Είδαμε το “Με λένε Έμμα” στο Σύγχρονο θέατρο

γράφει ο Βαγγέλης Μαστορόπουλος

Μια παράσταση για όσους εξέπεσαν και το παλεύουν. Για όσους πασχίζουν να ξεφύγουν από το σκοτάδι και τους δαίμονές τους.

Ναι, το έχει αυτό η Έμμα. Τίποτα δεν τελειώνει. Μαθήματα βιολιού, δίαιτες, αυτοκτονίες. Τα αρχίζει, αλλά ποτέ δεν τα τελειώνει. Δεν είναι βέβαιο ότι τη λένε Έμμα. Μπορεί να ξέχασε το όνομά της ή να θέλει να το αποκρύψει. Ζει άλλωστε μέσα από τους ρόλους παράλληλες ζωές. Η εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ θολώνει και ταλαιπωρεί το πνεύμα της.

Το έργο του Βρετανού συγγραφέα Duncan Macmillan, έρχεται για να φέρει στο προσκήνιο την προσπάθεια της νεαρής ηρωίδας να κατανοήσει τον εαυτό της, να προσδιορίσει την ύπαρξή της σε έναν κόσμο προβληματικό και να διαχειριστεί τη μετα-νοσηλευτική περίοδο της ζωής της σε συνάρτηση με τους οικείους της. Η Έμμα λοιπόν, δεν είναι απλώς μια εθισμένη, ταλαντούχα ηθοποιός που καταφεύγει σε ένα κέντρο απεξάρτησης για την αποθεραπεία της. Είναι ο διπλανός μας που αποζητά την αλήθεια μέσα από την αγάπη. Είναι κάτι λιγότερο σύνθετο από επίκτητους προσδιορισμούς και κάτι πολυπλοκότερο από την ουδετερότητα. Μια οντότητα που δουλεύει την απόρριψη για να την κάνει κίνητρο. Το θέατρο συγχέεται με την πραγματικότητα και τη μεταμορφώνει πότε- πότε σε γλάρο. Κι ύστερα γίνεται πάλι η Έμμα ή η Νίνα ή η Σάρα.

Φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτική, ομαδική θεραπεία είναι κάποιες από τις μεθόδους μέσω των οποίων οι ειδικοί επιχειρούν να την επαναφέρουν στην κανονικότητα. Να της δώσουν το εισιτήριο που οδηγεί από το περιθώριο σε μια φυσιολογική ζωή. Η συναναστροφή με άλλους τοξικομανείς φέρνει εντάσεις και γεννά πάθη. « Άνθρωποι, τόποι, πράγματα». Από αυτά πρέπει να απαλλαγεί κανείς για να ξεπεράσει οριστικά την εξάρτηση.

Μέσα από την πολυεπίπεδη και ευρηματική σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, παρουσιάζεται στους θεατές μία εξαιρετική θεατρική παράσταση. Πρωτότυπη χρήση των ηχητικών και του φωτισμού, δίνουν ζωή στο ούτως ή άλλως δυνατό κείμενο, το οποίο περνά στο κοινό μιλώντας χωρίς περιστροφές. Η ομάδα των ηθοποιών διέπεται από ένα άρτιο δέσιμο και ένα βαθμό συνοχής που σπάνια συναντά κανείς. Δικαίως η Μαίρη Μηνά απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβείο για την ερμηνεία της που μας καθήλωσε.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Σπεύσατε!

Συντελεστές- Πληροφορίες Παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ελ. Σκότη

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου

Mουσική σύνθεση: Στέλιος Γιαννουλάκης

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Διανομή

Μαίρη Μηνά: Έμμα

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: Γιατρός/Θεραπεύτρια/Μητέρα

Κώστας Ξυκομηνός: Πι/Πατέρας

Χάρης Τζωρτζάκης: Κόνσταντιν/Μαρκ/ ανσάμπλ

Γιώργος Κατσής, Ανδρέας Κοντόπουλος: Πωλ/ανσάμπλ

Γιάννης Λεάκος: Φόστερ/ανσάμπλ

Ιωάννα Τζίκα: Λώρα/ανσάμπλ

Μαρίτα Τζατζαδάκη: Τζόντι/ανσάμπλ

Έλενα Βακάλη: Σάρον/ανσάμπλ

Λένα Μποζάκη: ανσάμπλ

About elpinickie 33 Articles
Είμαι υποψήφια διδάκτωρ νευροβιολογίας και παθιασμένη λάτρης του θεάτρου. Μου αρέσουν οι βόλτες, ο χορός, τα ηλιοβασιλέματα, η θάλασσα, τα παγωτά και το τζιν τόνικ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*