θέλαμε να είχαμε ζήσει.

Η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής είναι συγκινητικοί, αστείοι, αυθόρμητοι, αληθινοί. Γίνονται ο ένας η συνέχεια του άλλου παρασύροντάς μας στον ψυχισμό των ηρώων, δίνοντάς μας μία γεύση από τον δικό τους χαμένο παράδεισο.  Στα χείλη τους, στα μάτια τους υπάρχει πάντα κάτι ανολοκλήρωτο, ένα φιλί/ ένα αντίο/ μια αγκαλιά/ πάντα θα λείπει κάτι.  Η χημεία των δύο ηθοποιών επί σκηνής είναι καθηλωτική. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο παρά μόνο να ταξιδέψεις μαζί τους στα ανέμελα καλοκαίρια τους στο νησί, να γελάσεις με τον αυθορμητισμό τους, να ταυτιστείς με την έκβαση της ζωής, να κλάψεις/ να κλάψεις πολύ γιατί η ζωή δεν εξελίχθηκε όπως την περιμέναμε.

Η σκηνοθεσία είναι λιτή κι επικεντρώνεται στις ερμηνείες των ηθοποιών. Χωρίς σκηνικά καταφέρνει – δεν ξέρω πώς – να μας κάνει να βλέπουμε θάλασσες και κοχύλια, μικρά ξωκλήσια και αστέρια στον ουρανό.

«Οι κάτω απ ‘ τα αστέρια» είναι εκείνη η υπόσχεση του για πάντα που δώσαμε κάποιο καλοκαίρι μαζί τη φυλάμε μέσα μας σαν κάτι ιερό, διατηρώντας το «για πάντα» ζωντανό. Τους αγάπησα για πάντα.

Συντελεστές:

Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Φωτογραφίες: Σοφοκλής Μπιμπής

Θέατρο Άλφα.Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51, Αθήνα

Δε, Τρ: 21:15 | Τε: 19:15€10 (ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ), €15 (ΤΑΜΕΙΟ), €12 (ΜΕΙΩΜΕΝΟ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*