Eίδαμε την παράσταση ” Η αποθέωση της τρέλας ” , σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή στο Art Project στο θέατρο Άλμα

Γράφει η Λένα Σάββα

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Σουηδός συγγραφέας και ζωγράφος γεννήθηκε το 1849 στη Στοκχόλμη. Στα 13 του έχασε τη μητέρα του από φυματίωση και καταπιεσμένος από την κακία της μητριάς του, έγινε ένα παιδί υπερευαίσθητο,αντιδραστικό κι οξύθυμο. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο,πειραματίστηκε ανεπιτυχώς σαν ηθοποιός κι άρχισε να γράφει θεατρικά έργα. Επηρεάστηκε σημαντικά από τους Κίρκεγκορ, Γκαίτε, Σαίξπηρ, Σβέντενμποργκ. Όταν απορρίφθηκε από τους εκδότες και τα θέατρα το πρώτο έργο του “0 κυρ-Ολώφ” έφτασε στα πρόθυρα της τρέλας.

Ερωτεύεται και παντρεύεται τη Βαρώνη Σίρι φον Έσσεν και κάνει μαζί της τρία παιδιά. Ο αποτυχημένος γάμος του -που είναι και το θέμα της συγκεκριμένης παράστασης- δημιουργεί μέσα του το μισογυνισμό που είναι εμφανής στα έργα του όπως Ο ΠΑΤΕΡΑΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ, ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. Τότε στράφηκε στη ζωγραφική για εκτόνωση. Ακολούθησαν άλλοι δύο γάμοι, δύο ακόμα διαζύγια κι ένα τέταρτο παιδί. Ο Στρίντμπεργκ έφτασε σε πνευματική και ψυχολογική κατάρρευση και σ’ ένα ιδιωτικό σανατόριο,προσπάθησε να βρει τη γαλήνη. Στα τελευταία του χρόνια συνδέθηκε με τη νεαρή ηθοποιό Φάννυ Φάλκνερ και γνώρισε κοντά της μια ήρεμη κι ευτυχισμένη ζωή. Πέθανε στα 63 από καρκίνο του στομάχου.       

Στο Θέατρο ΑΛΜΑ παρακολουθήσαμε έναν εκπληκτικό μονόλογο με τον Γιώργο Παπαπαύλου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή. Πραγματεύεται τη μάχη των φύλλων, ένα από τα προσφιλή θέματα του Στρίντμπεργκ.     Εντυπωσιακά τα σκηνικά της Λίας Ασβεστά έξυπνα και πρωτότυπα, αποτυπώνουν πλήρως το ψυχισμό του συγγραφέα, τις κυκλοθυμικές  μεταπτώσεις του και την ευαίσθητη ισορροπία του. Εκφράζουν το ασφυκτικό κλίμα μέσα στο οποίο έζησε την ερωτική και προσωπική του ζωή.       

Στο συγκεκριμένο μονόλογο μας αφηγείται την ιστορία της γνωριμίας και του γάμου του με τη Βαρόνη και το πώς αυτός ο γάμος από ένα τρελό έρωτα, οδηγήθηκε στη δυσαρμονία, στις συγκρούσεις και τελικά στο διαζύγιο.     

Η καθοδήγηση της κίνησης από τη Χριστίνα Βασιλοπούλου, ευρηματικότατη, σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω, δίνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό.       

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή άρτια κι ενδελεχώς μελετημένη σ’ όλες τις λεπτομέρειες του μονολόγου, σέβεται το ψυχισμό του Στρίμπεργκ κι αυτή η ευαισθησία περνάει στο θεατή.       

Ο ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου, ο άμεσος εκφραστής όλων των παραπάνω,δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας,κίνησης κι έκφρασης που καθηλώνει.Μια ερμηνεία εκρηκτική που κινείται στα άκρα, συναισθηματικά και ψυχολογικά. Ο Γιώργος Παπαπαύλου μας ταξίδεψε σε μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων κι έντονων ψυχολογικών διακυμάνσεων.. Με τέτοιους ερμηνευτές το θεατρικό μέλλον προβλέπεται λαμπρό.     

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που δούλεψαν με έρωτα και πάθος για να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα και να φτάσει ως εμάς.   Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ στο Θέατρο ΑΛΜΑ είναι ένας από τους καλύτερους μονολόγους που έχω δει- λατρεύω το είδος- και συστήνεται στο θεατρόφιλο κι όχι μόνο κοινό, σαν μια εμπειρία μοναδική!

Συντελεστές

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία/Διασκευή: Κωνσταντίνος Χατζής
Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Σκηνική εγκατάσταση: Λία Ασβεστά
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Παραγωγή: 5η Εποχή Τέχνης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*