Συνέντευξη της Ναταλίας Δήμου στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση ”Κούκλες” που παίζεται στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά

Επιμέλεια: Χ. Κοκκίνου

Καλησπέρα σας, κυρία Δήμου και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.  Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Πως σκιαγραφείτε   την ” Ναταλία ηθοποιό” και τη σχέση της  με τον κόσμο του θεάτρου; Ποια ήταν η αφορμή της ενασχόλησης σας με την τέχνη της υποκριτικής;

Η πρώτη σκέψη που μου περνάει από το μυαλό με την λέξη θέατρο, είναι κάτι καινούριο και διαφορετικό κάθε φορά, μια νέα πρόκληση, εξερεύνηση ενός ρόλου από την αρχή! Η τέχνη της υποκριτικής και η αγάπη που πρέπει να δώσεις, ανακαλύπτοντας νέα στοιχεία για τον χαρακτήρα που υποδύεσαι, καθώς και για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Το θέατρο, είναι η αγάπη και το πάθος μου. Πάντα προσπαθώ να αφηνομαι και να υποστηρίζω τον ρόλο, όσο πιο αληθινά και πίστα μπορώ.

Ανέκαθεν θεωρώ πως υπήρχε μια τάση προς τον χώρο της υποκριτικής. Θυμάμαι στα 15 μου, ζώντας στο Μόναχο, αγάπησα ακόμα περισσότερο το θέατρο, στο σχολείο. Αρχικά ως μάθημα επιλογής και διαβάζοντας ακόμα πιο πολλά και πιο προσεχτικά τα θεατρικά έργα!

Σας γνωρίσαμε από τους συμμαθητές στην τηλεόραση, σας είδαμε στο Jeronimo space : το κυνήγι των Σούσι  στο θέατρο Άβατον (2017) κι αμέσως μετά  στο Laughing out loud στο θέατρο Olvio (2018).   Φέτος σας βλέπουμε να συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση ”Κούκλες” που παίζεται στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά. Ποια είναι η υπόθεση” του έργου; 

Το έργο, μας μιλάει για την χειραφέτηση της γυναίκας στην κοινωνία που ζούμε. Υπήρχε και θα υπάρχει αιώνια. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, καθώς υπήρχε ενδοοικογενειακη βία, απλως για προφανής λόγους η βία, δεν γράφτηκε ποτέ.

Πως δημιουργήθηκε η ομάδα Ντουέντε και πως ήταν η συνεργασία σας με το σκηνοθέτη της παράστασης Νικόλα Ανδρουλάκη;

Η σχέση μου με τον Νικόλα, κρατάει τέσσερα  χρόνια! Έχουμε συνεργαστεί σε ακόμα δύο θεατρικά έργα του, το πρώτο (και των δύο) ήταν το ” Μπαμ” και δύο χρόνια μετά, οι ” Μεσαίες Προσδοκίες”.Θέλω να μετρήσουμε πόσες φορές έχω γράψει το νούμερο 2! Τον εκτιμώ πολύ σαν άνθρωπο, σαν καλλιτέχνη και έχει μια πολύ δυνατή πένα. Μετά από τόσο όμορφα λόγια, περιμένω κι άλλο ρόλο!!!

Υπάρχουν σύγχρονες Νόρες; Θεωρείτε ότι έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων ή πάντα θα μας κυνηγά η αποφυγή της κοινωνικής κατακραυγής, τα ίδια εμπόδια και δυσκολίες όσα χρόνια κι αν περάσουν; Οι γυναίκες στον 21ο αιώνα είναι πιο επαναστάτριες από αυτές του 19ου αιώνα;

Οι ” σύγχρονες Νόρες”, βρίσκονται ανάμεσά μας. Το βλέπουμε και δεν μιλάμε, το έχουμε ακούσει και δεν ξέρουμε πως να το αντιμετωπίσουμε.Υπαρχει ο φόβος ότι θα χάσουμε αυτό που έχουμε δίπλα μας και θα μείνουμε μόνες. Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα και γι αυτό το ” Κουκλόσπιτο” είναι ένα έργο διαχρονικό.

Η σύγχρονη γυναίκα όμως, έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην παιδεία και την εργασία.

Κάθε γυναικα  προσωπικά πρέπει να παλεύει για την ελευθερία της, γιατί αυτό είναι ύψιστο αγαθό του κάθε ανθρώπου.

Οι γυναίκες του 21ο αιώνα είναι πιο επαναστάτριες από αυτές του 19ο αιώνα. Μπορούμε όμως να γίνουμε ακόμα περισσότερο.

Το κουκλόσπιτο’  του Ίψεν, πάνω στο οποίο βασίστηκε η παράσταση σας, είναι ένα έργο του 19ου αιώνα. Πόσο απαιτητικό και δύσκολο ήταν να το ενσωματώσετε σε μια πολυ μοντέρνα , πολυεπίπεδη, τολμηρή εκδοχή , σαν τις Κούκλες σας;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως το ” Κουκλόσπιτο ” είναι ένα έργο, το οποίο δεν απέχει καθόλου από τις καταστάσεις που βιώνουμε και στην δική μας εποχή. Είναι διαχρονικό και η υπόθεση του τόσο ευαίσθητη και σε όποιον αιώνα θελήσει να το ανεβάσει ένας σκηνοθέτης, όλοι θα δουν πως μερικά πράματα, μένουν ίδια για πάντα.

Το δύσκολο δικό μου κομμάτι στην παράσταση είναι πως δεν έχω μονόλογο. Είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό η εμπλοκή μου σε ο, τι γίνεται, που μέσω της κατάστασης επάνω στην σκηνή και σε ό,τι μου προκαλείται την ώρα εκείνη, το εκφράζω και δημιουργείται ο μονόλογος μου. Μεγάλη πρόκληση, αλλά χαίρομαι ιδιαιτέρως που ο Νικόλας με εμπιστεύτηκε και αφήνομαι πραγματικά στην αλήθεια μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Αγαπημένο θεατρικό βιβλίο : Το. Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, του Ευγένιου Ο’Νηλ.

Έχω πολλά αγαπημένα τραγούδια, δεν μπορώ επιλέξω!

Αγαπημένο μέρος στην πόλη : Λόφος Φιλοπαππου.

Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν;

Προς το παρόν απολαμβάνω τις παραστάσεις μας με τις ” Κούκλες ”, καθώς συζητάω για μια ακόμα θεατρική παραγωγή.

Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr

Κλείνοντας αυτήν την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο που μου αφιερώσατε. Είναι πολύ όμορφο νέοι άνθρωποι να πραγματοποιούν τα όνειρα τους. Αγαπάτε την δουλειά σας και αυτό φαίνεται, με το site που έχετε δημιουργήσει! 

Περισσότερα για την παράσταση Κούκλες μπορείτε να δείτε εδώ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*