Μια διαφορετική προσέγγιση στον Σοφοκλή….

Γράφει ο Θοδωρής Λινάρδος

Αναφερόμαστε μέσω του άρθρου αυτού σε πρόσφατη παράσταση που παρακολουθήσαμε, κάπου στα στενά, ανάμεσα σε Πλάκα και Μακρυγιάννη, στην φιλόξενη Σφενδόνη. Μια διαφορετική προσέγγιση στον Σοφοκλή, στον Οιδίποδα και στο κλασικό δράμα, ή μάλλον καλύτερα την τραγωδία που σημάδεψε γενιές και γενιές, απλώς διαβάζοντάς την. Σε κάνει να ανατριχιάζεις, όχι απλώς να διερωτάσαι, σε κάνει να προβληματίζεσαι και σίγουρα απαιτεί γερό στομάχι για να δεις το έργο αυτό (Οιδίπους τύραννος). Με αρχή, μέση και τέλος που σε βάζουν κατευθείαν σε μια ατμόσφαιρα θρίλερ, με την όπερα να συμβαδίζει μαζί με την θεατρικότητα και την ηθοποιία να δίνει σκυτάλη στην εκτέλεση, στο… περφόρμανς που λένε και στα χωριά μας. Ξεχωριστά, ως πρωταγωνιστές της παράστασης, μιλώντας κατά πολύ στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους (το ίδιο αλλά και το αντίστροφο χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει και σε άλλα θέατρα, αν και σαφώς κοστίζει), κράτησαν για περίπου μιάμιση ώρα το κοινό με το στόμα ανοιχτό. Και τα μάτια… προβολείς. Οι θεατές συμμετείχαν ακόμη και με λόγια που διάβαζαν από το φυλλάδιο για την παράσταση, ήταν παραπάνω από ενεργοί ήρωες στην ιστορία. Ζητήματα φύλου, διακρίσεις, μυστικισμός, αγάπη και απάτη. Μερικές από τις έννοιες που μπερδεύονται σε εικόνες, με φόντο το παρελθόν, προς το παρόν και το μέλλον. Το βίντεο γουόλ, η τεχνολογία, η μουσική, η αμεσότητα, η κραυγή, το ακραίο, η οργή και η τιμωρία, όλα μαζί θα μπλέξουν σε ένα κουβάρι σκηνικού, διαμορφωμένο με τις υποθέσεις του τότε. Αναμφίβολα, πρωτοποριακή ιδέα, το τραβηγμένο της σύλληψης ενός τέτοιου έργου, η όλη ιδέα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο προς εκτέλεση κι αυτό το διαπιστώνει μεμιάς ο θεατής. Σαν να περνά από πάνω σου μια συνεχής επιγραφή που σου υπενθυμίζει τι άραγε συνέβη τότε στην Θήβα, την Κόρινθο, στον Οιδίποδα, τι απέγινε η φαμίλια του, τι ραγδαίες εξελίξεις έτρεξαν, δίχως κανείς να το καταλάβει; Όταν το κακό χτύπησε την πόρτα, ε ήταν πλέον αργά για δάκρυα. Ήταν ώρα μόνο για ένα τελικό χειροκρότημα και μια αληθινή υπόκλιση.

Διαρκεια : 100 ‘

Σκηνοθ.:Έλ. Παπακωνσταντίνου Από την ομάδα ODC Ensemble.

Τραγουδούν: Λ. Μεσσήνη, Αν. Κατσιναβάκη, Ν. Γκόφα.

Μουσικοί επί σκηνής: B. Nerness (live electronics), M. Piatigorsky (πιάνο), J. Kent (τσέλο). Κοστ.: J. Richardson. Μουσ.: Τ. Μούσας, J. Kent.

Μια υβριδική όπερα πάνω στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή. Συνδυάζει το ζωντανό βίντεο και τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ θέτει ζητήματα φύλου.

Σφενδόνη Μακρή 4,Μακρυγιάννη

Τηλ: 2155158968

Παραστάσεις: Παρ. 11-Κυρ. 20/10, 9 μ.μ.

Τιμή: € 12. Μέχρι: 20/10

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*