Είδαμε το «Η ζωή είναι όνειρο» στο θέατρο Διέλευσις


Γράφει η Λένα Σάββα

Ο ευγενικός, ζεστός και φιλόξενος χώρος του θεάτρου ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ μας προσφέρει φέτος ένα πανέμορφο παραμύθι του 16ου αιώνα. Μετά το περσινό Josua Immanuel η νέα δημιουργία- μυσταγωγία της Χρυσάνθης Κορνηλίου είναι το έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ. Ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες με βαθειά νοήματα κι επίκαιρα μηνύματα.Διαχρονικός ο Καλντερον μας βάζει πολλά ερωτήματα: Πόσο ανήμποροι είμαστε μπροστά στη μοίρα μας; Υπάρχει προδιαγεγραμμένη μοίρα; Ποιο ρόλο παίζει η ελεύθερη βούληση; Πώς και ποιος ορίζει τη μοίρα; Μια προφητεία και κάποια άσχημα γεγονότα συμβαίνουν κατά τη γέννηση του αρσενικού παιδιού του βασιλιά. Ο βασιλιάς για ν’ αποφύγει αυτή τη μοίρα φυλακίζει το γιο του σ’ ένα απομονωμένο πύργο. “Ήταν ο δρόμος που χάραξε του πεπρωμένου ο νόμος.”

Μια γραφή από τον 16ο αιώνα έρχεται να μας πει ότι “Ο άνθρωπος ελεύθερη βούληση έχει και μπορεί να δαμάσει τη φύση του, όσο άγρια κι αν είναι.”

Ο γιος του βασιλιά μεγάλωσε δεμένος με αλυσίδες. Η άγρια φύση του έγινε αγριότερη. Αν μεγάλωνε με αγάπη τρυφερότητα κι ευγένεια; Ποιος χρησμός μπορεί να μας το πει αυτό; Και ποιο άραγε είναι το κίνητρο που θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο να θελήσει να νικήσει τη βάρβαρη φύση του;

Ο Καλντερόν από τα βάθη των αιώνων, μας δίνει μια ανθρώπινη υπόσταση προικισμένη με άπειρη δύναμη, “ο άνθρωπος υπερισχύει των άστρων”, μια απρόσμενη δημοκρατική προσέγγιση, “Ο βασιλιάς είναι δούλος του λαού του” κι έναν βαθύ ανθρωπισμό ” δεν πάει χαμένη ούτε στ’ όνειρο η καλή μας πράξη.” Οι μεταφυσικές προεκτάσεις του Καλντερόν μας λένε:”ζούνε σ’ ένα όνειρο όσοι ζουν σ’ αυτόν τον κόσμο” και “το όνειρο είναι μια σκιά ζωής, μια αναλαμπή θανάτου και ζούμε στ’ όνειρό μας ό,τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας.

Στον φινετσάτο λοιπόν χώρο ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ γίναμε πάλι παιδιά κι απολαύσαμε το παραμύθι που μας αφηγήθηκε ο στοργικός μας γονέας. Διδαχθήκαμε απ’ αυτό, ταυτιστήκαμε, βιώσαμε συναισθήματα, γεμίσαμε εικόνες, μουσικές κι όμορφα ποιητικά λόγια. Εξαιρετική η μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου δεν στέρησε από το κείμενο ούτε σταγόνα από την ποίηση και τη μουσική του.

Η σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου μετέτρεψε αυτό το ποιητικό παραμύθι σ’ ένα μικρό θεατρικό κομψοτέχνημα. Το μετέτρεψε σε ποιοτικό Θέατρο, το οποίο χρόνια τώρα υπηρετεί ταπεινά με αφοσίωση και πάθος. Οι πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών μαζί με την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία και την επική μουσική (Mahler, Gonzalez, Vivaldi, Haydn, Wagner, Verdi, Δάκογλου-Η Πυθαγόρειος Μουσική των άστρων κ.α.) κάνουν το έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα μια από τις καλύτερες παραστάσεις του φετεινού χειμώνα.

Ας μου επιτραπεί μια μικρή αναφορά στη Χάρις Συμεωνίδου που με τον αέρα της αρχοντιάς της ευγένειας και της τρυφερότητας που αποπνέει, με τη γλυκύτητά της χάρισε στη σκηνή του ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ ένα χρώμα μαγικό.

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος βασιλιάς φύσει και θέσει, ερμήνευσε το ρόλο του με αφοπλιστική απλότητα και γοητεία.

Η καρικατούρα της Βίκυς Ευαγγέλου, η κωμική νότα του έργου, άκρως επιτυχημένη.

Σπουδαίοι όλοι οι συντελεστές με την οραματίστρια Χρυσάνθη Κορνηλίου να οδηγεί, έφτιαξαν μια παράσταση που έχει να πει και να δώσει πολλά στο θεατή. Πλούσια τα ελέη της.

Ένα ψείγμα της σοφίας του Καλντερόν: “Τη μοίρα δεν μπορείς να τη νικήσεις με την εκδίκηση ή την αδικία, γιατί έτσι πιο πολύ την ερεθίζεις. Όποιος θέλει να καθυποτάξει τη μοίρα του, ας προσπαθήσει να το κάνει με σύνεση κι αυτοπειθαρχία.”

Και κάτι από τη σκηνοθέτη: ” Στο τέλος όλα αποκαθίστανται κι αφήνουν μια γεύση κάθαρσης, γιατί η λύτρωση από τη στερεοτυπία των βεβαιοτήτων, απελευθερώνει την αγάπη. Μια ελπιδοφόρα προοπτική που λάμπει στο βάθος του σκοτεινού πύργου της ζωής. Μια προοπτική που σαν πυρσό αναμμένο την κρατά μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος. Γιατί αναρωτιέται : Αυτό το σκοτάδι είναι αληθινό; Η ονειρεύομαι και άρα μπορώ να δώσω όλο μου το φως για να φωτίσω τον κόσμο;”

Αυτό δηλαδή που κάνεις εσύ Χρυσάνθη Κορνηλίου. Σ’ ευχαριστούμε!!!!

«Η ζωή είναι όνειρο» 

To αρτιότερο έργο του Calderón de la Barca 
εφάμιλλο της σαιξπηρικής δραματουργίας! 


Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου 


Κάθε Κυριακή & Δευτέρα

Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αντωνίου

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας

Φωτογραφίες: Αρίων Κουρκουβέλης

Γραμματεία: Άλκηστις Κοντοπούλου

Social Media: 4P Productions

Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις: Αντώνης Κοκολάκης

Διεύθυνση παραγωγής – Μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Οικονόμου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:

Τάσος Αντωνίου,

Γιάννης Δαφνιωτίδης,

Βίκυ Ευαγγέλου,

Γιάννης  Λαμπρόπουλος,

Μαρία Μαλλούχου,

Χάρις Συμεωνίδου,

Πέτρος Τσαπαλιάρης

Κάθε Κυριακή & Δευτέρα στις 20:00 (από 16 Δεκεμβρίου)

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15€ | viva.gr: 12€

Άνω των 65 ετών: 12€

Φοιτητικό | ΑΜΕΑ | Άνεργοι : 10€

Ατέλειες: 5€

έγραψαν για την παράσταση:

Κωνσταντίνος Μπούρας ➜ » Mαγική παράσταση» [..]

Ρούλα Βαθίστα  Οι εντυπώσεις μας από την παράσταση «Η ζωή είναι όνειρο»

Στέλλα Κοκκινέλη ➜ Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η ζωή είναι όνειρο

Αγγελική Μπάτσου ➜ Είδαμε την παράσταση «Η ζωή είναι όνειρο» του Calderon de la Barca στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις»

Κριτικές στο Αθηνόραμα ➜ @athinorama.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*