Είδαμε τη “Γέρμα” του Λόρκα σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες

Γράφει η Ντίνα Καρρά

Επίσημη πρεμιέρα για την αριστουργηματική «Γέρμα»του Ισπανού δραματουργού Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα δια χειρός Θανάση Σαράντου και η σκηνή του θεάτρου Θησείον πλημμυρίζει από τον ασίγαστο, μανικό, δολοφονικό πόθο της άκαρπης ηρωίδας για τεκνοποίηση με έντονα στοιχεία ελληνικής λαϊκής παράδοσης και αρχαίας τραγωδίας.

Το πιο πονεμένο έργο του Λόρκα, γραμμένο το 1934, σφύζει από τρυφερότητα και συνάμα σκληρότητα που το καθιστούν συμβολικό και διαχρονικό.

Ένα αριστοτεχνικό κράμα ηθογραφίας, ρεαλισμού και υπερρεαλισμού που ζωγραφίζει με απαράμιλλη ποιητικότητα την τραγωδία της άτεκνης γυναίκας, της άκαρπης μήτρας, της στερημένης από έρωτα ψυχής, της ταμένης στη συζυγική ηθική και τιμή η οποία λαχταρά το νερό της γονιμότητας και τολμά να σπάσει τους αλύγιστους κοινωνικούς νόμους.

Γέρμα που σημαίνει άγονη γη είναι η ηρωίδα του έργου. Η στέρφα γυναίκα, η γεμάτη υγεία, η βασανισμένη από την αγωνία ν΄αποκτήσει το παιδί που η φύση της αρνείται. Φταίει η ίδια ή ο άντρας της ο Χουάν / Γιάννης, ο γερός και δυνατός χωριάτης που δεν έχει τη φλόγα ν΄ανάψει μέσα της μια καινούρια ζωή; Εκείνος άλλο δεν συλλογιέται παρά τη γονιμότητα της γης του και το μόνο που ζητάει από τη γυναίκα του είναι η προσωπική του ικανοποίηση. Η Γέρμα όλα θα τα΄χε υποφέρει αν της χάριζε ένα παιδί, καθώς έχει αίμα για τέσσερα και πέντε παιδιά. Η φύση και το άμεσο περιβάλλον της ξυπνούν άγριες επιθυμίες. Συνειδητοποιεί ότι η «ξεραΐλα» της οφείλεται στην άνευ πάθους – πόθου σχέση της με τον άντρα της, κάτι που είχε νιώσει για κάποιον άλλον, αλλά προσπάθησε να καταπνίξει. Ο Βίκτωρ θα μπορούσε να της χαρίσει την ευγονία που αποζητά, όμως είναι πέρα της ηθικής και της τιμιότητας που τη διέπει. Δράμα με δύναμη που διαρκώς μεγαλώνει, τραγωδία γεμάτη από ευωδιά της γης που καταλήγει στην τρομερή σκηνή της εξολόθρευσης. Η Γέρμα πνίγει τον άντρα της σε μια εσωτερική έκρηξη απόγνωσης και μαζί με εκείνον χάνεται και ο γιος της. “Σκότωσα το παιδί μου” κραυγάζει στο τέλος. Μόνο που αυτή η κάθαρση δεν οδηγεί στο αρχαίο ελληνικό φως αλλά στο σκοτάδι.

Η Λορκική τάξη των πραγμάτων αποκαθίσταται μέσω μαγικών και τελετουργικών στοιχείων με φόντο τον τρόμο, τη σκληρότητα, τη βία και το θάνατο. Οι διονυσιακοί σπαραγμοί των ηρωίδων δεν αποβλέπουν σε καμιά ελπιδοφόρα ανάσταση. Ο Λόρκα μάς προσφέρει μία γυναικεία ψυχή, μέσα στην οποία αντιτίθεται το πανάρχαιο γονιμικό αίτημα της ζωής με την απαγόρευση του απόλυτου χριστιανικού πρέπει. Κατά την αντίληψή του, η γυναίκα είναι ουσιαστικά νεκρή, αν δεν γονιμοποιηθούν οι πόθοι της και όταν αποκρούεται η διονυσιακή χαρά του έρωτα, τότε παραμονεύει η σκιά του θανάτου.

Στο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες, ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Θανάσης Σαράντος, διαθέτοντας την έξοχη μετάφραση της ποιήτριας Τζένης Μαστοράκη, συμπυκνώνει ορθά το εμβληματικό λορκικό κείμενο δημιουργώντας ένα εξαιρετικό ποιητικό έργο τέχνης που αποσπά τους συγκινησιακούς κραδασμούς του και ξεβράζει την ψυχική άβυσσο των ηρώων σ΄ένα ασφυχτικό κοινωνικό περίγυρο. Με ήθος, άποψη και λιτότητα τοποθετεί το έργο σ΄ένα ακριτικό χωριό της Ηπείρου εν έτει 2019 με πέντε βασικά πρόσωπα, παραλληλίζοντας την ελληνική λαϊκή ιδιοσυγκρασία με τη λαϊκή ισπανικότητα, χωρίς να αλλοιώνεται η εξαιρετική δομή του. Με παραδοσιακούς ήχους, μελωδίες και εικόνες χρωματίζει τη λυρικότητα των λέξεων, αποκρυπτογραφεί την τραγικότητα των προσώπων και φωτίζει την καρδιά της μάνας γης ως αρχέγονη μήτρα που γεννά ή μένει στέρφα.

« Να καίγεσαι από πόθο για ζωή και να παραμένεις σιωπηλός είναι από τις μεγαλύτερες τιμωρίες που μπορείς να επιβάλεις στον εαυτό σου»

Το λειτουργικό σκηνικό της Φιλάνθης Μπουγάτσου απολύτως σάρκινο με τα τρία βασικά στοιχεία της φύσης: νερό, χώμα και αέρας. Το επιβλητικό δέντρο που δεσπόζει στη σκηνή δίχως φύλλα και γεμάτο με φυλακτά κλέβει την παράσταση. Οι αρμόζουσες ενδυματολογικές επιλογές της Μπιάνκας
Νικολαρέιζη ολοκληρώνουν εύστοχα το οπτικό αποτέλεσμα.

Οι υποβλητικές, κατανυκτικές φωτιστικές δημιουργίες του Αλέξανδρου Πολιτάκη δημιουργούν την απαιτούμενη ατμόσφαιρα, που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και ονειροφαντασίας τονίζοντας με εύστοχο τρόπο το συναισθηματικό εγκλωβισμό των ηρώων.

Ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης συνθέτει εξαιρετικές, πρωτότυπες παραδοσιακές μελωδίες που κουμπώνουν ακριβώς στο έργο και εντυπωσιάζουν.

Ο θίασος κινείται με ακρίβεια χάρη στη διδασκαλία του Κωνσταντίνου Καρβουνιάρη. Μαγικός ο χορός του Αρσενικού με το Θηλυκό που φέρουν μάσκες και λικνίζονται με μεγάλη ομορφιά αποπνέοντας διάχυτο ερωτισμό και την αίσθηση της γης. Έξοχη η τελετουργική σκηνή της προσευχής με αναμμένα κεριά κατά τη διάρκεια ενός φρενήρους, αρχέγονου πανηγυριού.

Οι ηθοποιοί καλοκουρδισμένοι αποδεικνύουν έμπραχτα τον υποκριτικό οπλισμό με τον οποίο είναι εφοδιασμένοι.

Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου μετουσιώνεται σε μία συγκλονιστική Γέρμα φτάνοντας στο μεδούλι του ρόλου της. Με απαράμιλλο εσωτερικό ρυθμό και αξιοθαύμαστο χειρισμό συναισθημάτων, εξελίσσεται σταδιακά από ανέμελο κορίτσι που εκφράζει τα “θέλω” της και αιώνια γυναίκα που δεσμεύεται από τα “πρέπει”, σε δυναμικό αρσενικό που μοιάζει με καθηλωτικό ηλεκτρισμένο κύμα στο φινάλε. Μεταγγίζει την απόγνωση της Γέρμα, μελοποιεί την κραυγή της γονιμότητας κάτω από το ζυγό της στέρησης, τραγουδάει το ξοδεμένο μητρικό ένστικτο με επιβλητική εκφραστική πλαστικότητα, ευαισθησία και καθάρια φωνή. Σπουδαία ερμηνεία!

Στέρεος υποκριτικά πλάι της, ο Τάσος Σωτηράκης σκιαγραφεί το σύζυγο της ηρωίδας με δυναμισμό και ευθυβολία. Στιβαρός εργάτης της γης, σοβαρός, πουριτανός, συναισθηματικά ψυχρός αδυνατεί ν’ αφουγκραστεί τον οδυνηρό μητρικό πόθο της συζύγου του, εγκλωβισμένος στη δική του εσωτερική πάλη.

Ο Βίκτωρ του Θανάση Σαράντου αποπνέει ζεστασιά, εντιμότητα, ειλικρίνεια και τρυφερότητα στην προσπάθειά του να εκφράσει τον έρωτα που τρέφει για τη Γέρμα.

Η νεαρή Βασιλίνα Κατερίνη ως Μαρία ανταποκρίνεται με χάρη, σκηνική ευσυνειδησία και αβρότητα προσδίδοντας ανάλαφρες νότες δροσιάς.

Η σημαντική Βίλμα Τσακίρη είναι χάρμα οφθαλμών ως Ντολόρες. Η καρπερή, πληθωρική Κυρά των Αγρών συμβουλεύει με γητειές και ξόρκια τις ανυποψίαστες γυναίκες του χωριού. Έμπειρη, καίρια, ακριβής με δεξιοτεχνία, τσαχπινιά και οίστρο ζωγραφίζει το ρόλο της με τις κατάλληλες αποχρώσεις και συνεπαίρνει το κοινό!

Συμπερασματικά, πρόκειται για μία ιδιαίτερα καλαίσθητη, διαυγή παράσταση με έντονη ψυχογραφική και ποιητική ατμόσφαιρα όπου οι ηθοποιοί ακροβατούν ανεπιτήδευτα στο θεμέλιο του ρόλου τους χωρίς να χάνουν το ρυθμό και την ενέργειά τους. Στην εκπνοή της θεατρικής σεζόν, η «Γέρμα» στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά μας με τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Λόρκα για ζωή και δημιουργία. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Συντελεστές:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία – διασκευή: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικά: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρέιζη
Πρωτότυπη μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μηνάς Σπανάκης
Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Μπαγουράκη
Βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Κομεσσάριος
Σύμβουλος δραματουργίας- επιμέλεια προγράμματος: Μάρκος Τσούμας
Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα
Παίζουν οι: Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Γέρμα), Βίλμα Τσακίρη (Ντολόρες), Τάσος Σωτηράκης (Γιάννης), Θανάσης Σαράντος (Βίκτωρας), Βασιλίνα Κατερίνη (Μαρία)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21:15 και Σάββατο – Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια παραστάσεων: Από την Παρασκευή 10 Μαΐου έως και την Κυριακή 9 Ιουνίου
***Παραστάσεις δε θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου λόγω εκλογών

Τιμές εισιτηρίων:
Κάθε Παρασκευή: 12€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο: φοιτητικό, άνω των 65), 8€ (ανέργων, ατέλειες, ομαδικό)
Κάθε Σαββατοκύριακο: 15€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο: φοιτητικό, άνω των 65), 8€ (ανέργων, ατέλειες, ομαδικό)
Προπώληση εισιτηρίων:
α)Τηλεφωνικά στο ταμείο του θεάτρου: 210 3255444
β)Μέσω του ticketservices.gr: – Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου – τηλεφωνικά στο 2107234567 – στο www.ticketservices.gr (https://www.ticketservices.gr/event/germa-theatro-thiseion/?lang=el) γ)PUBLIC – στο tickets.public.gr (https://tickets.public.gr/event/germa-theatro-thiseion/)- σε όλα τα καταστήματα

*** Επωφεληθείτε από την προσφορά προπώλησης αγοράζοντας τα εισιτήριά σας στην τιμή των 10 ευρώ αντί των 12 και των 15 ευρώ!(Η προσφορά ισχύει έως και την προηγούμενη ημέρα κάθε παράστασης)

About Ntina Karra 29 Articles
Ονομάζομαι Ντίνα Καρρά. Είμαι άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, αισιόδοξο, ενθουσιώδες (κριός στο ζώδιο) και πολύ δημιουργικό! Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να αποτυπώνει πάνω στο χαρτί συναισθήματα και σκέψεις. Έτσι και με το θέατρο νιώθω ότι ξαναγεννιέμαι και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Επίσης αγαπώ τη γυμναστική γιατί "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ". Χαμόγελα και θετική σκέψη κατακλύζουν πάντα τη ζωή μου και συνεχώς λέω ότι τα καλύτερα έρχονται όταν δεν τα περιμένεις!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*