Είδαμε: “Οι μίμοι” του Ηρώνδα στο θέατρο Σφενδόνη

γράφει η Ελπινίκη Νίνου

Κάτι διαφορετικό παίζεται στο θέατρο Σφενδόνη: “Οι μίμοι” του Ηρώνδα.

Ο Ηρώνδας ήταν ποιητής από την Κω, έζησε και έγραψε τον 3ο αιώνα π. Χ. και γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτόν. Μόλις το 1889, βρέθηκε πάπυρος με μιμοδράματά του σε τάφο της Αιγύπτου. Η ανακάλυψη, μάλιστα, αυτή ενέπνευσε στον Κωνσταντίνο Καβάφη το ποίημά του “Οι μιμίαμβοι του Ηρώνδα”.

Οι μίμοι ήταν σύντομοι θεατρικοί διάλογοι με θέματα που αντλούσαν από την καθημερινότητα και τη μυθολογία. Δεν έχουν χορό, δεν έχουν εξεζητημένες τελετουργίες, μόνο έξυπνους διαλόγους και σπιρτόζικες κινήσεις.

Το ανέβασμα των μίμων του Ηρώνδα στο θέατρο Σφενδόνη είναι -αν μη τι άλλο- ένα ευτυχές γεγονός, καθώς δεν συμβαίνει συχνά, και αυτό φαίνεται και από το κατάμεστο θέατρο. Το κείμενο είναι έξυπνο, πνευματώδες, σατιρικό και σε πολλά σημεία, εντυπωσιακά σύγχρονο. Η σκηνοθεσία της Άννας Κοκκίνου πολύ ιδιαίτερη, απλή στη βάση της, με στοιχεία τσίρκου αλλά καθόλου παρωχημένα ούτε περιττά, στοχεύει ίσως να κάνει τους ενήλικες που παρακολουθούν να εκδυθούν τη σοβαροφάνειά τους και να παιχνιδίσουν.

Η ομάδα των ηθοποιών είναι πολύ ταλαντούχα, δυνατή, βγάζει ζωντάνια και απίστευτη ενέργεια πάνω στη σκηνή χωρίς να χάνει στιγμή την πειθαρχία της. Με τον καθένα και την καθεμία να υποδύεται πολλούς ρόλους και εναλλάσσονται συνεχώς, είναι σαν να παίρνει ο ένας από τον άλλο μια μαγική, αόρατη, θεατρική σκυτάλη. Συγχαρητήρια και για την εξαιρετική διαχείριση των μασκών που μόνο πρόσθεσαν στην παράσταση και δεν επηρέασαν την ηχητική απόδοση του λόγου.

Να σημειώσω ότι οι μάσκες της Μάρθας Φωκά δεν ήταν ένα στοιχείο για το “θεαθήναι”, αλλά έδιναν πολλά στην παράσταση και μάλιστα από μόνες τους αποτελούν δείγματα τέχνης.

“Οι μίμοι” είναι προφανώς πολλά παραπάνω από τις μπουφόνικες παραστάσεις που περιόδευαν στην Αττική κατά την αρχαιότητα. Συνεχίζει να ισχύει όμως ότι: “Οι μίμοι […] (είναι) οι πιο θαυματουργοί ιεροφάντες της ψευδαίσθησης και κατασκευάζουν με τα πολλά τους ψέματα πολλές αλήθειες.” [από τον Άγιο Βάκχο του Αλέξη Σολωμού]

Δείτε τους.

Συντελεστές

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου
Σκηνικό: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κουστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Βελιώτης

Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού
Βοηθός Σκηνοθέτιδος: Μιχάλης Αγγελίδης,Δημήτρης Καλακίδης, Ειρήνη Κουμπαρούλη
Φωτογραφίες: Μαρούσα Θωμά
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Παίζουν: Ρηνιώ Κυριαζή, Νίκος Νίκας, Ρίτα Λυτού, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου, Ειρήνη Κουμπαρούλη                                                                                                               

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:30

Τιμές εισιτηρίων:
15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, 65+)

Τηλεφωνικές κρατήσεις:
215 515 8968 (Τετάρτη έως Κυριακή 14.00-21.00)

Θέατρο Σφενδόνη
Μακρή 4, Μακρυγιάννη (Μετρό στάση Ακρόπολη)
Τηλ.: 215 515 8968


About elpinickie 28 Articles
Είμαι υποψήφια διδάκτωρ νευροβιολογίας και παθιασμένη λάτρης του θεάτρου. Μου αρέσουν οι βόλτες, ο χορός, τα ηλιοβασιλέματα, η θάλασσα, τα παγωτά και το τζιν τόνικ.

3 Comments

 1. Παρακαλώ άλλη μία διόρθωση Για τη παράσταση ΟΙ ΜΙΜΟΙ ΣΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΌΝΗ:
  Σκηνικό Κέννυ ΜακΛέλλαν
  Κουστούμια Ματίνα Μέγκλα
  Επιμέλεια κίνησης Βρισηίδα Σολωμού
  Φωτογραφίες Μαρούσα Θωμά
  Βοηθοί σκηνοθέτιδος Μιχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Καλακίδης, Ειρήνη Κουμπαρούλη

 2. Παρακαλώ πολύ αν μπορείτε βάλετε αυτή τη πληροφορία μετά τα κουστούμια στους συντελεστές. Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Βελιώτης
  Έτσι είθισται και για να μη στενοχωρούμε τους συνεργάτες μας.
  Σας ευχαριστώ και για τις διορθώσεις που κάνατε πριν μέρες.
  Καλή Πάσχα.

 3. Παρακαλώ πολύ αν μπορείτε βάλετε τη παρακάτω πληροφορία Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Βελιώτης, Μετά το όνομα του ενδυματολόγου στους συντελεστές.
  Έτσι είθισται και για να μη στενοχωρούμε τους συνεργάτες μας.
  Σας ευχαριστώ και για τις διορθώσεις που κάνατε πριν μέρες.
  Καλή Πάσχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*