Είδαμε το “Το Φανταστικό χωριό” του Σπύρου Γραμμένου στο Θέατρο 104

“Ένα αλληγορικό παραμύθι για την εξουσία για μεγάλους και παιδιά”

To Φανταστικό χωριό είναι ένα χωριό απίθανο, ονειρικό, καταπληκτικό. Με άλλα λόγια, δεν είναι ένα χωριό που υπάρχει στη φαντασία, αλλά ένα χωριό που δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται όχι μόνο στους εκκεντρικούς του κατοίκους, αλλά και στον τρόπο που λειτουργεί, αφού στο φανταστικό χωριό οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, δεν υπάρχουν αφεντικά, ούτε ιδιοκτησία, ούτε κλέφτες, ούτε αστυνομία. Αντίθετα, στο Φανταστικό χωριό όλοι ζουν σαν φίλοι, μονοιασμένοι και αλληλέγγυοι, χορεύοντας και τραγουδώντας στη κεντρική πλατεία γύρω από έναν πλάτανο . Όλα, όμως, αλλάζουν στο μικρό αυτό σύμπαν, όταν κάποιοι από τους κατοίκους γλυκαθούν από την Εξουσία και την Ιδιοκτησία, δύο έννοιες ξεπερασμένες και άγνωστες.

Όπως γίνεται φανερό, το “Φανταστικό χωριό” είναι μια ιστορία σε κείμενο και μουσική του Σπύρου Γραμμένου, που ενσωματώνει μια συγκεκριμένη ηθικό-παιδαγωγική κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια αλληγορία που λειτουργεί σαν πυξίδα για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα και δίκαια τη ζωή τους. Η αλληλεγγύη και η συμμετοχικότητα, λοιπόν, είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η συνταγή του ευ ζην. Επιπλέον, το “Φανταστικό χωριό” επιχειρεί και κάτι παραπάνω. Μέσα από την ιστορία του εκφυλισμού μιας ανθρώπινης κοινωνίας επιχειρεί με διακριτικότητα να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται οι εγκληματίες και οι φυλακές μέσα από μια ταξικο -μαρξιστική ανάλυση. Και το πετυχαίνει σε ολοκληρωτικό βαθμό, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις των μικρών θεατών.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το “Φανταστικό χωριό” αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη παιδική παράσταση που φέρει την σφραγίδα του Σπύρου Γραμμένου, τόσο στη μουσική, όσο και στα κύμματα χιούμορ που απευθύνονται σε παιδιά και συνοδούς. Προσωπικά, ένιωσα σαν να βλέπω μια παράσταση του Τζίμυ Πανούση για παιδιά. Έξυπνο χιούμορ, ωραίες μουσικές, αλληλεπίδραση με το κοινό, συνεχές παιχνίδι λέξεων και διαδραστικότητα, όλα έχουν τη θέση τους στην παράσταση του Σπύρου Γραμμένου, ο οποίος εμφανίζεται στη σκηνή σαν ένας εκκεντρικός αεροπόρος -πιλότος -μανάβης που μας αφηγείται σαν βάρδος την ιστορία του φανταστικού χωριού με το γιουκαλίλι του. Μαζί του, ένας ακόμα μουσικός, ο Χάρης Παρασκευάς, δίνει με τη σειρά του ξεχωριστό χαρακτήρα σε μία κατά τ’ αλλά απλή παράσταση, που δεν μοιάζει σε τίποτα με τις μεγάλες παραγωγές παιδικών παραστάσεων που έχουμε στο μυαλό μας. Τέλος, από το φανταστικό χωριό δε λείπουν και μαγικά πλάσματα, όπως οι νεράιδες. Έτσι, σε ένα ρόλο -κλειδί ακούμε την όμορφη φωνή της Νατάσας Μποφίλιου.

Με άλλα λόγια, το “Φανταστικό χωριό” είναι μια μουσικοθεατρική παιδική παράσταση που χρησιμοποιώντας το αφήγημα της άμεσης δημοκρατίας (δεν είναι τυχαίο που το φανταστικό χωριό και οι συνελεύσεις των κατοίκων του μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με την αρχαιοελληνική δημοκρατία και την Εκκλησία του δήμου) και την αισθητική του Μικρού Πρίγκιπα καταφέρνει να κινητοποιήσει τους μικρούς θεατές προκαλώντας τους να συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Πολύ περισσότερο, το τέλος αφήνει στα παιδιά αμφιβολίες για την ορθότητα του κόσμου που ζούμε, τρυπώνοντας μέσα τους την υγιή αμφισβήτηση που υπάρχει σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο!

ΘΕΑΤΡΟ 104 (Ευμολπιδών 41, 210 3455020)

Κείμενο – τραγούδια:Σπύρος Γραμμένος

Διάρκεια: 50′
Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Αμαλία Θεωδοροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Δετώρος

Ερμηνεύει ο Σπύρος Γραμμένος.

Μαζί του ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς.

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 21:00 & Κυριακή στις 15:00

Εισιτήρια: 10, 8 ευρώ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*