Συνέντευξη της Νάντιας Παλαιολόγου στη Μαριλένα Παππά με αφορμή την παράσταση “Four no reason” στο θέατρο Άλφα. Ιδέα

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Η Νάντια Παλαιολόγου, είμαι σίγουρη ότι, όταν κλείνει τα μάτια της βλέπει σώματα να αιωρούνται, να περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους, να ερωτεύονται αθόρυβα ανάμεσα σε αγγίγματα και βλέμματα. Για εκείνη κάθε ήχος είναι μία μελωδία που περιμένει να χορογραφηθεί. Φέτος, μαζί με την ομάδα της, στο αγαπημένο μου στέκι, θέατρο “Άλφα. Ιδέα”, μας έχουν ετοιμάσει ένα μοναδικό δρώμενο που καταφέρνει να αποτυπώσει τις εικόνες του ζωγράφου Rene Magritte μέσα από τον χορό. H παράσταση κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 21:15 στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε ακόμα μία φορά την Κυριακή 19 Μαΐου στις 21:15.

1.Φέτος μαζί με την ομάδα σας NEW_TON COMPANY, μας παρουσιάζετε το «four no reason», ένα εικαστικό/χορευτικό δρώμενο, στο θέατρο Άλφα.Ιδέα. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Το four no reason πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Rabbitlab.01 ,ένα φεστιβάλ με θέμα χορογραφίες επηρεασμένες από την ζωγραφική. Έτσι,ξεκίνησε μία έρευνα πάνω στη ζωή και στο έργο του Βέλγου ζωγράφου Rene Magritte. Η τελική κατάληξη είναι αυτή που θα δείτε, ένα έργο που ο κόσμος του Μαγκρίτ έγινε τελικά η αφορμή για να δημιουργήσουμε μια ιστορία μεταξύ τεσσάρων ερμηνευτών, οι οποίοι αλληλοσχετίζονται ποικιλοτρόπως. Βλέπουμε, λοιπόν, σκηνές κωμικές, τραγικές, εγκλωβιστικές όπως συμβαίνει και στην καθημερινή μας ζωή. Το εικαστικό στοιχείο είναι, λοιπόν, εμπνευσμένο από το έργο του ζωγράφου,άλλα από την άλλη αφήσαμε τις εικόνες που δημιουργήθηκαν να συνθέσουν ένα νοερό σενάριο.

2.Τι σας ενέπνευσε από τον κόσμο του Rene Magritte για την δημιουργία της συγκεκριμένης παράστασης;
Ο Μαγκρίτ πιστεύω έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο να αποτυπώνει το σουρεαλιστικό στοιχείο στα έργα του. Με εικόνες που μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται κωμικές ,καταφέρνει να δημιουργεί δυνατές έως τραγικές καταστάσεις και αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Χρησιμοποιεί το παράδοξο και το απόκοσμο με ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεκάθαρο τρόπο ,που συχνά μπορεί να καθηλώσει τον θεατή.
Αυτά λοιπόν είναι σίγουρα κάποια από τα στοιχεία της δουλειάς του, που μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον και αποτέλεσαν για μένα μια πρόκληση για το πώς μπορούν να μεταφερθούν στην σκηνή.

3.Πώς μπορεί η ζωγραφική να βάλει την δική της πινελιά στο χορό;
Πιστεύω ότι κάθετι που μας περιβάλλει μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης,πόσο μάλλον η δουλειά ενός ζωγράφου ή και ενός μόνο πίνακα. Η αισθητική του έργου,η τεχνική π.χ. οι γραμμές ενός έργου ή η επανάληψη τυχόν στοιχείων και η θεματολογία είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που μπορεί να πάρει κάποιος χορογράφος ως αφορμή για να δημιουργήσει.

4.Υπάρχει τελικά…. λόγος που γίνονται όλα αυτά;
Σαφώς και υπάρχει. Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό και όσο πιο συνδεδεμένοι είμαστε με αυτή την συνειδητοποίηση ,τόσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με τις δυνατότητές μας ως άνθρωποι .Εννοώ με τις επιλογές που κάνουμε και τις αποφάσεις που παίρνουμε. Το four no reason έγινε και γίνεται για να ολοκληρωθεί ένα ταξίδι ,μια ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας και βέβαια για να ανοίξει δρόμους σε νέους «κόσμους».

5.Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα του «four no reason» και τι θα πάρει μαζί του το κοινό φεύγοντας;
Αυτό που θέλουμε είναι να αφεθεί ο θεατής σε συνειρμικές διεργασίες που μπορεί να του προκαλέσουν οι εικόνες που θα δει και κυρίως μέσα από τις σχέσεις και τις καταστάσεις που παρουσιάζονται επί σκηνής να νιώσει τα στοιχεία που προανέφερα….την πολυπλοκότητα των σχέσεων,αλλά και την απλότητα ,την τραγικότητα ,αλλά και την κωμικότητα ,τον εγκλωβισμό ,την θλίψη ,αλλά και την απελευθέρωση. Και σίγουρα επιθυμώ να χαρεί αυτό το εικαστικό ταξίδι και γιατί όχι να σταθεί αφορμή να ενδιαφερθεί για το έργο του ζωγράφου.

6.Τι είναι για εσάς ο χορός;
Ξεκινώντας χορό από πολύ μικρή ηλικία ,αποτελεί σίγουρα ένα στοιχείο που έχει διαμορφώσει την προσωπικότητα μου και τον τρόπο που σκέφτομαι. Το βασικότερο είναι ότι έχω ένα «χώρο» που μπορώ να εκφράζομαι και να διοχετεύω την διαφορετικότητα μου ως άνθρωπος. Συχνά μέσο του χορού καταφέρνω να ανακαλύπτω,άλλα και να συνειδητοποιώ καλύτερα κομμάτια του εαυτού μου και όλα αυτά εν τέλει βοηθούν στο να λειτουργώ καλύτερα στην καθημερινότητά μου.

7.Τι νέο να περιμένουμε από εσάς;
Καταρχάς ελπίζουμε το ταξίδι της παράστασης αυτής να συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη στο μυαλό μου δουλεύω το επόμενο έργο που δεν θα αργήσει γιατί η ιδέα υπάρχει και σιγά σιγά μπαίνουν οι λεπτομέρειες. Επίσης συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το υπέροχο σεμινάριο σύγχρονου χορού στο Άλφα.Ιδέα το οποίο θα ολοκληρωθεί με μια παρουσίαση αρχές Ιουνίου και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά μιας και αυτό που συνέβη στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα με τους μαθητές και τις μαθήτριες μου ήταν μαγικό. Κόσμος που δεν είχε χορέψει ποτέ, κόσμος που είχε ξαναχορέψει ενώθηκε σε ένα μάθημα που εδώ και ένα χρόνο δημιούργησε μια μαγική συνθήκη. Με δεκτικότητα και φαντασία αλλά και πολύ συναίσθημα μαζί με αυτό τον κόσμο που πλαισίωσε αυτό το σεμινάριο εξελίχτηκα ως δασκάλα πράγμα που όταν συμβαίνει σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο και για αυτό ευχαριστώ πολύ και τον Κώστα Γάκη, τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και τον Λευτέρη Πλασκοβίτη που μου εμπιστεύτηκαν απλόχερα τη σκηνή του Άλφα.Ιδέα για να πραγματοποιήσω αυτό το σεμινάριο. Και ειδικά να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες σε αυτό που μου άνοιξαν καινούρια μονοπάτια φτιάχνοντας μια σχέση που δεν τελειώνει εδώ φυσικά. Τέλος να πω ότι με τη σχολή μου στο Ίλιον που διευθύνω εδώ και πολλά χρόνια θα κάνουμε μια χορευτική παράσταση, τον Πινόκιο που θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες μου όλων των επιπέδων και με όλα τα είδη χορού που διδάσκονται στη σχολή μου κάτι που κάνω συχνά και είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Άλφα-Ιδέα

Πατησίων 37 και Στουρνάρη, Αθήνα
Τηλ: (210) 5221444, 5238742 Email: http://www.alfaidea.grWebsite: www.alfaidea.gr/

Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό και 7 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, συνταξιούχων, ατέλειες)
Πληροφορίες: 210 5238742, 6970282888
Προπώληση: στο ταμείο του θεάτρου

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*