Παρευρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου του θεάτρου Από Μηχανής.

Παρευρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου του θεάτρου Από Μηχανής.

ΑΛΛΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Σεπτέμβριος 22 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Γράφει η Λένα Σάββα

Πρόγραμμα ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2022-2023

Μέσα σ' ένα ευχάριστο και φιλόξενο χώρο όπως είναι το Από Μηχανής Θέατρο, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές Δημήτρης Μυλωνάς και Άννα Ελεφάντη μας υποδέχτηκαν εγκάρδια για να ανακοινώσουν επίσημα το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου.
Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μυλωνάς ανέφερε.
''Ελπίζουμε κι ευχόμαστε το Υπουργείο Πολιτισμού και η Κυβέρνηση γενικά να σταθούν αρωγοί στη δύσκολη αυτή κατάσταση κι ευχόμαστε σε όλους καλή θεατρική σεζόν.''
Η Άννα Ελεφάντη φανερά συγκινημένη είπε...''Κλείνουμε πέντε χρόνια σαν καλλιτεχνικοί διευθυντές και όλο αυτό το διάστημα μείναμε πιστοί στο όραμά μας.Μετά από δύο χρόνια δύσκολα, επιστρέφουμε σε μια διά ζώσης επικοινωνία και η συγκίνηση είναι μεγάλη. Το ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ φέτος ανεβάζει 12 παραστάσεις επτά από τις οποίες είναι δικής του παραγωγής. Τρεις από αυτές τις παραγωγές, το ΣΛΟΥΘ ο ΜΑΚΜΠΕΘ και το ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙΣ είναι παραστάσεις που παίχτηκαν πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζονται για 2η χρονιά.''
Ο Σωτήρης Χατζάκης στενός συνεργάτης του Θεάτρου ανέφερε μεταξύ άλλων.
''Είναι συγκινητικό που είμαστε πάλι εδώ και είμαστε καλά. Το είδος θεάτρου που έχουμε επιλέξει είναι κάπως σαν εκκλησία. Έχει μια ιερότητα. Αισθάνομαι ότι παίζουμε εν καιρώ πολέμου, σ' έναν πόλεμο για τον οποίο δεν ερωτηθήκαμε. Ούτε για τον Ζελένσκι, ούτε αν μας φτάνουν τα χρήματα για να πληρώσουμε το ρεύμα. Αυτές είναι αποφάσεις που πάρθηκαν αυθαίρετα με αποτέλεσμα να γυρίσουμε στο Χειμώνα του '42 κι εγώ ρωτάω γιατί ; Δεν ανήκω σε κόμματα αγανακτώ σαν Έλληνας πολίτης και μέλος της κοινωνίας. Λέω λοιπόν ότι όλοι μας, ηθοποιοί, θεατές, δημοσιογράφοι, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και πρέπει να αντέξουμε γιατί εμείς αγαπάμε τη ζωή κι όχι τα συμφέροντα και τις μπίζνες. Κι αγαπάμε τη ζωή αγαπώντας την τέχνη, γιατί η τέχνη βγαίνει μέσα από τη ζωή. Εύχομαι να είμαστε καλά και να έχουμε μια αγωνιστική ετοιμότητα γιατί τα πράγματα δεν αλλάζουν από τον καναπέ. Τα πράγματα αλλάζουν με μάχες. Έτσι η τέχνη στρατεύεται όχι κομματικά αλλά πολιτικά, υπέρ του ανθρώπου, τον οποίο χρειαζόμαστε να έρθει να συμπληρώσει αυτό το παζλ που λέγεται θεατρική λειτουργία, και πραγματώνεται πολλές φορές σε πολύ δύσκολες συνθήκες''.
Οι φετινές παραστάσεις, παρουσιάστηκαν με σειρά πρεμιέρας.
Από 30 Σεπτεμβρίου επιστρέφει η μεγάλη επιτυχία ΣΛΟΥΘ του Άντονι Σάφερ το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με τους Σωτήρη Χατζάκη και Δημήτρη Μυλωνά.Ένα ερωτικό τρίγωνο σ' ένα κωμικοτραγικό παιχνίδι.
Το On Ego ανεβαίνει επίσης για 2η χρονιά σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη τα πέντε Σαββατοκύριακα του Οκτώβρη. Μέσα από ένα πείραμα μια βαθειά και συγκινητική ιστορία αγάπης. Η πρεμιέρα το Σάββατο 1η Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στον μεγάλο σκηνοθέτη Πήτερ Μπρουκ.
Τ ο ευρηματικό μυθιστόρημα του Δήμου Σκορίνη ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙΣ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και διασκευή Δημήτρη Μυλωνά κι Άννας Ελεφάντη μιλάει για την Οδύσσεια ενός ανθρώπου που ορκίστηκε να είναι αριστερός με την έννοια του ανθρωπισμού και της αγνής ιδεολογίας. Ο συγγραφέας Δήμος Σκορίνης μίλησε για το έργο του και τόνισε ότι η Ελλάδα με όλα τα προβλήματα που έχει, εξακολουθεί να αντιστέκεται και ο πολιτισμός εξακολουθεί να παράγει ζωή, αισιοδοξία, δύναμη, αξιοπρέπεια. Πρεμιέρα 2/10.
Η εμβληματική τραγωδία του Σαίξπηρ ΜΑΚΜΠΕΘ-ο κύκλος του στ-ΑΙΜΑτος σε πρωτότυπη καταπληκτική μετάφραση Γιάννη Νταλιάνη και διασκευή- σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά είναι μια ωδή για την εξουσία και τη φιλοδοξία με αποτέλεσμα οι λαοί να σφάζονται. Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του έναν εν δυνάμει Μάκμπεθ.Εναρξη Οκτώβρης.
ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ. Ένας επαναπροσδιορισμός της τέχνης, του διαφορετικού, του πρόσφυγα, του ανάπηρου, της ίδιας της ζωής, της σχέσης με το σώμα το νου και την ψυχή.Σύλληψη-χορογραφία Γιώργος Χρηστάκης, σκηνοθεσία-δραματουργία Ευγενία Αρσένη.
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ από μια ομάδα ατόμων με κινητική αναπηρία σε διασκευή- σκηνοθεσία Σωτήρη Ταχτσόγλου μια παράσταση βασισμένη πάνω στον υπέροχο μικρό πρίγκηπα του Εξυπερύ ξεκινάει στις 20/11.
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ 2 του Βασίλη Κατσικονούρη από τις 2 Νοεμβρίου ως 16 Απριλίου. 20 χρόνια μετά το ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ οι ήρωες του επιστρέφουν και δεν εχει αλλάξει τίποτα.Συνεχίζουν να θέλουν να πάνε στην Καλιφόρνια. Εξαιρετική κωμωδία για την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από τα πεζά και να ζήσει το τρελό όνειρο της απόλυτης ευτυχίας που δεν υπάρχει.
Επόμενη παράσταση Η ΑΝΑΡΧΙΚΗ του Ντέιβιντ Μάμετ από την ομάδα Ο3. Σκηνοθετούν κι ερμηνεύουν η Όλγα Καπαγιορίδου και η Κατερίνα Φαχούρι. Ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφηγείται ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη την δεκαετία του '70 στην Αμερική όπου μια άκρα αριστερή οργάνωση κάνει μια αιματηρή ληστεία Τράπεζας. Δυο αστυνομικοί σκοτώνονται και η γυναίκα φυλακίζεται. Ένα νέο έργο παιγμένο με ένα νέο τρόπο.Μια νεοφερμένη τεχνική υποκριτικής που διδάσκεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ του Αντρέα Κέντζου μια κι όπως τόνισε ο Δημήτρης Μυλωνάς το από Μηχανής Θέατρο πάντα δίνει βήμα στο σύγχρονο ελληνικό έργο. Τη σκηνοθεσία εδώ υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης. Μια χωρισμένη οικογένεια με ένα παιδί με αυτοάνοσο προσπαθεί να ξαναβρεί τη χαμένη συνοχή της. Ένα έργο βαθειά ανθρώπινο, οντολογικό που δεν αφορά στη θρησκεία.
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ του Γκέοργκ Κάιζερ παραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη. Γερμανικός εξπρεσιονισμός. Ο συγγραφέας προτάσσει την εξέγερση του πνεύματος κατά του φασισμού μέσα από ένα ερωτικό δράμα. Ο σκηνοθέτης το χαρακτηρίζει ''εξωφρενική κωμωδία της απελπισίας για τη θέση του γνήσιου έρωτα σε μια κοινωνία που βάλλεται από παντού''. Ένας θρίαμβος της ποίησης απέναντι στην πεζότητα.Αμέσως μετά το Πάσχα.
Η παράσταση ΤΑ ΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ είναι βασισμένη σ' ένα ινδικό μεσαιωνικό μύθο. Δυο φίλοι, ο ένας ζωικός και διονυσιακός, ο άλλος εγκεφαλικός και μια κοπέλα αποτελούν ένα πολύ παράξενο τρίγωνο εμπλουτισμένο με μεταφυσικά στοιχεία. 'Οπως ανέφερε και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης ''αρχετυπικές εμπειρίες της ανθρωπότητας πάνω σε τεράστια θέματα όπως η ενστικτική εγωική ύπαρξη.
Ο Τζο Φλέτσερ υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Σαίξπηρ κι έγραψε το έργο με τον ελληνικό τίτλο ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΛΥΚΟ για να τραβήξει την προσοχή του δασκάλου του πράγμα που κατάφερε. Ο Πετρούκιο μετά το θάνατο της θυελλώδους συζύγου του Κατερίνας παντρεύεται τη Μαρία που δείχνει ήσυχη μα αποδεικνύεται χειρότερη. Η Μαρία έχει σκοπό να τον μετατρέψει από άντρα σε αρνάκι. Αντιστροφή ρόλων με ανατροπές και στοιχεία από τη Λυσιστράτη. Το έργο δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα.
Αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα του ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ και ο Δημήτρης Μυλωνάς κλείνοντας την παρουσίαση είπε τα εξής.
''Αυτή την αρκετά δύσκολη χρονιά ζητάμε την αρωγή δημοσιογράφων και θεατών για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βγούμε αλώβητοι και να εξακολουθήσει να υπάρχει το καλό θέατρο.
Εμείς σαν Θέατρο.gr ευχόμαστε ολόψυχα έτσι να γίνει κι ακόμα καλύτερα.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Μάιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.