Συνέντευξη της Αγγελικής Πασπαλιάρη με αφορμή την παράσταση “Η θέληση” στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Η Αγγελική Πασπαλιάρη ήξερε τι ήθελε να γίνει, από τότε που ήταν τριών ετών. Υπήρχε μάλλον εκείνο, το ίδιο συστατικό μέσα της με το οποίο τη συναντάμε και φέτος στο ξενοδοχείο Μπάγκειον: Η θέληση. Είναι η θέληση και το ταλέντο της που την οδηγούν σε γαλάζιους ανοιχτούς ορίζοντες και σ’ ό,τι έχει να της φέρει το μέλλον. Φέτος ως Σιμόν Βέιλ στην παράσταση “Η θέληση” του Σεζάρ Μπρι είναι στ’ αλήθεια καθηλωτική. Η παράσταση που ανέβηκε τον Ιανουάριο έχει πάρει παράταση έως τις 4 Απριλίου (κάθε Τετάρτη & Πέμπτη).

1.Η «Θέληση- Αποσπάσματα από τη ζωή της Σιμόν Βέιλ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο ιστορικό κτίριο του κέντρου «Ξενοδοχείο Μπάγκειον» σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, Σεζάρ Μπρι. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας και την παράσταση.
Η παράσταση αυτή έχει ήδη παιχτεί σε Ιταλία και Αργεντινή. Εκεί ο συνεργάτης μου Δημήτρης Παπαβασιλείου έτυχε να δει την παράσταση και να συναντήσει τον Σεζαρ κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της Θέλησης ως την Αθήνα. Με όχημα λοιπόν τη ζωή και το έργο της Σιμόν Βέιλ καταπιανόμαστε επί σκηνής με πάγια ζητήματα που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Η περίοδος των προβών υπήρξε καθοριστική για μένα τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό. Τόσο η συνάντησή μου με την ίδια τη Βέιλ αλλά και τον Σέζαρ Μπρι και τον Δημήτρη Παπαβασιλειού μου άνοιξαν νέους δρόμους σκέψης κι έκφρασης, πράγμα που θεωρώ ευλογία.

2.Πόσο δύσκολο είναι υποδύεστε μία τόσο σπουδαία γυναίκα που σφράγισε τον 20ο αιώνα;
Η δυσκολία επί σκηνής κατά τη γνώμη μου δεν προκύπτει από την σπουδαιότητα του ρόλου ή την ιστορικότητα του προσώπου. Προκύπτει εφόσον υπάρχει πρόθεση να είσαι ειλικρινής και υπεράσπιστεις τον ρόλο και το σύμπαν της παράστασης με κάθε κόστος. Οπότε ναι, ήταν και παραμένει δύσκολο πολύ.

3. Πώς έγινε η επιλογή του χώρου για τη συγκεκριμένη παράσταση; Πώς είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να παίζει σ’ έναν τέτοιο χώρο;
Ο χώρος αυτός υπήρξε ένα ξεκάθαρα αστικό περιβάλλον και η Σιμόν ασφυκτιούσε μέσα σ’ αυτό. Κι ακριβώς εκεί βρίσκεται η ρίζα της απόφασης. Η παράσταση μας παίζεται στην καρδιά του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας στον χώρο αυτό. Παρόλα αυτά, ο χρόνος, η φθορά κι εγκατάλειψη προσδίδουν μια νότα πιο γήινη κι ανθρώπινη στο άλλοτε κραταιό και ακόμα επιβλητικό Μπάγκειο. Για μένα προσωπικά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σκηνική πραγμάτωση σε έναν εξωθεατρικό χώρο που από μόνος του είναι τόσο ισχυρός που αφηγείται παράλληλα με σένα τη δική του ιστορία.

4.Το έργο μέσα από ματιές στη ζωή της Σιμόν κάνει αναφορές στο εργατικό κίνημα, στη θρησκεία, τον Μαρξισμό, την επιβολή της βίας και τις επιπτώσεις της στο πνεύμα. Τι είναι αυτό που κάνει τις σκέψεις της Σιμόν Βέιλ να παραμένουν τόσο επίκαιρες;
Πιστεύω ότι αφενός οι σκέψεις της παραμένουν τόσο επίκαιρες γιατί τα βαθύτερα ζητήματα που μας απασχολούν παραμένουν αμετάβλητα κι αφετέρου ότι η Βέιλ ήταν ένα πνεύμα τόσο μπροστά από την εποχή της ώστε κατάφερε να προβλέψει την πορεία των πραγμάτων με τρομακτική ακρίβεια.


5.Τι εισπράττετε από το κοινό στο τέλος της παράστασης;
Βλέπουμε θετική ανταπόκριση κι αυτό είναι πολύ όμορφο. Βλέπουμε ανθρώπους μετακινημένους, που ίσως δεν γνωρίζαν τη Βέιλ και μετά το πέρας της παράστασης την αναζητούν και ανοίγουν συζητήσεις πάνω σε ό,τι μπορεί να είδαν και να τους κέντρισε το ενδιαφέρον κι αυτό είναι το κέρδος μας.

6.Πριν τη Σιμόν υπήρχαν κι άλλες παραστάσεις όπως το «Καπλάνι της Βιτρίνας» και η «Συγγνώμη». Πριν από αυτούς τους ρόλους, πριν τη φοίτηση στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου τι υπήρχε; Υπήρχε το όνειρο της υποκριτικής από μικρή ηλικία;
Πριν από τη σχολή υπήρχε η άλλη μου σχολή, η ψυχολογία και πριν απ’ αυτό τα σχολικά μου χρόνια. Ήμουν από αυτά τα παιδιά που λέγαν από τα 3 ότι θα γίνουν ηθοποιοί και το πίστευα με ζέση χωρίς να ξέρω καλά καλά τι λέω κι έτσι οργάνωσα όλη μου τη ζωή μέχρι τώρα για να μπορώ να είμαι ηθοποιός. Όχι σαν πραγματοποίηση ονείρου όμως, αλλά σαν τρόπο ύπαρξης.

7.Και μετά απ’ αυτά τι υπάρχει;
Μετά υπάρχει μόνο ορίζοντας ανοιχτός και μεγάλη περιέργεια.

Δείτε εδώ περισσότερα για την παράσταση

Πέμπτη 14 Μαρτίου, Τετάρτη 27 & Πέμπτη 28 Μαρτίου,
Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Απριλίου,
στις 21.15 στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον

Με τη στήριξη της Πρεβείας της Αργεντινής (Embajada Argentina en Grecia)

Τηλ. Κρατήσεων: 694 3912100
Online αγορά:www.viva.gr/tickets/theatre/ksenodoxeio-mpagkeion/h-thelhsh/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*