Είδαμε την παράσταση ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα στο Μικρό Γκλόρια

Γράφει η Λένα Σάββα

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΜΙΘ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
Στο θέατρο ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα μετά το επίμονο κουδούνισμα.Είναι η μέρα των γενεθλίων του κι ετοιμάζεται να βγει για να το γιορτάσει με τον αδελφό του και συναδέλφους.Ενας νεαρός του φέρνει μια πίτσα που δεν έχει παραγγείλει.Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.Ο νεαρός δεν είναι νεαρός και η πίτσα δεν είναι πίτσα.
Ενα καταπληκτικό κείμενο από τον Μάκη Σερέφα για το πώς διαχειριζόμαστε το γεγονός του επικείμενου θανάτου μας. Ειδικά όταν ξέρουμε ακριβώς το χρόνο που μας απομένει.
Ο κύριος Σμιθ στην αρχή δεν το πιστεύει.Νομίζει ότι κάποιος του κάνει πλάκα.Μετά θυμώνει.Μετά προσπαθεί να καλοπιάσει το θάνατο.Περνάει από διάφορα στάδια και κάθε στάδιο χωρίζεται από το επόμενο με την εισβολή μιας γυναίκας στη σκηνή που μιλά στο τηλέφωνο για άσχετα πράγματα.
Ο κύριος Σμιθ αλλάζει μπροστά στο θάνατό του.Αρχίζει να αναβλύζει από μέσα του μια αγάπη που την είχε ξεχασμένη.Για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τον εαυτό του. Ακόμα και για τα μυρμήγκια.Αρχίζει να ξαναβρίσκει τη χαμένη του αθωότητα. Κι από ένας άνθρωπος μηχανικός, τυποποιημένος και μοιρολάτρης, μετατοπίζεται σε άνθρωπο δυνατό και συνειδητό, αρχίζει να παίρνει την ευθύνη του και να γίνεται ο δημιουργός της ζωής του.Το σενάριο τώρα γι αυτή τη ζωή θα το γράψει εκείνος.
Η ερμηνεία του Παναγιώτη Μπουγιούρη καθηλωτική, μας πήρε μαζί της σε όλα τα στάδια που πέρασε, για να μας βγάλει τελικά στο φως της ελευθερίας των επιλογών μας.
Πολύ καλός ο Γιάννης Σοφολόγης έδωσε χαριτωμένα και χιουμοριστικά το ρόλο του θανάτου βγάζοντας άφθονο γέλιο. Και γιατί παρακαλώ να μην είναι έτσι ο θάνατος; Διαλλακτικός και συζητήσιμος; Δημοκρατικός;
Η Μαρία Αιγινίτου κράτησε ένα μικρό αλλά σημαντικό ρόλο χωρίζοντας με την εισβολή της το έργο σε θεματικές και χαρίζοντάς μας μια ευχάριστη, δροσερή, ανάλαφρη και συμπονετική παρουσία.
Η ίδια υπογράφει και την εξαιρετική σκηνοθεσία. Μια σκηνοθεσία που αναδεικνύει το κείμενο, είναι σφιχτοπλεγμένη ώστε να σε κρατά συνέχεια σε ένταση και είναι φτιαγμένη με πολλή έμπνευση και φαντασία.Γαργαλιστική σε κάποια σημεία, ιδιαίτερα εκεί που ο κύριος Σμιθ οραματίζεται ότι κάνει έρωτα κι εκεί που τον προκαλούν γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων.
Οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη δεμένοι απόλυτα με το κείμενο και με τη σκηνοθετική του γραμμή, είναι σαν να μιλούν, δίνοντας περισσότερη έμφαση σ’ αυτό που το έργο θέλει να δώσει.
Η μουσική του Θοδωρή Χαλκιά είναι ένα μείγμα χαράς και νοσταλγίας.Χαράς για το δώρο της ζωής και νοσταλγίας γιατί έχουμε απομακρυνθεί από το να το απολαμβάνουμε.
Το πολύ και δυνατό γέλιο που βγάζει η παράσταση σε κάνει να ξεχνάς εντελώς ότι έχει θέμα της το θάνατο.Η μήπως όχι; Μήπως αυτό ακριβώς το γέλιο σε βοηθά να ξορκίσεις το φόβο σου γι αυτόν; Και μήπως τελικά το αντίδοτο του θανάτου είναι η αγάπη μας για τη ζωή και η ικανότητά μας να τη ζούμε με πληρότητα;
Η μαύρη κωμωδία του Μάκη Σερέφα Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΜΙΘ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ είναι μια παράσταση που σε βάζει να προβληματιστείς για τη ζωή σου αλλά και σε διασκεδάζει αφάνταστα. Δίνει αυτό που λέμε ”ένα χάρτη και μια πυξίδα” για το πώς να ζούμε και να εκτιμούμε την ”δωρεά της ζωής”.
Μην τη χάσετε!!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου – Ενδυματολογική επιμέλεια: Νίκος Καρδώνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Χαλκιάς
Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν : Μαρία Αιγινίτου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιάννης Σοφολόγης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019
Παραστάσεις: Από 14 Οκτωβρίου έως 17 Δεκεμβριου.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00
Εισιτήριο: Κανονικό 13 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ, Aτέλεια 5 ευρώ
Διάρκεια: 75 λεπτά
Χώρος: Θέατρο Γκλόρια Μικρό.
Διεύθυνση: Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Τηλέφωνο ταμείου: 210 36 42 334 | Καθημερινά 10:30-13:00 & 17:30-21:30

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*