Όλα όσα είδαμε στο θέατρο Εκάτη στην παράσταση η «Κυρά της θάλασσας», από το ομώνυμο έργο του Ίψεν. Ο Θοδωρής Λινάρδος σχολιάζει.

Eνα ατμόπλοιο στα φιόρδ…

Του Θοδωρή Λινάρδου

Είναι αυτό το αγνάντι, αυτή η αύρα, η αίσθηση ελευθερίας, όλα μαζί μάλλον, που έκαναν και την γοργόνα να απαρνείται καθετί γήινο. Να προτιμά καθετί που σχετίζεται με την θάλασσα, μην μπορώντας να αντέξει χωρίς την ουρά της, το σήμα κατατεθέν. Είναι όλα αυτά μαζί για τα οποία μας έβαλε στο παιχνίδι η βασική ηρωίδα του θεατρικού έργου «Κυρά της θάλασσας» στο «Εκάτη».

Η σκέψη και η ιδεολογία του Ίψεν αποτυπωμένη σε μια παράσταση, με τόνο δραματουργικό, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις/κατευθύνσεις. Η ροή σαν σε θρίλερ κυλάει από την αρχή μέχρι το τελικό χειροκρότημα, ενώ οι πρωταγωνιστές ξεδιπλώνουν τις αρετές των ηρώων, που εκφράζει το κείμενο.

Κάπου απομακρυσμένα στην Νορβηγία, κάποτε, ένας γιατρός, η δεύτερή του σύζυγος και οι κόρες του. Ένας απρόσμενος επισκέπτης, ένας ακόμη μυστηριώδης άνδρας, ένα γαϊτανάκι στιγμών, εικόνων, διαλόγων και ερμηνειών. Ποιος ξέρει κάτι παραπάνω από τον άλλο; Ποιος έχει κατά νου κάτι για το οποίο οι άλλοι δεν γνωρίζουν; Υπάρχει πλεκτάνη, μήπως ραδιουργία; Παιχνίδι μυαλού μεταξύ του ζεύγους, παιχνίδι αυτοκυριαρχίας των υπολοίπων ή προς αποκατάσταση αλήθειας, μέσα από κύματα αναμνήσεων που ανασύρει η θάλασσα; Ο μύθος και το παραμύθι μεταμορφώνουν την αστική κοινωνική πράξη που εκτυλίσσεται ενώπιόν μας σε ταραχώδη αναζήτηση μιας κάποιας πηγής έμπνευσης. Η ηρωίδα θα περιμένει για πόσο ακόμη έναν παλιό της έρωτα; Μήπως και πλατωνικό. Το ατμόπλοιο το βρετανικό καταφθάνει στα φιόρδ. Εκείνος θα είναι εκεί άραγε για εκείνη; Μήπως κάτι ξέρει περισσότερο ο ίδιος της ο σύζυγος ή η φωνή του υποσυνείδητού της; Η αναγκαιότητα για λύτρωση της ψυχής, κρατά αιχμαλώτους όλους όσοι θα εμπλακούν σε αυτό το στόρι. Η καταπίεση, οι… άγραφοι νόμοι προσεγγίζονται όλα από μία συνολική σύνοψη σκηνικής παρουσίας, με προφανή σκοπό την ανάδειξη των χαρακτηριστικών κάθε χαρακτήρα. Οι χαμένες προσδοκίες, όσα λαχταρά η καρδιά δεν τα φέρνει η ζωή και όσο τα απλά πράγματα πολλές φορές αποτελούν πανάκεια, τόσο η λύση πάντα θα βρίσκεται στην ξεγνοιασιά που προσφέρει μια βόλτα στην λίμνη.

Η μία από τις κόρες θα ακούσει το πανούργο πλάνο του ξένου και θα δεχτεί να τον ακολουθήσει, ώστε να γνωρίσει κάθε γωνιά της γης, ρουφώντας σαν σφουγγάρι οτιδήποτε καινούριο παρασύρει την θολή της και εγκλωβισμένη -στα στενά του χωριού- ματιά. Μια ουτοπική πραγματικότητα θα παίξει με τις συνειδήσεις όλων, θα δοκιμάσει καταστάσεις, τρίζοντας γερά τα θεμέλια ανάμεσα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι εσωτερικές συγκρούσεις θα είναι αμείλικτες/ανεξέλεγκτες, αλλά συνάμα και ραγδαίες. Όπως αντίστοιχα, οι αποκαλύψεις. Τα δαντελωτά φιόρδ, η αραχνοΰφαντη βεράντα, τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα επισημάνουν την σημασία του τώρα, την βαρύτητα του αύριο. Η αγωνία θα μετατραπεί αριστοτεχνικά -έως και ανατριχιαστικά- σε δράση. Πατερναλιστικές αντιλήψεις, στερεότυπα της εποχής θα καμφθούν, μπροστά σε σωρεία αντιδράσεων. Οι ενοχές θα διαδεχτούν την ψυχρή λογική, ώσπου η αποκορύφωση (ενδεχομένως) να φέρει μια κάποιαν λύτρωση. Εστω και προσωρινή. Για όλους… Η Κυρά της θάλασσας άλλωστε ίσως κάτι να ξέρει παραπάνω…

Συγγραφέας: Ερρίκος Ιψεν
Σκηνοθεσία -Προσαρμογή: Βαλεντίνη Λουρμπά
Μετάφραση : Θίασος Λεπτουργείον
Δραματουργός: Καλλια Καράμπελα
Μουσική επιμέλεια : Ευστράτιος Κυβέλος
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Μιχάλης Πανώριος
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δώρα Τζερουνιάν
Φωτογραφία: Αποστόλης Κόκλας

Παίζουν οι ηθοποιοί με αλφαβητική σειρά:

Γιώργος Ανδρουτσόπουλος 
Κωνσταντίνος Καρακώστας
Ανδρέας Μαριανός
Ελένη Σταυράκη
Ποπέτα Σούκου
Δώρα Τζερουνιάν 


Η Κυρά της θάλασσας, γραμμένο το 1888, θεωρείται το πρώτο δράμα φυγής.

Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου 2018

Ημέρες παραστάσεων
Παρασκευή Σαββάτο 9μμ κυριακή 7 μμ

Διάρκεια 1 ώρα και 40 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου 12 ευρω φοιτηττών και ανέργων 8 ευρώ
Εκάτης 11 πλατεία κυψέλης τηλ. 2106401931

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*