Είδαμε την “Ψιλικατζού” στον πολυχώρο Vault

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Φέτος η πάνω σκηνή του πολυχώρου Vault μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σε ψιλικατζίδικο! Ανάμεσα σε τσίχλες, σοκολάτες και πατατάκια η υπέροχη Ελένη Ουζουνίδου, μας λέει μια ιστορία, τη δική της. Κάθε γωνιά σ’ αυτό το κίτρινο, φρεσκοβαμμένο μαγαζάκι κρύβει και μία δική της ανάμνηση. Μαζί με την αδελφή της, Άννα Ψαρρά, καταφέρνουν να μας συγκινήσουν, να μας κάνουν να γελάσουμε με την ψυχή μας, να ταυτιστούμε και επιτέλους να μιλήσουμε ανοιχτά για ένα θέμα – ταμπού για την ελληνική κοινωνία.

Την ιστορία μίας σύχγρονης γυναίκας που φτιάχνει το δικό της παραμύθι με αγάπη, με κόπο, σ΄εκείνο το μαγαζάκι σε μια φτωχογειτονιά, περιμένοντας μαζί με τον άντρα της το πλασματάκι που θα έρθει να ολοκληρώσει την ευτυχία τους. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η ευτυχία αργεί;

Το κείμενο της Κωνσταντίνας Δελημήτρου καταπιάνεται με θέματα που δύσκολα ανοίγει κάποιος ή τελικά πολύ εύκολα χωρίς όμως να καταλαβαίνει πόσο ψυχοφθόρα μπορεί να γίνουν. Η ιστορία αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία του σήμερα κι όσο αστεία είναι, άλλο τόσο συγκινητική γίνεται. Είναι ό,τι ακριβώς και η ίδια η ζωή. Η ψιλικατζού μάς εξομολογείται τις σκέψεις της, μας ανοίγει το μαγαζί της και την καρδιά της. Μας μιλάει για τις εξωσωματικές, για τις αντιδράσεις της οικογένειάς της, για τις αντιδράσεις του κόσμου, για τη λαχτάρα της να γίνει κι αυτή μαμά.

Ονειρεύεται τη δική της φουσκωμένη κοιλίτσα, ονειρεύεται ένα παιδικό δωμάτιο. Ακούει τους χτύπους της καρδούλας το εμβρύου που βρίσκεται πλέον μέσα της και δεν ξέρει αν πρέπει να χαρεί, αν αυτή η ευτυχία θα την προσπεράσει σε λίγο με ένα απλό “μπουπ” στην κρύα λεκάνη του σπιτιού της. Δεν ξέρει αν αυτά τα κόκκινα σημάδια στο εσώρουχό της είναι δείγματα μίας επερχόμενης δυστυχίας. Το μόνο που ξέρει αυτή η ψιλικατζού είναι να προσπαθεί. Ξανά και ξανά για να ολοκληρώσει αυτό το δικό της παραμύθι.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς που υπογράφει τη διασκευή του κειμένου και τη σκηνοθεσία, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, αναδεικνύοντας με τον πιο ισορροπημένο τρόπο μία ιστορία ανθρώπινη, αστεία, αληθινή.

Σ’ αυτό το μικρό μαγαζάκι στον πολυχώρο Vault μπορεί κανείς να βρει πολλά πράγματα, ανάμεσά τους… μία βαθιά κατάθεση ψυχής.

ΠΟΤΕ: από 31/10 έως 21/04

ΠΟΥ: VAULT THEATER PLUS (Μελενίκου 26 , Βοτανικός, 210 3302348) Τετάρτη 19:00, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 19:00, Κυριακή 21:15, Εισιτήριο: 12-13 ευρώ

Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Δελημήτρου | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς Πρωταγωνιστούν: Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Ψαρρά

Σκηνικά: Καρατζιάς Δημήτρης – Μάνος Αντωνιάδης – Μάριος Βουτσινάς

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*