Συνέντευξη του Σταύρου Κανελλίδη στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση “Πλάι στο NIAGARA” στο Θέατρο Altera Pars.

Της Χρύσας Κοκκίνου

1) Καλησπέρα σας, κύριε Κανελλίδη   και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Μετά τη περσινή επιτυχημένη σεζόν του θεατρικού έργου σας  “Πλάι στο Νιαγάρα”, η εταιρεία παραγωγής  ARTIST HALL ανεβάζει για  δεύτερη σεζόν τη παράσταση στο θέατρο ALTERA PARS. Η παράσταση , πραγματοποιείται φέτος  υπό την αιγίδα της  UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ! Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία ;

Σ. Κανελλίδης: Μετά το περσινό ανέβασμα της παράστασης στείλαμε το έργο και οπτικό υλικό στην UNESCO ζητώντας την αιγίδα.Επειδή πρόκειται για νεοελληνικό κείμενο και όλη η ομάδα απαρτίζεται από νέους καλλιτέχνες,αφού εξέτασαν την πρόταση μας έδωσαν την αιγίδα δείχνοντας για άλλη μια φορά πως ο Όμιλος  UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ στέκεται δίπλα στις προσπάθειες νέων καλλιτεχνών.Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Όμιλο UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ αλλά και τον πρόεδρο του Κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη  για την συμβολή τους με τη παραχώρηση της αιγίδας στο έργο μας.

2) Θα μας πείτε  λίγα λόγια για την παράσταση ;

Σ. Κανελλίδης: Πρόκειται για ένα αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές τόσο στη πλοκή όσο και στους χαρακτήρες. Είναι ένα mind game για τρεις ρόλους. Πιστεύω όμως ότι είναι ένα mind game και για το θεατή. Προσπάθησα να κρατήσω την ατμοσφαίρα της εποχής μιας και διαδραματίζεται στο τέλος του καλοκαιριού του 1959 στο Νιαγάρα. Δανείστηκα στοιχεία στη σκηνοθεσία από τα films noir της εποχής γιατί στόχο είχα να μεταφέρω στους θεατές την κινηματογραφική οπτική.Δηλαδή να κατευθύνω όσο περισσότερο γίνεται το βλέμμα τους στη σκηνή, σε αυτά που εγώ θέλω να δουν .Ακόμα και το τρέιλερ αποφάσισα να μην είναι ένα απλό τυπικό τρέιλερ αλλά μια αυτόνομη κινηματογραφική σκηνή.Στην Ελλάδα ίσως συμβαίνει για πρώτη φορά αυτό .Στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένο. Τα ονομάζουν mood promo teaser (δηλαδή φιλμάκια που σου δίνουν την αίσθηση της παράστασης που θα δεις).

3) Ποιοι είναι οι ρόλοι σας;

Σ. Κανελλίδης: Οι ρόλοι μου είναι αυτοί του συγγραφέα ,σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή καθώς ερμηνεύω το ρόλο του LEE,ενός μακιαβελικού πάμπλουτου ήρωα.Λέω πάμπλουτου μη εννοώντας το χρήμα.Ο LEE θεωρεί ότι η μεγαλύτερη περιουσία του ανθρώπου είναι το μυαλό και σε αυτό σίγουρα δε πάσχει. Είναι ένας χαρακτήρας που μοιάζει να έχει στεγνώσει από συναίσθημα.Οι μόνοι που μπορούν να διακρίνουν ότι έχει περίσσια συναισθήματος αλλά έχει ορθώσει ένα τοίχο σε όλους και σε όλα είναι η θεατές αν τον κοιτάξουν στα μάτια.Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι βουτάω στα βαθιά με αυτό το έργο μιας και έχω όλες αυτές τις αρμοδιότητες. Πιστεύω όμως ότι αν δε πέσεις νέος στα βαθιά δε θα μάθεις να κολυμπάς και δε θα φτάσεις ποτέ στην απέναντι όχθη. 

4) Τι συμβολίζει ο Νιαγάρας για το έργο και τι για εσάς;

Σ. Κανελλίδης: Ο Νιαγάρας συμβολίζει την ορμή της φύσης που είναι ταυτόσημη και με την ορμή του ανθρώπου  αφού και εμείς είμαστε δημιουργήματα της φύσης. Είναι αμέτρητοι τόνοι κυβικών νερού που παρασύρουν και  καθαρίζουν τα πάντα στο πέρασμά τους.Κάπως έτσι έρχεται και η κάθαρση στο τέλος του έργου και για τους ήρωες του χωρίς να μένει κανένας απ αυτούς αλώβητος.

5) Γιατί , θεωρείτε ότι έχουν τόσο φανατικό κοινό τα αστυνομικά έργα;

Σ. Κανελλίδης: Γιατί εκτός από συναισθηματικά ο θεατής συμμετέχει και νοητικά προσπαθώντας να διαλευκάνει το μυστήριο και να βρει τη λύση.Ικανοποιημένος από αστυνομικά έργα φεύγει ο θεατής που δε τη βρήκε. Όταν δηλαδή αισθανθεί πιο αθώος από το συγγραφέα τη στιγμή που το βλέπει και εμβολιαστεί με τη σκέψη του συγγραφέα για να λύσει άλλα μυστήρια στο μέλλον.

6) Τι αγαπάτε κ τι σας ενοχλεί στο θέατρο;

Σ. Κανελλίδης: Αγαπάω το ίδιο θέατρο.Δεν αγαπάω τις συνθήκες που γίνεται πολλές φορές στη Χώρα μας.Για τις συνθήκες ευθύνονται οι άνθρωποι.Τους κατανοώ, αλλά δε τους δικαιολογώ πάντα.Ειδικά τους νέους ανθρώπους της γενιάς μου.Αν εμείς δε φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες και δεν έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις απ τον εαυτό μας, τότε ποιος θα το κάνει; Κάποιες φορές βέβαια όταν αγαπάς κάτι πολύ το βλέπεις και σαν ένα παιδί. Είναι αδύνατον να του κρατήσεις κακία.

7) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν; 

Σ. Κανελλίδης: Προς το παρόν τίποτα ανακοινώσιμο.Μόλις έγινε και η πρεμιέρα του έργου που όπως καταλαβαίνεται που πήρε σχεδόν όλη την ενέργεια τον τελευταίο ειδικά μήνα.Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσω δύο προτάσεις για δύο θεατρικά έργα που μου έγιναν πριν μερικές μέρες.Αν όλα πάνε καλά το ένα θα είναι κάτι που θα ανέβει στις αρχές του 2020 και το άλλο μετά το Πάσχα.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θέατρο.gr .

Σ. Κανελλίδης: Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την όμορφη κουβέντα μας  και να σας ευχηθώ να ανεβαίνετε όλο και πιο ψηλά και να στηρίζεται πάντα το ελληνικό θέατρο κάτι για το οποίο προσπαθούμε και το αγαπάμε όλοι μας. 

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=1Rjp_NSWfK8

Συντελεστές:

Κείμενο-σκηνοθεσία: Σταύρος Κανελλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Αγγέλκου – Νίκη Λειβαδάρη*
Σκηνικα -κοστούμια: Μάρα Βαλφοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Πέρσα Κατσανούλη
Παραγωγή: Αίθουσα Καλλιτέχνη

Πρωταγωνιστούν:  Σταύρος ΚανελλίδηςΆννα ΊριςΣάββας Πογιατζής

Παραστάσεις: Από 18/10/2019
Κάθε Παρασκευή 21:30 και Σάββατο στις 18:15.

Ακατάλληλο κάτω των 15 ετών.

Προπώληση https://www.viva.gr/tickets/theater/altera-pars/plai-sto-niagara/

Εισιτήρια-τηλ. επικοινωνίας: 6971580805

Τιμές εισιτηρίων:

14,00€ (κανονικό)

12,00€ (απογευματινή Σαββάτου)
10,00€ (άνω των 65-συνταξιούχων)
8,00€ (φοιτητικό – νεανικό μέχρι 25)

7,00€ ανέργων
5,00€ (ατέλειες)

Α.Μ.Ε.Α. δωρεάν κατόπιν κράτησης

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

1 Comment

  1. Είδα τη παράσταση το Σάββατο 19/10/2019. Συγχαρητήρια σε όλους μα ειδικά στο κύριο Κανελλίδη έχει πολύ μέλλον και σαν ηθοποιός και σα σκηνοθέτης και σα συγγραφέας. Πολύ καλά έκανε και βούτηξε στα βαθειά όπως λέει εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*