Συνέντευξη της Γεωργίας Ζώη στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση ”Γαία” που παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη


1) Καλησπέρα σας, κυρία Ζώη  και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.  Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Πως σκιαγραφείτε  την ”Γεωργία ηθοποιό” και τη σχέση της  με τον κόσμο του θεάτρου; Ποια ήταν η αφορμή της ενασχόλησης σας με το θέατρο;


Υπέροχη ερώτηση!! Σας ευχαριστώ!! Όταν ακούω τη λέξη «Θέατρο» τι μου έρχεται στο μυαλό;;;Ζωή, Αλήθεια, Ανάσα, Ψυχή, Πράξη, Μαγεία, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ!!! Βεβαίως αν περιορίσουμε την ερώτηση στο σήμερα, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι «ΓΑΙΑ» του Γιάννη Φαλκώνη και ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ.
Σκιαγραφώντας τη «Γεωργία ηθοποιό» θεωρώ ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη «Γεωργία»!! Γιατί ως ηθοποιός μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα! Τη Γεωργία σε όλες τις τις εκδοχές!!! Χαμογελαστή και λυπημένη! Πλούσια και φτωχή!Ευτυχισμένη και δυστυχή! Ανάλαφρη και κουρασμένη!Συναισθηματική και ψυχρή! Γελαστή και κλαίουσα!Αρχιτέκτονα και τραγουδίστρια!Η «Γεωργία ηθοποιός» έχει το προνόμιο να ζει πολλές ΖΩΕΣ!! Να μεταλλάσσεται και να ενσαρκώνει πρόσωπα που δε γνώρισε ποτέ, να βιώνει καταστάσεις που δεν έζησε ποτέ, να νοιώθει συναισθήματα που δεν ένοιωσε ποτέ στην καθημερινή ζωή! Και ναι, σε πείσμα της κρίσης, να αισθάνεται ΠΛΟΥΣΙΑ και ΠΛΗΡΗΣ και ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ!!!
Η σχέση μου με τον πραγματικό – και όχι τον εικονικό – κόσμο του Θεάτρου είναι σχέση ζωής! Ο κόσμος του θεάτρου είναι η οικογένειά μου! Αφορμή της ενασχόλησής μου με το θέατρο ήταν η ΜΗΔΕΙΑ!!! Όταν πρώτη φορά ένοιωσα τη μαγεία του Θεάτρου εκ των έσω, 15 χρόνων παιδάκι, υποδυόμενη τη Μήδεια σε ανέβασμα αρχαίας τραγωδίας στο Λύκειο Γρεβενών. Τότε μέσα μου υποσχέθηκα ότι κάποια στιγμή θα μπω στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ για να παίξω Αρχαία Τραγωδία στην Επίδαυρο!

2) Φέτος θα σας δούμε να  πρωταγωνιστείτε στο έργο  ”Γαία”   στο θέατρο Αλκμήνη .  Ποια είναι η ”υπόθεση” του έργου;  

Η ανελέητη προσφυγιά!! Η διαχρονική προσφυγιά! Η προσφυγιά που δεν έχει συγκεκριμένο τόπο και χρόνο!Η Οδύσσεια ενός ανέστιου ανθρώπου! Ο ακούσιος ξεριζωμός από το γενέθλιο τόπο και η αναζήτησή μίας καινούργιας Γαίας που δεν φαίνεται στον ορίζοντα!Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη γενέθλια ΓΑΙΑ και την καινούργια ΓΑΙΑ η θάλασσα!! Μία παράσταση με τίτλο ΓΑΙΑ που συντελείται όλη – σχήμα οξύμωρο – στη θάλασσα!!Μία ναυαγός – πρόσφυγας που αναζητά τη σωτήρια ΓΑΙΑ!! Αφού έχει ζήσει έναν ατελείωτο Γολγοθά στη γη της και στην πορεία της προς μία νέα πατρίδα! Πόλεμο, Ορφάνια, Πείνα, Απώλειες, Εξευτελισμούς, Κακουχίες, Βιασμούς!! Κολυμπάει απεγνωσμένα  προς μία καινούργια ΓΑΙΑ που δεν φαίνεται στον ορίζοντα! Και ενώ, απελπισμένη πια, έχει αποφασίσει να δραπετεύσει από έναν κόσμο αφιλόξενο πιστεύοντας πως ο θάνατος θα είναι η λύτρωση, η σωτηρία ενός ξένου μωρού, γίνεται πλέον ο σκοπός της ζωής της!! Του μιλάει, του τραγουδάει, το νανουρίζει! Προσπαθεί να το κρατήσει ζωντανό!! Και πρέπει να μείνει και κείνη ζωντανή για να το σώσει! Το μωρό της δίνει δύναμη να συνεχίσει να ζει αναζητώντας τη ΓΑΙΑ!!!Αυτή η παράσταση μέσα από το σκοτάδι, το θάνατο, τον πόλεμο και την παγωνιά μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αυταπάρνησης, δύναμης, ελπίδας και αγωνιστικότητας!!!

3) Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να μπείτε στο ψυχισμό μιας τέτοιας γυναίκας; Βρήκατε κοινά στοιχεία στον χαρακτήρα σας με αυτά της ηρωίδας του έργου;

Όσο δύσκολο η εύκολο είναι να μπεις στον ψυχισμό ενός οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου και να τον ενσαρκώσεις!! Απλώς βουτάς μέσα στην ψυχή του και εμβαπτίζεσαι!!! Χωρίς τρικ και αναζήτηση κοινών χαρακτηριστικών η κοινών βιωμάτων!! Το κείμενο σε οδηγεί!! Και ο καινούργιος χαρακτήρας πλάθεται από μέσα προς τα έξω! Το κορμί του ηθοποιού, ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση ακολουθεί!!!Αν το καλοσκεφτώ όμως, έχω ζήσει κι εγώ κατά κάποιον τρόπο ένα είδος μικρών ξεριζωμών. Μία εσωτερική μετανάστευση! Όταν σχεδόν κάθε χρόνο ο αξιωματικός πατέρας μου έπαιρνε μετάθεση και μετακομίζαμε σε άλλη πόλη η άλλο χωριό! Και τότε για πολύ καιρό ήμουν η ξένη, η διαφορετική!!! 


4)  Σας έχει μείνει κάποιο στιγμιότυπο ή φράση από τη παράσταση και γιατί ; Ποια ήταν η αντίδραση των θεατών  στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λευκάδα μέσα στη θάλασσα ενώ οι θεατές παρακολουθούσαν από την ακτή;

Η φράση «Θα σε θρέψω με το αίμα μου, μωρό μου». Και μία φράση ακόμα«Ο Θεός είναι αγάπη. Μόνο αγάπη». Και κάποια άλλη«Κρανίου τόπος έγινε για το πετρέλαιο».
Η αντίδραση των θεατών που παρακολουθούσαν από την ασφάλεια της ακτής το δράμα αυτής της γυναίκας στη θάλασσα ήταν να με ταυτίσουν τόσο με αυτή τη γυναίκα ώστε στο τέλος της παράστασης να προτείνουν να μετονονομαστούν τα ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΡΑΣ σε ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ!!!


5)  Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή τους: να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και όλα τους τα υπάρχοντα για να βρουν κάπου αλλού μια καλύτερη ζωή. Πιστεύετε θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν αυτές οι ”οδύσσειες” στο κόσμο, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός;

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Εστία τους αναζητώντας μία καλύτερη ΖΩΗ!! Και έτσι έχουμε τους οικονομικούς μετανάστες!! Οι οποίοι ψάχνουν ένα τόπο για να ζήσουν καλύτερα! Η προσφυγιά όμως διαφέρει τραγικά!! Οι άνθρωποι διώκονται από τον τόπο τους και ψάχνουν μια γαία όχι για να ζήσουν καλύτερα αλλά απλώς για να ζήσουν!! Η σωστότερα για να επιζήσουν! Αν καταφέρουν να βρουν αυτή τη ΓΑΙΑ! Δυστυχώς αυτές οι «οδύσσειες» και από την άλλη μεριά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός καθοδηγούνται από την παγκόσμια πολιτική σκακιέρα που  κηρύσσουν αποτρόπαιους πολέμους για το χρήμα!!!!!Σε μία ξένια χώρα, όπου από την αρχαιότητα λατρευόταν ο Θεός της φιλοξενίας, ο Ξένιος Ζεύς, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι ο κανόνας!! Και ναι πιστεύω πως η Ελλάδα θα παραμείνει η πιο φιλόξενη χώρα του κόσμου! Κόντρα στους οικονομικούς, τους πολιτικούς και τους θρησκευτικούς πολέμους!! 

6)Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη.


Δεν θα δώσω άλλη μία απάντηση κλισέ αναφέροντας κάποιο από τα κλασσικά βιβλία !! Θα σας πω ένα σημερινό βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και με μάγεψε! Το βιβλίο ΑΝΝΑ Χ του Βασίλη Γιαννόπουλου από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ. Ένα βιβλίο που τα έχει όλα. Ένα έργο κοινωνικό, στοχαστικό, φιλοσοφικό, ποιητικό! Ένα μυθιστόρημα που φλερτάρει με τον κινηματογράφο, με τη μουσική, τη ζωγραφική, το θέατρο! Ένα λογοτεχνικό έργο, ερωτικό και αστυνομικό συνάμα, με συνεχείς ανατροπές με γλώσσα ρέουσα, που εισάγει ένα νέο τρόπο γραφής, ενσωματώνοντας την ποίηση στο πεζογράφημα με μικρά ποιητικά ιντερμέδια ανάμεσα στα κεφάλαια!!
Το αγαπημένο μου τραγούδι,  για να μην αδικήσω κανένα σύγχρονο δημιουργό, είναι ένα καταπληκτικό πολυφωνικό ηπειρώτικο που εγώ πολλές φορές το τραγουδώ … μονοφωνικά!!! Το «Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμούμαι και λυπούμαι»!Αλλά μια και στη ΓΑΙΑ τη μουσική υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης, θα αναφέρω και ένα λατρεμένο παλιό δικό του τραγούδι σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου: «Γιε μου εσύ δε χάθηκες μέσα στις φλέβες μου είσαι. Γιε μου στις φλέβες ολουνών έμπα βαθειά και ζήσε». Όσο για το αγαπημένο σημείο της πόλης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!! Όλη αυτή η Στοά Πολιτισμού Με το Θέατρο Τέχνης, τα βιβλιοπωλεία της, τα φιλολογικά καφέ της, το πανέμορφο αίθριο στο δώμα!! Πρόσφατα προστέθηκε και ένα καινούργιο σημείο της πόλης αγαπημένο, το υπέροχο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ.

7) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν;

Η Βέμπο επιστρέφει!Η παράσταση ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΘΥΜΑΜΑΙ της Τάνιας Χαροκόπου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα πρόκειται να επαναληφθεί μετά την τεράστια επιτυχία και απήχηση που είχε πέρυσι στην ΑΘΗΝΑΪΔΑ! Σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα της θεατρική στέγη. Επίσης ελπίζω ότι την Άνοιξη θα ολοκληρωθούν οι πρόβες για τη ΜΗΔΕΙΑ ΛΑΓΝΕΥΟΥΣΑ. Και θα κάνουμε πρεμιέρα μετά το Πάσχα.  Μία ποιητική Μήδεια «πειραγμένη» που στηρίζεται στα αρχαία κείμενα που αναφέρονται στη Μήδεια και εστιάζει στον έρωτα ως υπαίτιο όλων των δεινών!! Σε κείμενο του Δημήτρη Βαρβαρήγου και σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου.Όσο για το φθινόπωρο, έρχονται δύο παραστάσεις έκπληξη!!

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Εύχομαι το ΘΕΑΤΡΟ.GR να συνεχίσει να επιτελεί Πολιτιστικό έργο με ιδιαίτερη αγάπη και έμφαση στο Θέατρο! Ένα σημαντικό Πυλώνα Πολιτισμού! Χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στο προβεβλημένο και το περιφερειακό θέατρο! Με γνώμονα πάντα την ποιότητα και την αλήθεια! Σας ευχαριστώ πολύ και σας προσκαλώ στη ΓΑΙΑ μας!!!!

Την Τετάρτη 30 Ιανουάριου 2019, στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ κάνει πρεμιέρα το θεατρικό έργο με τίτλο «ΓΑΙΑ» με πρωταγωνίστρια τη Γεωργία Ζώη, που υπογράφει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Φαλκώνης. 

Παραστάσεις : Κάθε Τετάρτη στις 9.30 μ.μ μέχρι 17 Απριλίου 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*