Είδαμε την παράσταση “Οι καρέκλες” στο θέατρο Εκστάν

Γράφει η Λένα Σάββα

Ένας ύμνος του ΙΟΝΕΣΚΟ πάνω στην  εναγώνια αναζήτηση του ανθρώπου για ένα νόημα στη ζωή, ένα λόγο που θα μπορούσε να δικαιώσει την ύπαρξή του. Μια λαχτάρα κάτι να αφήσει πίσω του έτσι ώστε το πέρασμά του από δω να μην αποβεί μάταιο.

Μια παράσταση γεμάτη ποίηση, ευαισθησία κι όνειρο.Το διαχρονικό όνειρο-επιθυμία να νοιώσει σημαντικός κι αγαπημένος. Ο κ. Σταματίου βαθύτατα ανθρώπινος και με απλότητα-μεγαλείο, έβγαλε την αγωνία αυτή κι εξέφρασε με την ερμηνεία του ξεκάθαρα τη διαφορά της υστεροφημίας από την ειλικρινή θέληση για προσφορά, με κυρίαρχη τη δεύτερη.        

Η κ. Παπαχριστοπούλου ερμήνευσε το ρόλο της υποστηρικτικής συζύγου που γίνεται μέρος της επιθυμίας του άντρα της με συγκινητική απλότητα κι ευαισθησία. Και οι δυο ερμηνευτές (από τη φουρνιά των παλιών μεγάλων θεατρίνων) φόρεσαν τους ρόλους τους και τους έζησαν σαν να ήσασταν εσείς, εμείς ,εγώ. Με συγκίνησε βαθιά η απλότητα και η μουσική που έβγαλαν με την ερμηνεία τους, μια ερμηνεία φυσική κι απέριττη. Απόλαυσα μέχρι βαθιά μου την ιστορία τους και κράτησα για μέρες μέσα μου αυτή τη μουσική.        

Τα σκηνικά ανύπαρκτα για να δείχνουν ότι όλο το παιχνίδι παίζεται από μέσα προς τα έξω.Μόνο οι καρέκλες πλήθαιναν πάνω στη σκηνή.Οι καρέκλες που αντικαθιστώντας τους ανθρώπους, εκφράζουν την απέραντη μοναξιά του ανθρώπινου όντος. Το βαθύ διχασμό του εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ενότητα, φιλία, αλληλεγγύη.          

Η σκηνοθετική γραμμή του Ντενιζόν αφαιρετική, εσωτερική, απόλυτα υπαρξιακή.Μια σκηνοθεσία παλλόμενη από ευαισθησία και συμπόνοια για τον άνθρωπο. Με μοναδικό εργαλείο τους δυο ηθοποιούς και τις δυνατές ερμηνείες τους, ανέδειξε τα διαχρονικά μηνύματα του Ιονέσκο.        

Στο ΕΚΣΤΑΝ ένα ζεστό και φιλόξενο θέατρο, όλοι οι συντελεστές τίμησαν την τέχνη του θεάτρου, τον Ιονέσκο και το θεατή, φτιάχνοντας μια παράσταση που αξίζει να τη δουν όλοι!

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ζαν – Πωλ Ντενιζόν | Μετάφραση: Ελένη Παπαχριστοπούλου | Μουσική: Γιάννης Κ. Ιωάννου |Σκηνικά-Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη |Φωτισμοί:Παναγιώτης Μαζαράκης | Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου

Παίζουν (Με σειρά εμφάνισης στη σκηνή): Άντρας: Γιάννης Σταματίου | Γυναίκα: Ελένη Παπαχριστοπούλου


Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο 21.00

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά
 

Εισιτήρια: 10€, 8€ (γκρουπς), 5€ (φοιτητές, άνεργοι)

Κρατήσεις: Τηλ. Ταμείου: 2130210339 και 6977359312

Χωρητικότητα: 45 θέσεις

Θέατρο Εκστάν: Καυταντζόγλου 5 & Πατησίων, Πατήσια ΤΚ 111 44  

Τηλ επικοινωνίας: 213 0210339 & 6947970172 – 6977359312   

email:  ekstanworld@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*