Είδαμε Το πορτραίτο μιας Μαντόνα 5 Μονόπρακτα του Tennessee Williams στο Θέατρο Αλκμήνη

Γράφει η Λένα Σάββα

Στον ατμοσφαιρικό χώρο του θεάτρου ΑΛΚΜΗΝΗ -γνωστού για τις ποιοτικές επιλογές του- είδαμε την παράσταση ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΙΑΣ ΜΑΝΤΟΝΑ. Πέντε μονόπρακτα του Τένεσι Ουίλιαμς για την μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο κατάσταση, τις κοινωνικές ανακατατάξεις και την μεταπολεμική αμερικάνικη -κι όχι μόνο- κοινωνία.

Πέντε δωμάτια, πέντε μαντόνες, πέντε ιστορίες. Πέντε; δέκα; εκατό; χιλιάδες;

Ο Ουίλιαμς πολυ τρυφερά, άγγιξε αυτές τις γυναίκες και περιέγραψε την παρακμή τους μ’ ένα “κάποτε ήταν αλλιώς”. Η Κερασία Σαμαρά που υπογράφει τη σκηνοθεσία έδωσε σ’ αυτές τις μαντόνες την αίγλη αυτού του παλιού “κάποτε”.Κινήθηκε ευέλικτα ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο -έστω και ξεφτισμένο- και με περίσσια ευαισθησία κατάφερε αυτό που ο συγγραφέας ζητά από μας. Να τις αγαπήσουμε.

Η πρώτη Μαντόνα είναι μια γυναίκα που ζει μόνη της μετά το θάνατο της μητέρας της.Δε βγαίνει από το σπίτι εδώ και 15 χρόνια, παρά μόνο για την εκκλησία. “έξω είναι δύσκολο ν’ αντιμετωπίσεις τους ανθρώπους”. Προορίζεται για το δημόσιο ψυχιατρείο.Τρελλή; “Ποιος ξέρει ποιος είναι τρελλός και ποιος γνωστικός;” Εσωτερικός διχασμός.Όσα δεν έζησε τα ποθεί και τα φοβάται.Ο “ηθικός” της εαυτός τα καταγγέλλει. Έχει χτίσει ένα φανταστικό κόσμο και ζει μέσα του, ένα μειγμα δυστυχίας, φαντασίας και περηφάνιας -έστω και πληγωμένης-.Δεν αναγνωρίζει παρόν ούτε μέλλον.Αποφάσισε να μείνει στο παρελθόν της.

Η Βέρα Κρούσκα βγαίνοντας στη σκηνή μας ράντισε με σαγήνη, μας γοήτευσε.Σ’ όλες τις μαντόνες της ήταν συγκινητικά αληθινή και με τη γνωστή της ευαισθησία μας έβαλε μέσα στις ιστορίες τους, ενεργούς κοινωνούς.

Η μουσική του Τάκη Μπαρμπέρη, ένα κράμα μελωδικότητας και νοσταλγίας, σε πηγαίνει – με χαρά θαρρείς- από τη μια ιστορία στην άλλη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου δίνουν μια πυκνή ατμοσφαιρικότητα, δίνουν αυτή τη μαγεία της παλιάς αίγλης. Σε συνδυασμό με τους απαλούς φωτισμούς του Βαγγέλη Μουντριχα -το ημίφως ταιριάζει στο παρελθόν- κάνουν μια παράσταση γλυκειά και μυρωδάτη, ερωτική.Σχεδόν δε βλέπεις την παρακμή.

‘Η την παραβλέπεις.

Η σκηνοθετική ιδέα της Σαμαρά να αλλάζουν οι ρόλοι πάνω στη σκηνή ενώνει μέσα μας όλες τις γυναίκες σε μία. Η επανάληψη κάποιων διαλόγων θέλει να μας θυμίσει τη μίζερη επανάληψη μιας νοσηρής καθημερινότητας που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, όπως η μαντόνα της τέταρτης ιστορίας. Η ροζ επανάληψη μιας ψευδαισθησης αγάπης, η ροζ εξαπάτηση. Μαντόνες γλυκές, θλιμμένες, με ακυρωμένα όνειρα, με πληγωμένες περηφάνιες, με έντονη νοσταλγία για παλιές καλές στιγμές. Μαντόνες μοναχικές ή μόνες. Που αρνούνται να δουν το παρόν, που αρνούνται ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη ζωή τους “ό, τι γίνεται είναι θέλημα Θεού, ό, τι πάει στραβά, πάει στραβά. Αυτό ξέρω να πω εγώ”. (2η ιστορία). Λόγια που δεν ειπώθηκαν και πράγματα που δεν αποκαλύφθηκαν. “Ίσως όμως είναι καλύτερα, μερικά πράγματα να μην ομολογούνται ποτέ”. Στο τέλος ο ίδιος ο συγγραφέας αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους. Τις σκεπάζει με τις μεγάλες φτερούγες της συγγραφικής του πένας. Τις κλειδώνει μέσα στην προστασία του. Τις αθωώνει.

ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΙΑΣ ΜΑΝΤΟΝΑ παρά το μελαγχολικό του θέματος, είναι μια παράσταση ζωντανή, ατμοσφαιρική, ερωτική, χάρη στην ευρηματική κι ευαίσθητη σκηνοθετική προσέγγιση της Κερασίας Σαμαρά και τις έξοχες ερμηνείες των Βέρας Κρούσκα, Ζαχαρία Ρόχα, Κερασίας Σαμαρά και Γιώργου Αντωνοπούλου. Κερδίζει λοιπόν επάξια μια θέση ανάμεσα στις πολύ καλές παραστάσεις της σεζόν.

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΙΑΣ ΜΑΝΤΟΝΑ
Με τους: Βέρα Κρούσκα, Κερασία Σαμαρά, Ζαχαρία Ρόχα, Γιώργο
Αντωνόπουλο.

Μετάφραση –Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Δραματουργική επεξεργασία: Ανδρέας Στάικος
Σκηνικά- κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Αντωνόπουλος
Κινηματογραφική σύνθεση: Νίκος Βουτενιώτης
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
Επεξεργασία ψηφιακού υλικού: Πέτρος Αργυρός
Παραγωγή: ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr

Από 26 Ιανουαρίου έως 21 Απριλίου 2019,
κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.15
Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος, 13 ευρώ
Μειωμένο (για σπουδαστές, ανέργους ΑΜΕΑ, άνω των 65), 10 ευρώ
Προπώληση viva.gr

Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά 

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8

 Αθήνα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*