Είδαμε το “Χειμωνιάτικο ταξίδι” στο Studio Μαυρομιχάλη

γράφει η Ελπινίκη Νίνου

Το “Χειμωνιάτικο ταξίδι” του Schubert, ο ρομαντικός θάνατος ενός ερωτευμένου ζευγαριού, η γιορτή θανάτου των SS και η πείνα μέχρι θανάτου του δασκάλου Σουβάροφ.

Ο θάνατος, λοιπόν, δεν έχει πάντα την ίδια γεύση. Αυτό το “χειμωνιάτικο ταξίδι” ξεκινά από το Studio Μαυρομιχάλη και φτάνει στη λίμνη Βάνζεε, έξω από το παγωμένο Βερολίνο. Αλλά όχι μόνο μια φορά· τουλάχιστον τρεις φορές σε διάστημα εκατόν πενήντα ετών.

Το κείμενο αναφέρεται σε δύο πραγματικά γεγονότα και ένα φανταστικό: Αρχικά, στην αυτοκτονία του Heinrich von Kleist και της Henriette Vogel στις 21 Νοεμβρίου 1811. Ο μετά θάνατον αναγνωρισμένος συγγραφέας πυροβόλησε την αγαπημένη του, επίσης ολοκληρωμένη διανοούμενη, και έπειτα αυτοκτόνησε. Και οι δύο άρρωστοι, η μεν από ανίατο καρκίνο και ο δε από κατάθλιψη, σύναψαν μια από τις πιο διάσημες συμφωνίες αυτοκτονίας.

Στην ίδια λίμνη, στις 20 Ιανουαρίου του 1942, ο Reinhard Heydrich, ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία των SS μετά τον Heinrich Himmler, συγκάλεσε διάσκεψη δεκαπέντε ανώτερων στελεχών του Γ΄ Ράιχ, ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός του σχεδίου “Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος” (Endlösung den Judenfrage). Σύμφωνα με το σχέδιο, έπρεπε να επιχειρηθεί η εξόντωση ολόκληρου του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης.

Τα δύο πραγματικά γεγονότα συμπληρώνονται με την φανταστική ιστορία του πληγωμένου δασκάλου Σουβάροφ που πεθαίνει από ασιτία στο πολιορκημένο από τους ναζί Λένινγκραντ, αφού μοιράζει τα δελτία τροφίμων του.

Στο κείμενο του Σταμάτη Πολενάκη, αυτές οι ιστορίες μπλέκονται πολύ όμορφα, φωτίζοντας από τα πιο αγνά και τρυφερά μέχρι τα πιο άγρια και δαιμονικά ανθρώπινα ένστικτα. Η σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά είναι γεωμετρική και ισορροπημένη, δημιουργεί αυτήν τη ρομαντική ατμόσφαιρα που διέπει το κείμενο. Επίσης, αξιοποιεί τους ηθοποιούς στον κάθε ρόλο, αλλά και το ρυθμό που δίνει το πιάνο ζωντανά στη σκηνή.

Οι ερμηνείες στηρίζουν με αλήθεια όλο το έργο. Η Μάρω Μελισσάρη προσεγγίζει εντυπωσιακά την καταθλιπτική, ρομαντική, εύθραυστη Henriette Vogel με βάθος και γλύκα στην αέρινη ερμηνεία της. Ο Βασίλης Μπατσακούτσας ερμηνεύει το συγγραφέα Von Kleist με συνέπεια απέναντι στη διαταραγμένη ψυχοσύνθεση του ήρωα και αποφασιστικότητα για το τέλος. Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου υποδύεται τον πανδοχέα που φιλοξένησε τους αυτόχειρες πριν το τέλος τους. Με πηγαίο χιούμορ, σαρκάζει, ειρωνεύεται και συμπονά τους ήρωες. Με δεξιοτεχνία χειρίζεται ένα πιο ανάλαφρο ύφος που εντείνει την τραγικότητα των πεπραγμένων.

Η παράσταση ολοκληρώνεται μοναδικά με τα απλά και όμορφα σκηνικά του
Νίκου Δεντάκη, τα ρομαντικά κοστούμια της Βάσιας Χρονοπούλου, τους απαραίτητους για τη μετάβαση μεταξύ των ιστοριών και πολύ επιτυχημένους φωτισμούς του Δημήτρη Μπαλτά και φυσικά, με την ερμηνεία της πιανίστριας Μάγκυ Μελισσάρη σε απαιτητικά κομμάτια του Schubert, του Shostakovich, του Camille Saint Saens και του Debussy.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Έφη Ρευματά

Σκηνικά: Νίκος Δεντάκης

Κοστούμια: Βάσια Χρονοπούλου

Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Περικλής Σκορδίλης

Πιάνο ζωντανά στη σκηνή: Μάγκυ Μελισσάρη

Παραγωγή: Αντώνης Λάμπρος

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Φραγκούλης

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Δημήτρης Φραγκιόγλου, Μάρω Μελισσάρη, Βασίλης Μπατσακούτσας

Στούντιο Μαυρομιχάλη, από τις 7 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 για 20 παραστάσεις

Περισσότερα για την παράσταση εδώ

About elpinickie 33 Articles
Είμαι υποψήφια διδάκτωρ νευροβιολογίας και παθιασμένη λάτρης του θεάτρου. Μου αρέσουν οι βόλτες, ο χορός, τα ηλιοβασιλέματα, η θάλασσα, τα παγωτά και το τζιν τόνικ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*