Είδαμε το «Γάμος σημαίνει…» στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων

Γράφει ο Καπετάν Κουνούπης

Το λέω και δεν το κρύβω, τον «Χώρο Τέχνης Ασωμάτων» (Αγίων Ασωμάτων 6, Θησείο) τον αγαπάω. Με συνδέει μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση, καθώς από εκεί ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου στην παρούσα ιστοσελίδα, και ως εκ τούτου όταν καλούμαι να επιστρέψω εκεί για να γράψω την επόμενη κριτική μου, με διέπει κάθε φορά ένα συναίσθημα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης. Με αυτό το συναίσθημα πήγα και στην πιο πρόσφατη αποστολή μου, για να δω το «Γάμος Σημαίνει…».

Με το που έφτασα, στον μικρό θεατράκι των 44 θέσεων υπήρχε τεράστια προσέλευση κόσμο, με αποτέλεσμα να χρειάζομαστε επιπλέον καρέκλες και να χωράμε στο τέλος τσίμα-τσίμα. Με το που βολευτήκαμε όλοι, η παράσταση άρχισε αμέσως. Το έργο μας διηγείται την ιστορία του θείου Μπάμπη ( Διονύσης Ταραζής), ο οποίος σκηνοθετεί τον θάνατό του και καλεί τους κληρονόμους του σε ένα σπίτι κάπου στην ερημιά της Αιτωλοακαρνανίας προκειμένου να τους δοκιμάσει. Μαζί του στο κόλπο είναι η Σοφία (Ιωάννα Δαρμή), κόρη της ανηψιάς του, της Φένιας (Μαρία Παπαδοπούλου), και του άνδρα της, του Αλέξη (Θανάσης Χλιάρας). Σε λίγο, εμφανίζονται και οι πρώτοι κληρονόμοι, η Φένια και ο Αλέξης, ένα ζεύγος ηθοποιών που περιμένουν να δουν σε ποιό επόμενο θεατρικό έργο που έχουν κάνει ακρόαση τους πήραν. Πλούσιους δεν τους λές, αλλά δείχνουν να είναι αγαπημένοι. Αργότερα, εμφανίζονται οι άλλοι δύο κληρονόμοι, ο Λουκάς ή Σαμ (Θανάσης Χλιάρας), δίδυμος αδερφός του Αλέξη, και η Ρόουζ (Μαρία Παπαδοπούλου), δίδυμη αδερφή της Φένιας – επιτυχημένοι επιχειρηματίες και οι δύο – που καλούνται να κλονίσουν την σχέση του ζευγαριού.

Ο κύριος Ταράζης παίζει με ένα μποεμ attitude που θυμίζει κάτι από Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η Ιωάννα ερμηνεύει με εκπληκτική καθαρότητα και διαύγεια στην κίνηση και στον λόγο. Ενώ ο Θανάσης Χλιάρας και η Μαρία Παπαδοπούλου εντυπωσιάζουν με την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν εμφάνιση και ρόλους. (Ιδίως η κυρία Παπαδοπούλου είναι αγνώριστη ως Ρόουζ). Ενώ ξεκαρδιστική ήταν η Κωνσταντίνα Σιλέβρη στον ρόλο της πιτσαδόρου, την οποία δυστυχώς δεν θα ξαναδούμε, διότι σε κάθε παράσταση τον πιτσαδόρο θα τον υποδύεται και ένας άλλος γκεστ σταρ. Απολαυστική η σκηνή με τα μπακλαβαδάκια, και η μίμιση της περίφημης σκηνής του Gene Kelly στο «Singing in the Rain» εκ μέρους της κυρίας Παπαδοπούλου ήταν τουλάχιστον αξιοθαύμαστη. Η ιδέα του ένας άνθρωπος να σκηνοθετεί τον θάνατο του για να τεστάρει τους κληρονόμους του σίγουρα δεν είναι καινούρια. Ένας από τους πρώτους ήταν ο Μπεν Τζονσον (1572 – 1637) με το «Βολπόνε» του. Όμως τα έργα του Θανάση Χλιάρα, – καθώς υπογράφει το κείμενο και την σκηνοθεσία – είναι περισσότερο κομεντί παρά κωμωδία. Τον πρωτογνώρισα στο «Δείπνο για Πέντε» στο «Life in Art Theatre» πριν από καμιά πενταετία, και η ουσία στα έργα του βρίσκεται στις λεπτομέρειες, στις ατάκες που σε κάνουν να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου («Γυναίκες. Πας να φτιάξεις ένα αχούρι, αμέσως να σου το συγυρίσουν») και στο συναίσθημα. Ένα μεγάλο μέρος του παιξίματος εδώ γίνεται με τις εκφράσεις στο πρόσωπο, ιδίως με τα μάτια, και εδώ όλοι τους δίνουν ρεσιτάλ. Το λιτό σκηνικό μας θυμίζει για άλλη μια φορά ότι με λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις πολλά. Ενώ η μουσική, ως επί το πλείστον από τον κινηματογράφο («Singing in the Rain», «Moon River») μας παραπέμπει νοσταλγικά σε άλλες εποχές. Ατέλειες, ασφαλώς, υπάρχουν. Ο κύριος Ταραζής δεν δείχνει με τίποτα για 89 χρονών, όπως θέλει ο ρόλος του. Ένας από τους κληρονόμους λέει ότι θείος Μπάμπης στα 89 «έφυγε» νέος. (Η θεία μου έφυγε στα 90, και δεν την έλεγες και νέα). Και η Ελληνίδα κύρια Βερβερίκου στο τηλέφωνο βρίζει τον Ιταλομαθή Λούκα στα Ιταλικά («stronzo», «vaffanculo» – απορώ που τις έμαθε αυτές τις εκφράσεις η Βερβερίκου…). Αν παραβλέψεις όμως αυτά τα μικρολαθάκια, εν τω σύνολω του είναι ένα έργο που θα σε κάνει και να γελάσεις και να συγκινηθείς και να σκεφτείς. Με άλλα λόγια, μια βόλτα μέχρι εκεί αξίζει.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Θανάσης Χλιάρας

Παίζουν: Διονύσης Ταραζής, Ιωάννα Δαρμή, Θανάσης Χλιάρας, Μαρία Παπαδοπούλου και ένας γκεστ σταρ-έκπληξη σε κάθε παράσταση.

Παραγωγή: Man’s Theater Χώρος Τέχνης Ασωμάτων (Αγίων Ασωμάτων 6, Θησείο)

Τηλ. 221 – 1800983, 6982 46001

Ημέρες και¨Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 21:00

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*