Συνέντευξη της ομάδας 4και κάτι στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση “Γιοι και κόρες, μία παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας!” στο φεστιβάλ Off-Off 2019 στο Θέατρο Επί Κολωνώ

της Χ. Κοκκίνου

1) Καλησπέρα σας,  και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα παιχνίδι. Να διαλέξει ο καθένας σας, έναν από εσάς και να τον συστήσει με όποιον τρόπο θέλει σε εμάς .

Χρυσή θα μας πεις κάτι για την Έλενα; 

Η Έλενα,πάντα συγκεντρωμένη, παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς σε όσους την περιβάλλουν, πατάει με σταθερά βήματα, εντός και εκτός σκηνής, και ανακαλύπτει οτιδήποτε καινούριο με τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού.

Έλενα, θα μας πείς εσυ τώρα κάτι για τον Σωτήρη;

Ο Σωτήρης έχει περισσότερη ένταση και δυναμισμό ,  με ιδιαίτερη έφεση στην κωμωδία και το χιούμορ. Έχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Προτιμά τα πράγματα να γίνονται οργανωμένα και με σαφήνεια (κυρίως τα λειτουργικά σημεία του έργου , και προσπαθεί διαρκώς να εξελιχθεί μέσα από τις οδηγίες .  Προτιμά τα πράγματα να γίνονται με τρόπο απλό (σαν χαρακτήρας γενικότερα) και αντλεί όσα περισσότερα γίνεται από τις ιδέες στις πρόβες. Το κείμενο το επεξεργάζεται περισσότερο προσωπικά , σε δικούς του ρυθμούς.

Είναι ο άνθρωπος που είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει και να βρει λύσεις για όλα. Το μηχανάκι του νομίζω θα πρέπει να γίνει το λόγκο της ομάδας!!

Δάφνη θα μας πείς κάτι για τη Χρυσή;

Ενεργητική , δυναμική , πολύ αποφασιστική , με μεγάλη αγάπη για τα πιο συναισθηματικά , μελαγχολικά , συγκινητικά σημεία του κειμένου (χωρίς αυτό να τις στερεί τίποτα από το να παίξει κωμωδία ), με πολύ ένταση υποκριτικά , και μεγάλη αντίληψη . Πάντα έτοιμη να βοηθήσει εκεί που οι υπόλοιποι θα κολλήσουμε . Έχει ιδέες αστείρευτες , λατρεύει να εμβαθύνει πάνω στο κείμενο , και ταυτίζεται άψογα με τους χαρακτήρες . Έτοιμη να ακολουθήσει κάθε οδηγία , κάθε στιγμή , κάτι που καταλαβαίνει κανείς πολύ γρήγορα από το πόσο πολύ δουλεύει πάνω σε αυτό , τόσο τον ρόλο της όσο και στις πρόβες συνολικά.

Σωτήρη πες μας εσύ τώρα για τη Δάφνη.

Με τη Δάφνη η ιστορία μας είναι παλιά. Παίζαμε μαζί σε εφηβικές ομάδες από το Γυμνάσιο και ξανασυναντιόμαστε τώρα σε μια πιο ώριμη φάση της ζωής μας. Η Δάφνη είναι η ρομαντική ψυχή της ομάδας , από τους μεγαλύτερους λάτρεις του έρωτα στο κείμενο αυτό , που ενθουσιάζεται με λέξεις και ατάκες που ίσως να πέρναγαν σε άλλους απαρατήρητες προς στιγμήν. Είναι η τσαχπίνα ( της βγαίνει πολύ φυσικά )  , με πάρα πολύ διάθεση , ειδικά για τα σημεία εκείνα που προσφέρουν γέλιο. Είναι  σταθερή και ήρεμη , πράγμα που φαίνεται και κινησιολογικά πάνω στην σκηνή. Έχει μια τάση να φέρνει με πολύ ενθουσιασμό ιδέες, που συνήθως απορρίπτονται, αλλά αυτό δεν την κάνει να χάνει ούτε τον ενθουσιασμό αλλά ούτε και τις ιδέες!!

Ας μας πει κάποιος για την Κωνσταντίνα.

Η Κωνσταντίνα είναι πολλά πράγματα μαζί γι’αυτήν την ομάδα. Είναι πρακτικά ο σκηνογράφος και ο φωτιστής στις παραστάσεις μας, αλλά αν το καλοσκεφτούμε είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά!! Είναι παντού, στη μουσική στα κοστούμια, στις ιδέες , στην αισθητική, στο να βρει λύσεις στα πρακτικά και μη προβλήματα(που υπάρχουν πολλά ,όπως μπορείτε να φανταστείτε, σε μια no budget παράσταση). Ξέρεις πως άμα πει πως θα αναλάβει κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει. Δεν ανταγωνίζεται, δεν εκνευρίζεται, δεν επιμένει να γίνει το δικό της!! Είναι ο τέλειος συνεργάτης!! κι όταν αυτός έχει και ταλέντο;;; ο  τέλειος πραγματικά συνδυασμός!!

Και ο Όμηρος;;

Ο Όμηρος ήρθε στην ομάδα για να μας φέρει τη δική του ματιά στα πράγματα. Μια ματιά με καθαρότητα και χιούμορ, που ξεντύνει τη κίνηση από τα πολλά στολίδια και κρατάει την ουσία. Έχει τη γνώση και την εμπειρία να βρει ιδέες και να προτείνει λύσεις όταν τα πράγματα φαίνεται πως έχουν κολλήσει. Δεν λέει πολλά αλλά οι παρατηρήσεις του είναι στοχευμένες.

Κωνσταντίνα πες μας για την Ιωάννα.

Η σκηνοθέτης και το στήριγμα μας γενικότερα με την υπομονή της (λέμε τώρα) το ταλέντο της και την δικιά της αισθητική μας μαθαίνει πως  το να αγαπάς την τέχνη γενικότερα είναι η αρχή αλλά το να (και το πως ) μπορείς να εκφράζεσαι  μέσα από αυτήν είναι η ουσία στη δική μας αναζήτηση της ευτυχίας!

2) Πως δημιουργήθηκε η ομάδα ”  4και κάτι” ; 

Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από 2 χρόνια περίπου, από ανθρώπους που είχαν ξανασυναντηθεί στο παρελθόν σε εφηβικά σχήματα και με την προσθήκη άλλων που τότε γνωρίζαμε.

Σκοπός;  η αναζήτηση   δρόμων και τρόπων έκφρασης της δημιουργικότητας και της ανησυχίας που οδηγεί άλλωστε κάθε καλλιτέχνη, να μην στέκεται αλλά να μεταφράζει με τη δική του προσωπική γραφή και ματιά την εικόνα, την κίνηση, το φως και τον ήχο που περικλείεται μέσα σε κάθε κείμενο.

Ήταν η ανάγκη όλων μας να μην αφήσουμε το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας να ξεχαστεί μέσα στην ενήλικη ζωή μας.

Κι έτσι δημιουργήθηκαν οι 4και κάτι!!!!

3) Φέτος σας βλέπουμε  να συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση “Γιοι και κόρες, μία παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας!” στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Θα μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση ;

Ποιοι είναι οι ρόλοι σας;

Το κείμενο αφορά ιστορίες ανθρώπων προηγούμενων γενεών , πλέον μεγάλων σε ηλικία , που θεωρούν ότι αυτές σημάδεψαν καταλυτικά την ζωή τους , και κάποιους ίσως και να τους οδήγησαν στην ευτυχία ή σε αυτό που είναι σαν άνθρωποι στο παρόν της αφήγησης. Είναι άνθρωποι καθημερινοί , οι ιστορίες τους αληθινές ( αν σκεφτούμε ιστορίες γονιών και παππούδων σίγουρα θα βρούμε κάποιο κοινό σημείο ταύτισης ) , με σκέψεις , ιδέες και αλήθειες για την ζωή , την αγάπη , τον έρωτα , τις ανθρώπινες σχέσεις , τις «μικρές ιστορίες των ανθρώπων κάτω από τις μεγάλες ιστορίες των χωρών». Είναι αφηγήσεις και συναισθήματα που «μιλούν» σε όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

Οι ρόλοι δεν είναι συγκεκριμένοι , είναι πολλοί και διαφορετικοί και η κάθε ιστορία έχει το δικό της ξεχωριστό πρόσωπο και χαρακτήρα , το άτομο που αφηγείται την στιγμή εκείνη που ίσως και να μην φαινόταν καν ότι θα το αγγίξει κάπως και θα καθορίσει κάτι στην ζωή του , την στιγμή εκείνη που μπορεί να προέκυψε μέσα από την δυστυχία , τον πόνο και τον όλεθρο, την στιγμή που  μπορεί να έχει με παρόμοιο τρόπο  προκύψει και σε άλλους ανθρώπους , χωρίς  να επηρεάσει τίποτα στην ζωή εκείνων – ή έχοντας και σε εκείνους αλλάξει τα πάντα. Το κείμενο και οι άνθρωποί του μας θυμίζουν ακριβώς αυτό: ο καθένας μας έχει μόνο μία ζωή για να ζήσει και η ζωή αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει , και εμείς αυτό που θα έχουμε να διηγηθούμε και να χαμογελάσουμε στην ανάμνηση  θα είναι μικρές , ανεπανάληπτες στιγμές , που κατάφεραν να μας κάνουν να νιώσουμε όλα τα συναισθήματα το ένα μετά το άλλο , και να κάνουν αυτόν τον λίγο χρόνο που έχουμε να μοιάζει αρκετός .

4) Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο; Ποιο είναι το δίδαγμα(επιμύθιο) της παράστασης σας; 

Οι ιστορίες!! Οι ιστορίες των ανθρώπων! Και η μνήμη που τις κρατάει ζωντανές! Αυτή τη μνήμη θέλαμε να …”τσιγκλίσουμε “ λίγο και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία βρήκαμε κι εμείς, όπως κι ο καθένας που θα τις ακούσει, μικρά κομμάτια και από δικούς μας ανθρώπους!!

Οι ιστορίες λοιπόν είναι το δίδαγμα της παράστασης μας, οι ιστορίες που μας ενώνουν!

5) Ποια ιστορία έχει σημαδέψει τη δική σας ζωή;

Τις ιστορίες μας τις ζούμε ακόμα. Θα περάσει καιρός πιστεύουμε για να αξιολογήσουμε τη σημασία τους και να τις περάσουμε στη μνήμη των άλλων.

Όμως το σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνουν φίλους, μεγάλες ή όχι παρέες, δυνατές φωνές και ψιθύρους, πολλά γέλια, δάκρυα, σφιχτές αγκαλιές, και πάντα με φόντο κάποιες μουσικές. Αυτές οι στιγμές είναι η ιστορίας μας….

6) Πείτε μου τρία πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.

Οι παρέες…… η θάλασσσα… οι μουσικές…. η προετοιμασία…. τα όνειρα…. οι στόχοι…. οι αγκαλιές… τα χρώματα…. η δημιουργία…. οι φίλοι…. η αγάπη…

(είναι όλων μαζί μιας και πολλά ταιριάζανε!)7) Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα,  βιβλίο, ταινία,  τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη.

Χρυσή: Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·

τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.

Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο

πολύ από  τον κοινό τον κόσμο απέχει.

Βιβλίο: ‘Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον’ του Richard Bach

Έλενα: «Πόσο αγαπώ την σιωπή σας . Είναι ανεκτίμητη αυτή η σιωπή . Σε έναν κόσμο γεμάτο κραυγές και υπέρμετρους λαρυγγισμούς . Σε έναν κόσμο που όλοι φωνάζουν , για να ακουστούν περισσότερο από τους άλλους».

Βιβλίο: ( συλλογή ποιημάτων ) : βιολέτες για μια εποχή , Τάσος Λειβαδίτης

Τραγούδι : άδεια μου αγκαλιά , Σαββόπουλος Διονύσης

Ιωάννα : “better to burn out than to fade away” (στίχος από τραγούδι του Neil Young)

Bιβλίο: “Το παλιό μας σπίτι” Γαλάτεια Σαράντη

Ταινία: Until the end of the world , του Βιμ Βέντερς

Τραγούδι Nick Cave – (I’ll Love You) Till the End of the World

(οι υπόλοιποι το…σκέφτονται ακόμα….)

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία και να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνετε για το θέατρο!
Πληροφορίες για την παράσταση:

Τετάρτη 29 Μαΐου στις 20:15 & Πέμπτη 30 Μαΐου στις 22:00

Γιοι και κόρες, μία παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας!

Η παράσταση βασίζεται πάνω σε ιστορίες – αναμνήσεις παππούδων και γιαγιάδων, που τους ζητήθηκε να θυμηθούν μια ιστορία, που σημάδεψε τη ζωή τους. Επιλέγονται ιστορίες που είναι συνδεδεμένες με ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας και όχι μόνο. Πώς βγαίνει στην επιφάνεια μέσα απ’ αυτές τις αναμνήσεις, ένας πρότερος εαυτός, νέος, γεμάτος ενέργεια, που ερωτεύεται, ελπίζει, ονειρεύεται; Οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών θυμούνται μέσα από δύσκολες εποχές (πόλεμος, εμφύλιος, μετανάστευση). Άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές, διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο, διαφορετικές επιλογές και περιβάλλον, έχουν τελικά αυτό το κοινό χαρακτηριστικό στις ιστορίες τους: την αναζήτηση της ευτυχίας!

Συντελεστές:

Θεατρική Ομάδα: 4και κάτι

Κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Ντακόλια, Όμηρος Πρώιος

Φωτισμοί / Σκηνικά: Κωνσταντίνα Ποντίκη

Κοστούμια: Ομάδα 4και κάτι

Μουσική: Ιωάννα Ντακόλια

Κίνηση: Βαρβάρα Χρυσή, Έλενα Χρηστίδη

Φωτογραφίες: Τζωρτζής Ζαλογιάννης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ομάδα 4και κάτι

Trailer παράστασης: Κωνσταντίνα Ποντίκη, Τζωρτζής Ζαλογιάννης

Ερμηνεύουν:

Χρυσή Βαρβάρα, Σωτήρης Γιώτης, Δάφνη Χιώνη, Έλενα Χρηστίδη

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=bexxcvVQZSU&feature=share

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*