Είδαμε τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής από την ομάδα ΠΛΑΝΗ

Γράφει η Λένα Σάββα

Με τους ήχους ενός δυσοίωνου αόρατου ταμπούρλου η παράσταση ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ μας οδήγησε στον εργασιακό μεσαίωνα της Ελλάδας στις δεκαετίες του 50 και του 60. Έξι γυναίκες διαφορετικές μεταξύ τους δουλεύουν σ’ ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας. Ελλάδα 1957. Συνθήκες δουλειάς και ζωής τραγικές. Οι γυναίκες μένουν σε κάτι ετοιμόρροπες παράγκες που τους έχει παραχωρήσει το αφεντικό.Τρώνε στο εργοστάσιο και παίρνουν που και που κανένα χαρτζιλίκι. Η Δέσποινα είναι η μεγαλύτερη. Έκανε φυλακή λόγω πολιτικών φρονημάτων. Την “έσωσε” το αφεντικό.Την έβαλε σε μια άλλη φυλακή.Λίγο μεγαλύτερη. Με τη ψευδαισθηση της ελευθερίας. Η Ειρήνη είναι η επαναστάτρια του ΚΚΕ. Προσπαθεί να ξεσηκώσει τις άλλες αλλά μπροστά στο αφεντικό βουβαίνεται. Πως θα ζήσει. Η Ουρανία είναι η πληροφοριοδότρια του αφεντικού. Γυναίκα συμβιβασμένη και σκληρή. Μισεί τις επαναστάτριες και προσπαθεί να τις υπονομεύσει. Οι άντρες τους δουλεύουν στα ναυπηγεία της Σύρου. Βλέπονται Δεκαπεντάυγουστο που πλησιάζει. Με έναν όρο. Να μην κάνουν παιδιά. Η Ευθυμία είναι αρραβωνιασμένη με το γιο της Δέσποινας και η Κατερίνα η νεαρότερη όλων, μόλις έφτασε από την Κάσο. Η Αγγελική γυρίζει με ηλικιωμένους πλούσιους θέλοντας να ξεφύγει από τη μοίρα της και κάποιες φορές περνάει κι από το γραφείο του αφεντικού. Σκληρότητα διάχυτη παντού. Η φτώχεια η κακουχία και η στέρηση τις έχουν σκληρύνει. Φωνάζουν, τσακώνονται, φιλιώνουν, αλληλοϋποστηρίζονται. Γυναίκες. Η φλόγα μέσα τους ασβέστη για μια καλύτερη ζωή. Τα όνειρα τους φυλαγμένα σε μυστικό συρτάρι στα βάθη της καρδιάς τους, να μην τα βλέπει κανείς. Και ήρθε ο Δεκαπενταυγουστος με τους επισκέπτες του.Και άφησε ανεξίτηλο σημάδι πάνω τους.Η ζωή, τους έδειξε για μια ακόμα φορά, τη χειρότερη, τα σκληρά κοφτερά της δόντια.Το ταμπούρλο συνόδεψε τους θρήνους τους με τον πένθιμο επαναλαμβανόμενο ήχο του.

Η σκηνοθεσία του Κώστα Δελακούρα αγάπησε το σενάριο της Άννας Ετιαρίδου και μέσα απ’ αυτή την αγάπη έδωσε με εκφραστικότητα κι αλήθεια όλη την αθλιότητα, την εκμετάλλευση, την απάνθρωπη μεταχείριση του εργαζόμενου. Τόνισε επίσης δυνατά τη δύναμη, το κουράγιο, την αντοχή και το ψυχικό σθένος της γυναίκας.Την ποιότητα και την ευαισθησία της, το όραμα της. “Αν με ρωτούσαν τι συμβουλή θα έδινα στον εγγονό μου, ένα θα έλεγα: φρόντισε όπου κι αν πας, ο,τι κι αν κάνεις, ν’ αφήνεις κάτι πίσω σου. Κάτι μεγάλο και σπουδαίο. Κάτι ευγενές. Γίνε άνθρωπος αληθινός.” Ο Κώστας Δελακούρας δημιούργησε μια παράσταση αυθεντική και γνήσια. Τίποτα ψεύτικο, τίποτα περιττό,, τίποτα που να μην είναι αληθινή ζωή. Σ’ αυτά τα χνάρια κινήθηκαν και οι ερμηνείες των ηθοποιών Άννας Ετιαρίδου, Γιάννας Σκουλικάρη, Άννας Πλουμίδη, Ηλιάνας Νικολόπουλου, Κατερίνας Μητρούση, Χαράς Καραβασιλειου και Κώστα Δελακουρα. Αυθεντικές. Συγκλονιστικές μέσα στην απλότητα και στην αλήθεια τους. Η μουσική του Σέργιου Τέλλη ατμοσφαιρική, εκφράζει όσα τα στόματα δεν τολμούν να ξεστομίσουν, σε κάποια σημεία της επική, σε κάποια άλλα σαν εμβατήριο. Για την ενότητα.Και την ανταρσία. Φαινομενικά η παράσταση αναφέρεται σε μια εποχή 60-70 χρόνια πριν. Τι μπορεί να μας πει για το σήμερα; Σήμερα που καταπατήθηκαν και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που με αίμα και αγώνες τόσων χρόνων έχτισαν οι εργαζόμενοι, αυτή η παράσταση έχει να μας πει πολλά.Να μας χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου.Μήπως πάμε προς τα εκεί πάλι; Μήπως έχουμε ήδη πάει; Η Δέσποινα διά στόματος Άννας Ετιαρίδου έχει την απάντηση: “Η είμαστε όλες μαζί ενωμένες και ζούμε ή φαγωνόμαστε και πεθαίνουμε.” ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ είναι ένα δυνατό κείμενο, δυνατές ερμηνείες και προκαλεί δυνατές συγκινήσεις και συναισθήματα.Είναι μια δυνατή παράσταση με φωνή και άποψη.

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Άννα Ετιαρίδου
Σκηνοθεσία: Κώστα Δελακούρας
Ερμηνεύουν: Άννα Ετιαρίδου, Γιάννα Σκουλικάρη, Άννα Πλουμίδου, Ηλιάνα Νικολοπούλου, Κατερίνα Μητρούση, Χαρά Καραβασιλείου και ο Κώστας Δελακούρας.

Φωτισμοί-Ηχοληψία: Σάββας Σουρμελίδης
Φωτογραφίες: Μάνος Γεωργίου
Βίντεο: Πέτρος Κιοσές

Πληροφορίες
Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής»
Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός


Στάση Μετρό: Κεραμεικός


Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 3425637

Ημέρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 21:00 & κάθε Κυριακή στις 18:30


Διάρκεια παράστασης: 120’

Σχετικά

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*