Είδαμε την “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη στο Απο Μηχανής θέατρο

Γράφει η Σοφία Θεοδοσιάδου

Πηγαίνοντας στο Από μηχανής Θέατρο να δω την Λυσιστράτη , το μόνο που δεν προσδοκούσα ήταν να δω αυτή την εκδοχή που είδα. Ήμουν προετοιμασμένη ψυχολογικά για την κλασική εκδοχή του Αριστοφάνη που έχω συνηθίσει να βλέπω. Ο σκηνοθέτης μας όμως αν και νέο ανερχόμενο ταλέντο δεν μάσησε ,μας έδειξε τις άγριες διαθέσεις του κι έφερε τα πάνω κάτω στις προσδοκίες μου. Ομολογώ όμως ότι μου άρεσε το αποτέλεσμα και με εξέπληξε αρκετά θετικά.

Η Λυσιστράτη που είδαμε λοιπόν ήταν σε μία πιο σύγχρονη μορφή , σαν να ζούσε σήμερα ανάμεσά μας και να προσπαθούσε να μας ξεσηκώσει για να σταματήσουμε πολέμους της εποχής μας , αντίστοιχους με τον Πελοποννησιακό .Θλιβερό αν σκεφτούμε ότι έχοντας φτάσει στον 21ο αιώνα και θεωρώντας ότι έχει εξελιχθεί ο πολιτισμός μας , δεν έχουν αλλάξει πολλά σ’αυτόν τον τομέα , με αποτέλεσμα το έργο του Αριστοφάνη αν και γράφτηκε το 411π.χ να είναι ακόμα τόσο επίκαιρο όσο τότε . Ο σκηνοθέτης Ηλίας Άρης Τοπάλογλου κατάφερε χρησιμοποιώντας το έργο του Αριστοφάνη , όχι απλά να το παρουσιάσει στους θεατές αλλά να περάσει και τα αντίστοιχα μηνύματα . Μηνύματα που σχετίζονται με την δυναμικότητα των γυναικών παρόλο που ακόμα και σήμερα κάποιοι τις θέλουν αδύναμες και υποχείρια των ανδρών , με την αιώνια μάχη των δύο φύλων αλλά και την εξάρτηση που έχουν μεταξύ τους και φυσικά με την μάχη μεταξύ καλού και κακού , ειρηνόφιλων και πολεμοχαρών καθώς και την ικανοποίηση του θεατή να νικήσει το καλό.

Ο Ηλίας Άρης Τοπάλογλου απ΄όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που σκηνοθέτησε στο θέατρο.Τον έχω ξαναδεί βέβαια σε άλλες παραστάσεις που συμμετείχε και δοθέντος της εικόνας που είχα καθότι αρκετά ταλαντούχος , ήμουν βεβαία ότι θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του για άλλη μία φορά.Κάτι που οντως έγινε τελικά , ξεπερνώντας τις προσδοκίες που είχα , καθώς εκτός από την διασκευή του έργου , είχε και τον περιορισμό των σκηνικών σε ότι έμεινε από τις παραστάσεις του χειμώνα. .Αυτή η επιτυχής ανακύκλωση σκηνικών είναι άλλη μία ένδειξη καλλιτεχνίας κάτι το οποίο είναι τέχνη. Συνοδευόμενος από ένα άριστο επιτελείο ηθοποιών που μπορώ να πω φαίνονταν σαν να έπαιζαν τους εαυτούς τους , ήταν όλοι τους τόσο φυσικοί ώστε να έπιανα τον εαυτό μου να σκέφτεται αν οι χαρακτήρες που έπαιζαν αντικατοπτρίζουν τους εαυτούς τους στην κανονική τους ζωή. Δεν τους γνώρισα τελικά προσωπικά για να μάθω την απάντηση αλλά ξέρω ότι πέτυχαν τον σκοπό τους.Οι άντρες της παράστασης Νίκος Δήμας , Κωνσταντίνος Μυλωνάς και ο σκηνοθέτης Ηλίας Άρης Τοπάλογλου αν και είχαν εναλλασσόμενους ρόλους ήταν σταθερά μαχητικοί , δυναμικοί αλλά και τρυφεροί στα σημεία που απαιτούνταν από τους αντίστοιχους ρόλους. Οι γυναίκες από την άλλη Μαρία Ελευθεριάδη , Κατερίνα Καλουμένου , Μυρτώ Μπερντχαρτ και Sally Dabbas ήταν εξίσου μάχιμες από την μία πλευρά , με αρκετές όμως πινελιές τσαχπινιάς από την άλλη , καθώς αν και αναγκάζονταν να κρατήσουν σκληρή στάση λόγω των συγκυριών , δεν έπαυαν να είναι ειρηνόφιλες.Ο σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα.

Όλοι οι ηθοποιοί ήταν ταλαντούχοι και ανταποκρίθηκαν στους ρόλους τους επαρκώς. Μπράβο σε όλη την ομάδα για το αποτέλεσμα αν και δυστυχώς δεν θα κρατήσει για πολύ.Θα πρότεινα να συνεχιστεί η παράσταση και τον χειμώνα.Ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που κράτησε και εν όψει καλοκαιριού θα την χάσουν πολλοί θεατρόφιλοι. Ευχαριστούμε πολύ για την θέαση , καλή επιτυχία και στις επόμενες παραστάσεις.

Συντελεστές Παράστασης:

Σκηνοθεσία: Άρης Ηλίας Τοπάλογλου

Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Σαλιώρα

Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Μπουκουβάλα

Φωτογραφίες-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Εκτέλεση Σκηνικού: Genti Kushi

Παίζουν: Μαρία Ελευθεριάδη, Νίκος Δήμας, Κατερίνα Καλουμένου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Άρης Ηλίας Τοπάλογλου, Μυρτώ Μπέρντχαρτ, Sally Al Dabbas

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*