Είδαμε το ”550” στο Faust bar theatre

Γράφει η Σοφία Θεοδοσιάδου

Όπως πολύ σωστά είχα προβλέψει όπως φαίνεται στην προηγούμενη κριτική μου για τον σκηνοθέτη Σταμάτη Πακάκη , σχετικά με το ότι θα μας ξανααπασχολήσει με το ταλέντο του , το έκανε. Αυτή την φορά επιβιβάζοντας το κοινό στο λεωφορείο της αστικής γραμμής του ΟΑΣΑ 550. Εδώ σημειώνουμε ότι όντως έχει αδυναμία στην συγκεκριμένη γραμμή του ΟΑΣΑ, το ξέρω από έγκυρη πηγή.Τον ίδιο. Κι αφού έχει καταγράψει όλα τα <<φαινόμενα>> που συνταξιδεύουν μαζί του , μας τους παρουσιάζει σε μια πιο <<ψαγμένη>> μορφή.

Στο <<550>> του Πακάκη θα δούμε πολλές κωμικοτραγικές καταστάσεις που θα μας χαρίσουν άφθονο γέλιο αλλά θα μας βάλουν και στην διαδικασία να σκεφτούμε κάποια πράγματα σχετικά με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Αυτό συνέβη επανειλημμένα αρκετές φορές κατά την διάρκεια της παράστασης. Ο Σταμάτης Πακάκης έκανε τον θεατή να γελάει συνέχεια αλλά κάπου εκεί , στο τέλος του ίδιου μας του γέλιου , την ώρα που έσβηνε σιγά σιγά ,έπαιρνε την θέση του ένα γιατί .Γιατί να υπάρχει ο ρατσιστής , ο φανατικά θρησκόληπτος και κατ’επέκταση επίσης ρατσιστής , ο ομοφοβικός, ο χονδροφοβικός ,ο φασίστας και γενικότερα κάθε μορφής ανθρωποφοβικοί όπως και ένα σωρό άλλοι αρνητικοί τύποι ανθρώπων και να μην είμαστε απλά όλοι άνθρωποι; Το 550 έμαθα ότι είναι η γραμμή που ενώνει την Κηφισιά με το Φάληρο δηλαδή Βόρεια με Νότια Προάστια. Φανταστείτε πόσοι τύποι διαφορετικών ανθρώπων επιβιβάζονται καθημερινά.Θα ήθελα κι εγώ να ταξιδέψω με το 550 όπου κρύβεται ο μικρόκοσμος της Αττικής.Ο σκηνοθέτης μας πάντως δεν αρκέστηκε στην μίνι παρουσίαση των σκηνικών που βλέπουμε καθημερινά στα ΜΜΜ  αλλά προχώρησε βαθύτερα. Αναζήτησε τις αιτίες που οδήγησαν τον καθένα από τους επιβάτες στην αντίστοιχη συμπεριφορά , αποκαλύπτοντας  πτυχές της προσωπικής τους ζωής , είτε αρνητικές είτε θετικές που τους οδήγησαν σε αυτή την συμπεριφορά , καθώς και την εξέλιξη και το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η ανθρώπινη άγνοια.

Πολύ ωραία ήταν και η παρουσίαση του λεωφορείου η οποία ήταν λιτή μεν , ευδιάκριτη δε, για το κοινό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εξαιρετική μουσική του Γιώργου Καλογερόπουλου που εναρμονιζόταν  με το εκάστοτε κλίμα της αντίστοιχης σκηνής καθ’όλη την διάρκεια της παράστασης.

Φυσικά στο τελικό αποτέλεσμα σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν και οι ερμηνείες των ηθοποιών. Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, Φαίη Βέβη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ειρήνη Μελά,  Φανή Παλιούρα, Βλάσης Πασιούδης, Βασίλης Φακανάς και ο Σταμάτης Πακάκης , όλοι τους ταλαντούχοι , ορεξάτοι και πολύ εκφραστικοί , αγκάλιασαν τους χαρακτήρες που υποδύονταν και ταυτίστηκαν μ’αυτούς.

Το <<550>> ήταν ένα από τα ομορφότερα δρομολόγια που έχουμε κάνει στο θέατρο και χάρηκα πολύ που υπήρξα συνεπιβάτης , όπως επίσης και για το ότι είχαμε την άδεια του σκηνοθέτη να βγάλουμε όσες φωτογραφίες θέλουμε. Έβγαλα απωθημένο πολλών ετών μπορώ να πω.Συστήνω αυτή την διαδρομή σε όλους τους θεατρόφιλους και μη .Κάντε κράτηση αμέσως γιατί έχουν μείνει  λίγες παραστάσεις. Ευχαριστούμε πολύ για την θέαση , ήσασταν υπέροχοι όλοι.

Συντελεστές:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πακάκης
Κινησιολογία – Χορογραφίες: Εύη Τσακλάνου 
Φωτισμοί – Φωτογραφίες – Video: Αναστασία Λουκρέζη
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Παπάζογλου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Καλογερόπουλος
Outside eye: Νικόλας Μαρμαράς
Sound design: Αλέξανδρος Δημητρόπουλος 
Μάσκα Ροζ Μονόκερου: Δανάη Σταματίου
Logo: Μαύρα Γίδια
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, Φαίη Βέβη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ειρήνη Μελά, Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Βλάσης Πασιούδης, Βασίλης Φακανάς

Faust Bar-Theatre-Arts
Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Πλατεία Αγ. Ειρήνης, Μοναστηράκι
Τηλέφωνο: 2103234095
E-mail: info@faust.gr
Site: www.faust.gr
Facebook page: www.facebook.com/faust.athens
Instagram account: www.instagram.com/faust-bar-theatre-arts

Από την Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μέχρι την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Ημέρα και ώρα παράστασης: Τετάρτη στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 12€
Μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ατέλειες): 10€
Ομαδικό (από 8 άτομα και άνω): 10€
Δέκα θέσεις σε ειδική τιμή: 8€

Κρατήσεις θέσεων:
Τηλ θεάτρου: 2103234095

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*