Διαβάσαμε και σχολιάζουμε την ποιητική συλλογή του Σωτήρη Νούσια “Μακριά απ' την Ιθάκη”

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε την ποιητική συλλογή του Σωτήρη Νούσια “Μακριά απ' την Ιθάκη”

Γράφει η Κακλαμάνη Αθηνά

Η ποιητική συλλογή του Σωτήρη Νούσια “Μακριά απ' την Ιθάκη” θα λέγαμε ότι εντάσσεται στη θεματική εκείνη που τεχνικά αποκαλείται “Ποίηση για την ποίηση”. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι ο ποιητής γράφει με τρόπο που ο αναγνώστης θα δυσκολευτεί να ακολουθήσει το συλλογισμό του, αλλά ότι η συλλογή έχει χαρακτήρα οντολογικό. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα έργο στο οποίο ο δημιουργός προσπαθεί να εντοπίσει το ρόλο και τη θέση που κατέχει η Ποίηση στη ζωή μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Νούσιας αντλώντας δύναμη, μυστήριο και γοητεία από την μυθολογία δημιουργεί ένα ζεύγος συμμετρίας, αφενός τον κόσμο της Ιθάκης και αφετέρου τον κόσμο μακρυά από αυτήν. Και ενώ ο πρώτος, όντας ο κόσμος της ποίησης, χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, όνειρο, φαντασία, ο δε δεύτερος δεν είναι άλλος από την ωμή πραγματικότητα που απλώνεται γύρω του, γεμάτος κυνισμό και παραλογισμό. Προκειμένου να αναδείξει την ύπαρξη αυτών των δύο κόσμων, ο ποιητής χρησιμοποιεί μια πληθώρα αντιθέσεων που συγκρούονται μεταξύ τους, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο μια περισσότερο διαλεκτική οπτική του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος. Παράλληλα, ο Σ. Νούσιας κάνει ιδιαίτερα πετυχημένη χρήση του απροσδόκητου και του ρευστού, δημιουργώντας μια ονειρική ατμόσφαιρα και εικόνα ομίχλης σαν εκείνη που συναντά κανείς στην Πρέβεζα, τον τόπο που εκείνος μεγάλωσε. Ως εκ τούτου, η ποιητική συλλογή έχει και ιδιαίτερο αισθητικό χαρακτήρα προσεγγίζοντας ελαφρώς το ρεύμα του αισθητισμού.
Πράγματι, τα ποιήματα χαρακτηρίζονται από μια ανεπάντεχη ωραιολατρεία και μεταφυσική επιγειότητα. Αντίθετα, ο τόνος του δημιουργού γίνεται ιδιαίτερα αφοριστικός όταν αναφέρεται στον κόσμο μακριά απ' την Ιθάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που η συλλογή μπορεί να λάβει και πολιτικοκοινωνική σημασία. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από τον τρόπο που ο ποιητής τοποθετεί την Ποίηση στο πλευρό τον αδύναμων στον ποίημα του “ΒΟΛΒΟΙ”, το οποίο και προσωπικά ξεχώρισα. Παράλληλα, μέσα από την αφαιρετικότητα του λόγου του δημιουργεί δύο δρόμους παράλληλους, ήτοι αυτόν του ποιητή και εκείνον του επαναστάτη, προσέγγιση που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και συγκινητική, αφού γίνεται φανερό ότι γι' αυτόν η Ποίηση είναι μια μορφή αντίστασης απέναντι στο σκοτάδι, το σάπιο, το παλιό, το άσχημο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ποίημα του “ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ”:

“Μια σπηλιά από λάσπη
Ο κόσμος

Οι ποιητές τον ονειρεύονται ανθηρό

Οι επαναστάτες δίκαιο”

*Το βιβλίο κυκλοφορεί σε αυτοέκδοση
**Διατίθεται/Κυκλοφορεί στο Βιβλιοπωλείο Καφέ “Έναστρον” (Σόλωνος 101)

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Μάιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.