Είδαμε την παράσταση “Lemon” στον πολυχώρο Πόλις in art

Γράφει η Λένα Σάββα

Η παράσταση LEMON είναι βασισμένη στον ποιητικό θεατρικό μονόλογο ΧΙΛΙΑΕΝΝΙΑΚΟΣΙΑ του Αλεσάνδρο Μπαρίκο. Είναι η ιστορία του πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ απ’ αυτό. Το ατμόπλοιο Virginian εκτελεί το δρομολόγιο Αμερική-Ευρώπη, Ευρώπη-Αμερική.Ο Ντάννυ Μπούντμαν βρίσκει μέσα σε μια κούτα από λεμόνια ένα νεογέννητο αγοράκι και του δίνει το όνομά του προσθέτοντας μερικά ακόμα.Έτσι γεννιέται ο Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια. Τη ζωή του μας διηγείται ο τρομπετίστας φίλος του που έμεινε στο καράβι 6 χρόνια. “Κανείς δεν είναι ξεγραμμένος όταν έχει έτοιμη μια καλή ιστορία να πει.Κι ο Χιλιαεννιακόσια έχει μια ιστορία, είναι ο ίδιος μια καλή ιστορία.Μια ιστορία πεντακάθαρη κι ανεξήγητη όπως η μουσική,όταν καταμεσής στον ωκεανό, έβγαινε από το μαγικό πιάνο του Ντάννυ Μπούντμαν. Κι από το μαγικό πιάνο του Μελαχρινού Βελέντζα. Ο Λέμον έπαιζε τη μουσική του ωκεανού κι αυτή η μουσική δεν είχε ξαναπαιχτει ποτέ από κανέναν. Ο Χιλιαεννιακόσια δεν είχε πατρίδα, ημερομηνία γέννησης, οικογένεια. Έζησε μέσα στο καράβι κι εκεί γνώρισε τα πάντα.

-που ταξιδεύεις όταν παίζεις πιάνο;

-σήμερα πήγα σε μια υπέροχη χώρα όπου οι γυναίκες είχαν αρωματισμένα μαλλιά.Κάθε φορά καταλήγω σε διαφορετικό μέρος.Δεν έχω βγει ποτέ από δω μέσα κι είναι σαν να τα έχω δει όλα. “

Ο Λέμον ήξερε να διαβάζει τους ανθρώπους, τα σημάδια που κουβαλούν μέσα τους, τις μυρωδιές τους, την ιστορία τους γραμμένη ολόκληρη πάνω τους. Απέραντος ο χάρτης του κόσμου κι απέραντη η θεατρική μας απόλαυση, βλέποντας την παράσταση. Καλοδουλεμένη σφιχτοδεμένη, σε παίρνει μέσα στη μαγεία της, σ’ ανεβάζει στο Virginian και σε ταξιδεύει. Οι δύο ηθοποιοί, Μελαχροινός Βελέντζας (Χιλιαεννιακόσια) και Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τουνυ,ο τρομπετίστας φίλος του) λειτουργούν σαν συνέχεια ο ένας του άλλου. Σε άψογο συντονισμό, μας δίνουν ένα ρεσιτάλ ερμηνείας,κίνησης χορού και πιάνου ο ένας, τρομπέτας ο άλλος, που μας συνάρπασε. Εξαιρετική η δουλειά της Γεωργίας Τσαγκαράκη που έκανε τη σκηνοθεσία, τη διασκευή κι επιμελήθηκε την κίνηση. Το Virginian πλέει στον ωκεανό με δύο ηθοποιούς, ένα πιάνο, μια τρομπέτα και την υπέροχη δουλειά όλων των συντελεστών. Άφθονα τα σκηνοθετικά ευρήματα της Τσαγκαράκη. Η σκηνή του πιάνου με λυμένα τα φρένα και τον Λέμον να παίζει, είναι ποίηση. “Χορεύαμε με τον ωκεανό” . Η τρομπέτα που κλαίει όταν οι δυο φίλοι χωρίζουν με συγκίνησε βαθειά. Το καράβι φιλοτεχνημένο από τον Θωμά Μαριά (σκηνικά) μας ρουφούσε όλο και περισσότερο μέσα του.

Μια νύχτα του Φλεβάρη πέφτει ένα κάδρο. “Τι συνέβη άραγε σ’ ένα καρφί για ν’ αποφασίσει ότι δεν αντέχει άλλο;” Κι ο Χιλιαεννιακόσια δηλώνει:“Σε τρεις μέρες στη Ν.Υόρκη εγώ θα κατέβω απ’ το καράβι για να δω τη θάλασσα απ’ τη στεριά.” Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Ο φίλος του, του χαρίζει το παλτό του για νάναι επίσημη η στιγμή. Στο τελευταίο σκαλί κοκκαλώνει με το ένα πόδι μετέωρο σαν ” κουρασμένο πουλί.”Πετάει το καπέλο του στη θάλασσα και χάνεται στο βάθος του καραβιού μ’ ένα παράξενο χαμόγελο στα χείλη του. Αργότερα θα πει ότι τον φόβισε η απεραντοσύνη χωρίς όρια. “Η γη είναι ένα καράβι πολύ μεγάλο για μένα.Ένα ταξίδι πολύ μακρύ.Μια μουσική που δεν ξέρω να παίζω.Με συγχωρείτε δεν θα κατέβω.” Το Virginian γύρισε κάποτε σαράβαλο απ’ τον πόλεμο. Αποφάσισαν να το βυθίσουν. Κατέβασαν το ελάχιστο πλήρωμα που είχε απομείνει, το γέμισαν με 650 κιλά δυναμίτη και το βγάλαν στα βαθιά. Ο Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια δεν κατέβηκε.

Η παράσταση LEMON ζωντανή, ρέουσα, μ’ έναν ποιητικό τρόπο εκφραστική, μπήκε μέσα μας και μας γέμισε. Σημάδι ανεξίτηλο η ιδιαιτερότητά της και η μαγεία της. Όπως η μουσική του ωκεανού…

Πόλις in art (Μαρίνου Αντύπα 62-66, Ηράκλειο Αττικής, 2108000009, 2102770181)

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη 

Διανομή: Μελαχρινός Βελέντζας (Χιλιαεννιακόσια) & Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ) 

Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου 

Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη 

Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου 

Ηχητικός σχεδιασμός: Λευτέρης Δούρος 

Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου 

Φωτογραφίες – Trailer: Χάρης Γερμανίδης 

Κατασκευή σκηνικού: Θωμάς Μαριάς 

Βοηθός Παραγωγής: Σάρα Αναστασίου 

Ερμηνεύουν: Μ. Βελέντζας, Γ. Δρίβας. Σκην.: Ν. Τσιντικίδη. Κοστ.: Κ. Σταματοπούλου. Ηχητ. σχεδ.: Λ. Δούρος.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*