Είδαμε στο σινεμά το «Χοντρός και Λιγνός» και σχολιάζουμε.

Γράφει ο Θοδωρής Λινάρδος

Ενα ντουέτο… μυθικό

Το δίδυμο της καταστροφής, της συμφοράς, μα πάνω από όλα, όπως αποδείχθηκε, της αγάπης, της αφοσίωσης ο ένας προς τον άλλον, του αλληλοσεβασμού, της εκτίμησης. Ολα αυτά μαζί συνθέτουν όσα μάθαμε, μαθαίνουμε κι έχουμε ακόμη να μάθουμε για την ιστορία του Χοντρού και του Λιγνού. Των δύο ηρώων που συνόδευσαν τα όνειρα όλων, κάθε ηλικίας και που μέσα από την αξιοπρόσεκτη προσπάθεια της ταινίας στο σινεμά, βλέπουμε πτυχές άγνωστες, μία άλλη εντελώς οπτική σε όσα βίωσε το αχτύπητο ντουέτο.

Οι ηθοποιοί στο πετσί του ρόλου απαρεγκλίτως, δεν λοξοδρομούν στιγμή από την φύση του έργου, την ιστορία, την πλοκή ενός στόρι διαφορετικού από άλλα. Στην ταινία δεν θα δούμε μόνο τα σατιρικά/χιουμοριστικά σκετσάκια με τα οποία γνωρίσαμε μέσα από τους δέκτες το μυθικό δίδυμο. Μα, κυρίως, θα δούμε πώς αυτό το δίδυμο κατάφερε να προσεγγίσει, να πλησιάσει και τελικά να φτάσει την κορυφή. Πώς από τα χαμηλά βρέθηκε στα ψηλά και πάλι η ζωή ξανάφερε την κάτω βόλτα, με το πρόβλημα υγείας του αγαπημένου «Χοντρού», να δίνει ουσιαστικά τον μελοδραματικό τόνο στο όλο κόνσεπτ. Μια κατάσταση που υποχρέωσε τον επίσης αγαπητό «Λιγνό» να αναθεωρήσει πράγματα, τους δυο τους να τα βρίσκουν μόνο με μια ματιά κι ενώ είχε μπει ενα συννεφάκι ανάμεσά τους, να απομακρύνεται μεμιάς, να συγχωρούν λάθη ο ένας του άλλου. Οπως κάνουν δύο πραγματικοί φίλοι. Και θα μαλώσουν και θα τσακωθούν, θα παρεξηγηθούν, μπορεί να πουν και βαριές κουβέντες, όμως μπρος στο συναίσθημα και την καρδιά, όλα παραμερίζονται.

Η σχέση τους, η ψυχική σύνδεσή τους δεν περιοριζόταν στα επαγγελματικά και τα αστεία επί σκηνής, αλλά εκτινασσόταν στο καθαρά ανθρώπινο κομμάτι. Συγκινητικές νότες, περνούν από την ματιά του θεατή. Με γρήγορες, αλλά όχι βιαστικές, εικόνες, μαζεμένα αποκαλύπτονται μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν το τότε. Το τι συνέβαινε κάποτε, που μεσουρανούσε σε αλλοτινές εποχές το διάσημο ντουέτο, τι θα συνέβαινε αργότερα (όπως αναγράφηκε στους τίτλους τέλους) και τι είδους πειστικά μηνύματα θέλησε να περάσει το έργο. Και μόνο το γέλιο που σκορπούσαν οι δυο τους, όπου πατούσαν το πόδι τους, κάνοντας εκατομμύρια κόσμου να ξεφεύγει από τα προβλήματά του, αξίζει περισσότερο από ένα μακρόσυρτο χειροκρότημα. Σαφέστατα, το χειροκρότημα μεταφέρεται πια στους σύγχρονους πρωταγωνιστές που δείχνουν εντέχνως και με πάσα λεπτομέρεια τον βίο και την πολιτεία των θρυλικών Σταν και Ολι.

Χοντρός και Λιγνός Stan & Ollie Χοντρός και Λιγνός Δραματική 2018| Eγχρ.|Διάρκεια: 97′ Αγγλο-καναδική ταινία, σκηνοθεσία Τζον Μπερντ με τους: Στιβ Κούγκαν, Τζον Σ. Ράιλι, Νίνα Αριάντα, Σίρλεϊ Χέντερσον.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*