Συνέντευξη της ομάδας Odette & Vlasia στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση “Kraaou!” στο φεστιβάλ Off-Off 2019 στο Θέατρο Επί Κολωνώ

της Χ.Κοκκίνου

1)Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα παιχνίδι. Θα μου συστήσετε η μία την άλλη; Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα “odette&vlasia”;

ΚΛΑΙΡΗ: Η Οδέττη  (Χριστίνα Κωνσταντινίδου) είναι μία πολύ λαμπερή και ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, την οποία γνώρισα πριν από τρία χρόνια σε μια μουσικοχορευτική παράσταση, όπου συμμετείχαμε και οι δύο. Η αγάπη και των δυο μας για το μιούζικαλ και η ανάγκη μας για δημιουργική έκφραση, μας “έδεσε” καλλιτεχνικά κι έτσι δημιουργήσαμε οι δυο μας τις μάγισσες “Odette&Vlasia. Δύο χαρακτήρες με στοιχεία χαρακτήρα εμπνευσμένα από εμάς τις ίδιες στις υπερβολικές τους εκφάνσεις.


Χριστίνα Κωνσταντινίδου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Η Βλασία (Κλαίρη Σαρρηκυριάκου) είναι ένα φωτεινό υπερταλαντούχο πλάσμα,εκ διαμέτρου αντίθετο μου και απολύτως  συμπληρωματικό μου. Βρεθήκαμε πριν τρία χρόνια και αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι θέλουμε εξίσου και πολύ να διοχετεύσουμε κάπου αυτό το πάθος για δημιουργία, χορό τραγούδι,τέχνη,μουσική εκκεντρικά κοστούμια,τέχνη,τσίρκο, κλόουν, θέατρο ,ΤΕΧΝΗ. Έτσι γεννήθηκε το «Odette&vlasia »  

2) Φέτος σας βλέπουμε να συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση “Κρααου!” στο θέατρο Επι κολωνώ. Θα μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση; Ποιοι είναι οι ρόλοι σας;

Το “Κρααου!” για εμάς είναι σχεδόν ένα παιχνίδι. Βρεθήκαμε οι δύο μας από τους χώρους του μουσικού θεάτρου (που περιλαμβάνει θέατρο-χορό-τραγούδι) και θέλαμε να επινοήσουμε ένα είδος θεάτρου και να τα βάλουμε όλα σε ένα ακολουθώντας κυρίως το ένστικτό μας. Και εκεί παρουσιάστηκε και ο Χρήστος Καούκης (που ασχολείται με το σύγχρονο τσίρκο αντικειμένων και τον κλόουν εδώ και δεκαετίες) και σαν αποτέλεσμα συμφωνήσαμε σχεδόν σιωπηλά και ομόφωνα να φτιάξουμε μια παράσταση που να τα περιέχει όλα, χορό, τραγούδι, μαγικά, ακροβατικά, θέατρο και όλο αυτό στηριγμένο υποκριτικά στις ποιότητες του κλόουν κωμικές δραματικές και ανατρεπτικές (μην φανταστείτε την εικαστική προσέγγιση του κλόουν ή την ωμή κωμικότητα του). Επομένως, το “κρααου!” είναι ένα θέατρο που για εμάς τουλάχιστον σπρώχνει τα όρια του θεάτρου όπως το γνωρίζουμε και μας ανοίγει έναν νέο δρόμο. Οι δυο χαρακτήρες λοιπόν, η Οδέττη και η Βλασία, σαφώς γυναίκες, σαφώς διαφορετικές και σαφώς ίδιες, με γκροτέσκο χαρακτηριστικά και μαγικές δυνάμεις, μπλέκονται σε φανταστικές καταστάσεις, συχνά παράλογες κωμικές και τραγικές. Όλο το έργο εξελίσσεται μέσα ένα σαλόνι όπου τα αντικείμενα και οι τεχνικές μιμικής μας μεταφέρουν σε ένα μεταφορικό κυνήγι “πουλιών” που θα μπορούσε να συμβολίζει οποιαδήποτε επιθυμία.

3) Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο; Ποιο είναι το δίδαγμα επιμύθιο της παράστασης ;

Ζώντας σε μια εποχή που οι κοινωνικές δομές αλλάζουν, προσπαθούμε να σχολιάσουμε με κωμικό τρόπο το “κυνήγι” του ερωτικού συντρόφου και ο κλόουν είναι ιδανικός για να τονίσει την συχνά κωμικοτραγική διάσταση αυτής της διαδικασίας, όπως και το ανώφελο της επιδίωξης αυτής, όταν γίνεται αυτοσκοπός.  

4) Πώς εμπνευστήκατε το τίτλο της παράστασης;

Τι σημαίνει “Κρααου”; Είναι ο ήχος της φωνής πουλιών όπως η καρακάξα και το κοράκι και στην θηλυκή και αρσενική εκδοχή. Είναι ένα τίτλος κωμικός, σαρκαστικός, ακουστικός και αν μη τι άλλο διεθνής.  

5) Τι είναι η κοινωνική ορνιθολογία;

Είναι όρος που αφορά τη γλώσσα του κλόουν. Αν ζητούσες από έναν κλόουν να γράψει κάτι που να περιγράφει αυτό που κάνουμε στην παράσταση, μάλλον κάτι τέτοιο θα προέκυπτε. Ο κλόουν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και επιμένει. Και μέσα από αυτήν την ανατρεπτική σοβαροφάνεια βγαίνει ένα βαθύτερο -συχνά πολιτικό ή κοινωνικό- σχόλιο. Εν ολίγοις, “κοινωνική ορνιθολογία” είναι ο επιστημονικός όρος για μια άσκοπη κοινωνική συνεύρεση στα όρια του κουτσομπολιού, ή μια ανούσια συζήτηση που είναι είναι λιγότερη σημαντική από την ίδια τη συνάντηση που την προκαλεί.

6) Πείτε μου τρία πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένες;


Κλαίρη Σαρρηκυριάκου

 ΚΛΑΙΡΗ: Οι ρόλοι μου

Το να μπαίνω συνεχώς σε διαφορετικούς ρόλους, είτε στο θέατρο, είτε στο τραγούδι, είτε στον χορό. Μέσα σε κάθε ρόλο, όποιος κι αν είναι αυτός, με όποιο μέσο κι αν πρέπει να αποδοθεί, βρίσκω άγνωστα κομμάτια του εαυτού μου και με ανακαλύπτω όλο και περισσότερο.

Η δημιουργία 
Η στιγμή της σύλληψης μιας ιδέας και όλη η διαδικασία της απόδοσής της. Η δημιουργία με κάνει να νιώθω σαν παιδί που παίζει με τα παιχνίδια του και με τη φαντασία του δημιουργεί ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Τη στιγμή που δημιουργώ κάτι, με κάνει να νιώθω ότι μπορώ να εφαρμόσω στην πράξη ό,τι πιστεύω και ό,τι σκέφτομαι.
Η προσωπική μου ζωή
Για κάθε άνθρωπο νομίζω ότι, η βάση του, οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζεται τη ζωή και την καθημερινότητά του, πρέπει να είναι κυρίαρχη πηγή ευτυχίας, διαφορετικά κάτι δεν πάει καλά. Έτσι κι εγώ, παίρνω μεγάλη ευχαρίστηση από τη σχέση αλληλοϋποστήριξης με τους φίλους μου και τους πολύ δικούς μου ανθρώπους και απολαμβάνω κάθε μου στιγμή μαζί τους.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ:  H Τέχνη σε κάθε της μορφή, η  φιλία που αντέχει στο χρόνο, ο έρωτας(πώς όχι;) 

7) Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα, βιβλίο, ταινία, τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη.

ΚΛΑΙΡΗ: Δεν ξέρω αν είναι τα αγαπημένα μου, αλλά προσπαθώ να θυμάμαι πάντα και να εφαρμόζω τη συμβουλή του Επίκουρου “να γελάς και να φιλοσοφείς”, τελευταία διάβασα για τρίτη φορά τον “πόλεμο της τέχνης” και μου άρεσε πολύ, περνάω πολύ ωραία βλέποντας το “notebook” και ακούγοντας το “bohemian rhapsody” και χαλαρώνω πολύ στον Λόφο του Φιλοπάππου, όταν βλέπω την πόλη από ψηλά, καθισμένη σ’ ένα βράχο της Πνύκας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Η αγαπημένη μου φράση είναι το «life is everywhere».. μου δίνει ελπίδα. 

   Το τελευταίο βιβλίο που με ταξίδεψε ήταν το «Στη χώρα των χρυσών ήλιων» του Khaled Hosseini. 

   Το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη είναι η Πατριάρχου Ιωακείμ. Τον Αύγουστο.

   Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι ό,τι από  Δημήτρη Παπαδημητρίου και αυτή την περίοδο το «Σκάκι» του Γεράσιμου Ανδρεάτου. 

   Η ταινία που βλέπω ξανά και ξανά σχεδόν εμμονικά είναι το «la vie en rose” με τη Marion Cotillard ,τους τελευταίους μήνες σκέφτομαι συνεχώς το «Favourite» του Λάνθιμου..ΤΙ ΤΑΙΝΙΑ!!

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το θέατρο.gr

Ευχαριστούμε το θέατρο.gr ένα site που αγαπά την τέχνη και στηρίζει τη δουλειά των νέων καλλιτεχνών και δημιουργών με κάθε τρόπο.

Περισσότερα για την παράσταση μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Παρασκευή 31 Μαΐου στις 20:15 & Σάββατο 1 Ιουνίου στις 22:00

Kraaou!

Ένας «ύμνος» στον έρωτα, στην γυναίκα, και στην «κοινωνική ορνιθολογία» μέσα από την ποιητική ματιά ενός, ή μάλλον δύο, γυναικών… κλόουν.

Εκ διαμέτρου αντίθετες μα εξωφρενικά αλληλοεξαρτώμενες. Το μόνο ίσως κοινό τους χαρακτηριστικό τους, η συνεχής ΕΜΜΟΝΗ τους με ευτελή αντικείμενα, τα οποία πάντα πρωτοστατούν και τελικά αποκαλύπτουν τον αλλόκοτο χαρακτήρα τους και συνθέτουν την ιστορία τους. Το ‘’Kraaou!’’ είναι μια ωδή στα κοράκια, ένας ύμνος στα πουλιά, ένα ατέρμονο κυνήγι σε ό,τι τις τρομάζει, τις υπνωτίζει, τις ορίζει, τις ξεσηκώνει και τελικά τις απογυμνώνει ,τις ενδυναμώνει και τις σκιαγραφεί.

Συντελεστές:

Θεατρική Ομάδα: Odette & Vlasia

Σκηνοθεσία/Κίνηση: Χρήστος Καούκης

Σκηνικά/Φωτισμοί: Χρήστος Καούκης

Κοστούμια: Εύα Πατραμάνη, Odette & Vlasia

Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καούκης

Φωτογραφίες: Νίκος Γεωργίου, Χρήστος Καούκης

Ερμηνεύουν:

Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Οdette), Κλαίρη Σαρρηκυριάκου (Vlasia)

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=fGe1T8CF5AM&feature=youtu.be Διάρκεια παράστασης: 35 λεπτά


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*