Είδαμε την παράσταση ”Τσάντα για Μαξιλάρι. Μια υπόθεση Τραγική” στο Θέατρο «104»

Γράφει η Λουκία Σουγιά

Η εφηβεία είναι μια εποχή που όλοι βιώνουν τραγικά –ή, σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας… Εποχή αδιεξόδων, αναζητήσεων, αγωνιώδους προσπάθειας αυτοπροσδιορισμού. Είμαστε όλοι, λίγο ως πολύ, μια επαναστατημένη Αντιγόνη ή μια -εξ ανάγκης- υποταγμένη Ισμήνη, ένας κατά φαντασίαν δολοφονικός Ορέστης ή πλάσματα απειλούμενα από μάνες που μοιάζουν με Μήδεια. Ποιος δεν το ‘χει ζήσει…

Αυτή την ταραγμένη ηλικία προσεγγίζουν φέτος, στο «Τσάντα για μαξιλάρι. Μια υπόθεση τραγική», η Νικολέττα Δημοπούλου και η Βιργινία Κεχαγιά. Με χιούμορ και νεανική διάθεση που δεν προδίδουν το βάρος της εφηβείας, με ειλικρίνεια και συμπάθεια που δεν παραβλέπουν την ελαφράδα της. Με κείμενο που ιχνογραφεί μια εποχή που βαραίνει το σώμα, το αίσθημα και το νου. Που προκαλεί, ίσως, αργότερα θυμηδία. Ή έντονη ανάγκη να την απωθήσεις. Όλα χωράνε στην εφηβεία.

Η προβολή των διλημμάτων της σε ήρωες της αρχαίας τραγωδίας είναι ένα εύρημα που επιτρέπει απεριόριστη δραματουργική εκμετάλλευση, ευφυές και πρωτότυπο. Καταδεικνύει το πόσο τραγικές μπορούν να είναι οι αντιφάσεις, οι παρορμήσεις, τα ερωτηματικά της εφηβείας. Πόσο παραμορφωτικός ο στραμμένος επάνω σου καθρέφτης της. Πόσο βασανιστική η αδήριτη ανάγκη αυτοπροσδιορισμού, πόσο επικίνδυνα τα λάθη, τα ολισθήματα.

Ο έρωτας, η οικογένεια -ή η έλλειψή της- η πειθαρχία στα πρέπει των άλλων, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός προσωπικού θεού, μιας ατομικής πορείας, η βία, η ελευθερία, είναι όλα θέματα που ταλανίζουν τους εφήβους και διαχειρίζεται η «Τσάντα για μαξιλάρι». Αμφισβητώντας ή αποδεχόμενοι τη στάση ηρώων του αρχαίου δράματος οι έφηβοι μιλούν για τη δική τους ματιά σε όλα αυτά. Μιλούν για ανάγκες, για φόβους και όνειρα.

Το «Τσάντα για μαξιλάρι» είναι μια παράσταση σφιχτή, στημένη με την ορμή και το χιούμορ ανθρώπων που δεν απέχουν πολύ απ’ τα χρόνια της εφηβείας τους. Τα σκηνικά μέσα είναι απλά και καλαίσθητα, οι ηθοποιοί καλά δουλεμένοι. Ειδική μνεία στην ερμηνεία της Μήδειας, με τη δύναμη, τη σοβαρότητα και λιτότητα των εκφραστικών μέσων.

Όμως, μην ξεγελαστείτε: η παράσταση στο «104» δεν απευθύνεται μόνο σε εφήβους. Αφορά όλους μας –ακόμα κι αυτούς που νομίζουν πως έχουν αφήσει πίσω τους την εφηβεία ανεπιστρεπτί. Το ανακαλύπτουν στο δεύτερο μέρος της παράστασης: στο διαδραστικό και βιωματικό εργαστήρι που ακολουθεί. Ένα «παιχνίδι» που σε αναγκάζει να θυμηθείς, ίσως και να μοιραστείς τα όσα ανέσυρες απ’ τη μνήμη σου, να πάρεις θέση σε ό,τι σε πίεσε και σε πόνεσε. Το εργαστήρι έχει «διαγενεακό», όπως λέγεται, χαρακτήρα -αφορά δηλαδή όλους. Οι εμπειρίες ξυπνούν, το χθες γίνεται σήμερα, οι συμμετέχοντες ανταλλάσουν -αν θέλουν- μνήμες κι απόψεις, τον αναστοχασμό τους οι μεγαλύτεροι, την αίσθησή τους οι σύγχρονοι έφηβοι. Για να ανακαλύψουν όλοι μαζί πως αυτό που ζουν τώρα οι έφηβοι είναι αυτό που διαμόρφωσε τους άλλοτε νέους. Οι πορείες τέμνονται, οι εμπειρίες συναντιούνται κι αυτή η μοιρασιά είναι ανακουφιστική. Η τραγικότητα των αποφάσεων και των στιγμών μετριάζεται. Όλα αφορούν όλους λοιπόν… Προσδοκίες και βιωμένη ζωή διασταυρώνονται. Ήταν πάντοτε έτσι –απ’ την εποχή του Οιδίποδα…

Ταυτότητα παράστασης:
Σύλληψη & δραματουργία: Νικολέττα Δημοπούλου, Βιργινία Κεχαγιά
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Αναγνωστάκη
Φωτογραφίες: Ιωάννα Πάκα
Αφίσα: Ιωάννα Κυρίτση

Διανομή: 
Αλέξανδρος Καλαποθάκης, Ιωάννα Κυρίτση, Δέσποινα Μιτσιάλη, Μαρίνος Παρασκευόπουλος / Βύρων Ντέγκας, Γιώλικα Πουλοπούλου

Ημέρες & ώρες παράστασης:
Κυριακή, 3:00 μ.μ. / καθημερινές για σχολεία

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: €10 – Μειωμένο: €8

Θέατρο «104»
Σκηνή του ‘Blackbox’
Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Τηλ.: 210 – 3455020
Πληροφορίες / ομαδικές κρατήσεις / σχολεία: 697 7055088

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*