Είδαμε την παράσταση “Το τίμημα” στο θέατρο Ιλίσια

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Σ΄έναν κόσμο που κάθε επιλογή φέρει μαζί της κι ένα τίμημα οι πρωταγωνιστές του κλασικού έργου του Άρθουρ Μίλλερ, ζουν για χρόνια στα σκοτάδια των επιλογών τους, πληρώνοντας το τίμημά τους. Δύο αδέλφια που χωρίστηκαν εξαιτίας αυτού, ξαναβρίσκονται στο πατρικό τους σπίτι, ανάμεσα σε σκονισμένα έπιπλα, στα απομεινάρια μιας ζωής που πρόκειται να γκρεμιστεί κι αυτό που έχουν είναι το παρελθόν που τους ενώνει και τους χωρίζει ταυτόχρονα.

Ο Βίκτορ και ο Ουόλτερ, ύστερα από 30 χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με τις αποφάσεις τους, τη ζωή που δόμησαν και φυσικά με το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν. Ανάμεσά τους η γυναίκα του Βίκτορ και ο Ρωσοεβραίος παλαιοπώλης που έχει έρθει για να εκτιμήσει και ν’ αγοράσει τα έπιπλα και τ’ αντικείμενα του σπιτιού. Το κορυφαίο έργο του Μίλλερ βασίζεται σε παραδοχές και αλήθειες που συμπορεύονται με την ανθρώπινη φύση από τη γέννησή της και γι’ αυτό όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα παραμένει πάντα επίκαιρο.

Όταν ένα εμβληματικό έργο συναντιέται με κορυφαίους πρωταγωνιστές έχεις πραγματικά μία σπουδαία παράσταση. Κι αυτό συμβαίνει και με τη συγκεκριμένη. Η λιτή και δεμένη σκηνοθεσία της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, δημιουργεί τα μονοπάτια που χρειάζονται ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Ρένια Λουιζίδου, ο Χρήστος Σαπουντζής και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος για να μας οδηγήσουν στην ψυχή των λέξεων του Μίλλερ.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, κυριαρχεί στην σκηνή, ξεχωρίζει καθόλη διάρκεια της παράστασης, δίνοντας μία εξαιρετική ερμηνεία και καθιστώντας αυτόν τον γραφικό παλαιοπώλη τόσο ενοχλητικό, όσο και συμπαθή. Στον δικό του κόσμο, όλα έχουν μία τιμή πώλησης – ακόμα και οι αναμνήσεις. Γίνεται αστείος, διατηρώντας τις ισορροπίες του έργου, παρασύροντας το κοινό με τη θεατρική του εμπειρία και το ταλέντο του.
Η Ρένια Λουιζίδου, που υποδύεται τη γυναίκα του Βίκτορ, αποδίδει με απόλυτη φυσικότητα τον ρόλο της γυναίκας που προσδοκά να ζήσει μία άλλη ζωή. Η κα Λουιζίδου διαθέτει αυτό το μοναδικό χάρισμα που έχουν ελάχιστοι ηθοποιοί, να μεταμορφώνεται πλήρως σε κάποια άλλη χωρίς καμία υπερβολή, χωρίς να φαίνεται ότι το προσπαθεί.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης είναι απόλυτα συγκινητικός, αντικατοπτρίζοντας έναν καθημερινό βιοπαλαιστή και το κάνει με άνεση και αλήθεια. Είναι άμεσος και ισορροπημένος, ενώ η χημεία του επί σκηνής με τη Ρένια Λουιζίδου είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Χρήστος Σαπουν­τζής διαφοροποιείται αποδίδοντας τον επιτυχημένο, πλούσιο γιατρό, διατηρώντας τη σκληρότητα και την ευγένεια του ρόλου ρου.

«Αν κοιτάξεις το παρελθόν με γενναιότητα, τότε μπορεί και να ελευθερωθείς».

*Αξίζει να σημειωθεί ότι παράσταση από τις 13 Μαρτίου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ρένια Λουιζίδου, Γεράσιµος Σκιαδαρέσης, Χρήστος Σαπουντζής | Μετάφραση: Μάκι  Μαρσέιγ | Απόδοση – Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μιχαλακοπούλου | Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης | Κοστούµια: Παναγιώτα Κοκκορού | Φωτισµοί: Νίκος Βλασόπουλος | Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασοπούλου | Τρέιλερ: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος | Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισµού
Διάρκεια: 120’

info
Από 13 Μαρτίου
Θέατρο Αριστοτέλειον (Θεσσαλονίκη)

Ηµέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 19:15,  Πέµπτη: 20:15,  Παρασκευή: 21:15,
Σάββατο: 21:15,  Κυριακή: 18:15

Εισιτήρια:
Τετάρτη (λαϊκή απογευµατινή): 15 € και 12 € (εξώστης),
Πέµπτη και Παρασκευή: 18 € και 15 € (εξώστης),
Σάββατο (βραδινή): 18 €  (πλατεία), 15 € (εξώστης),
Κυριακή: 18 € (πλατεία), 15 € (εξώστης)
Φοιτητικό (όλες τις ηµέρες): 12 €
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 262 051 (10:30 –  21:00)


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*