Είδαμε το "Γεφύρι της Άρτας" | Οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου από το "Θέατρο Τέχνης" στο "Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού"

Είδαμε το "Γεφύρι της Άρτας" | Οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου από το "Θέατρο Τέχνης" στο "Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού"

Αντλώντας έμπνευση από «Το γεφύρι της Άρτας», τη γνωστή παραλογή, κι από άλλα διαμάντια της δημοτικής ποίησης, σε δημιουργικό διάλογο με δικά της κείμενα, η Μαριάννα Κάλμπαρη υπογράφει φέτος τη σκηνοθεσία και σκηνογραφία στο έργο «Το γεφύρι της Άρτας» | Οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 και 21 Ιουλίου στην Άρτα και στις 29 του μήνα στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού.

 Οι «Λυγερές του Κάτω Κόσμου», όλες εκείνες κι όλες αυτές, είναι οι νέες γυναίκες των παράλογων, των άδικων θανάτων. Οι «αδικοθανατισμένες» (τί λέξη!), που έχασαν και χάνουν τη ζωή τους από χέρι άντρα, πληρώνοντας καχυποψία και προκαταλήψεις αιώνων ενάντια στο φύλο τους. Που θανατώθηκαν και θανατώνονται άκαιρα και φριχτά, μόνο και μόνο γιατί έτυχε να γεννηθούν γυναίκες. Κι άλλες πάλι θυσιάστηκαν -όπως «πρέπει», πάντα, να θυσιάζονται οι γυναίκες… Πληρώνοντας τη βία που ελλοχεύει στις σχέσεις και το παιχνίδι εξουσίας του ισχυρού ενάντια στον αδύναμο. Η Λυγερή του γεφυριού της Άρτας χτίζεται ζωντανή μέσα στο έργο του άντρα της στηρίζοντας τα θεμέλιά του, με τον ίδιο τρόπο που αμέτρητες γυναίκες «χτίστηκαν ζωντανές» μέσα σε σπίτια, υπακούοντας σε κοινωνικές επιταγές, δίνοντας την ευκαιρία στους άντρες να θεμελιώσουν μια κοινωνία. Όσο αυτοί έχτιζαν γέφυρες, εκείνες χάνονταν από τα μάτια του κόσμου από πίστη και αφοσίωση -γιατί αν δεν το έκαναν, ο Χάρος-σύζυγος ή ο Χάρος-πατέρας είχαν δικαίωμα να τούς στερήσουν την ίδια τους τη ζωή…

225130188 1809106755940337 8373038205654815916 n

Αξιοποιώντας την ελληνιστική, μεικτή θεατρική φόρμα του «παντόμιμου» η Μαριάννα Κάλμπαρη διανθίζει τη δημοτική ποίηση με λιανοτράγουδα, με βυζαντινά ερωτικά ποιήματα (τα «καταλόγια») και με αποσπάσματα του έργου του 15ου αιώνα «Απόκοπος» του Μπεργαδή, ποιητή του Ρεθύμνου. Η αφήγηση των ηθοποιών παντρεύεται με μουσικά κομμάτια και χορευτικά-ακροβατικά «ιντερμέδια» που αλαφραίνουν το βάρος των ιστοριών, οπτικοποιούν τη διήγηση, συμβάλλουν στη «γείωση» (κι άλλοτε απογείωση!) του ποιητικού λόγου, στην εναργέστερη συμμετοχή των αισθήσεων, στην απάλειψη της στατικότητας.

Οι πολυτάλαντοι ηθοποιοί (Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θοδωρής Σκυφτούλης και Αμαλία Τσεκούρα) αφηγούνται, χορεύουν και τραγουδούν, περπατούν, σκαρφαλώνουν και διατρέχουν το σκηνικό -άλλοτε σαν ανθρώπινοι ήρωες κι άλλοτε σαν πουλιά ή στοιχειά των ιστοριών-, ενώ η μαγική κίνηση της Χριστίνας Σουγιουλτζή, που χορεύει και ακροβατεί στο εικονικό μεταλλικό «γιοφύρι» εντείνει την αίσθηση της απώλειας, του άδικου αφανισμού της Ωραιότητας, της άσπλαχνης μετατροπής ενός παλλόμενου σώματος σε σωρό.

222204814 1809104925940520 1780508914415577945 n

Η σκηνοθετική ματιά της Κάλμπαρη αναδεικνύει το θρήνο της δημοτικής ποιητικής χωρίς να υποτάσσεται σ’ αυτόν, εξάρει τον παραλογισμό και την κοινωνική υποκρισία που οπλίζουν κάθε φορά το χέρι του φονιά, ενώ αξιοποιεί το υψηλών επιδόσεων ανθρώπινο δυναμικό της. Δεν ξέρω τι θα θυμάμαι περισσότερο απ’ αυτή την παράσταση: τη σβελτάδα, την άνεση της εμπειρίας και ελευθεριότητα του σαρκασμού του Θοδωρή Σκυφτούλη ή τη γλυκιά μορφή και φωνή της Κατερίνας Λυπηρίδου, τόσο εκφραστικής ώστε να θυμίζει κάποιες στιγμές μάσκα του θεάτρου Νο. Είχα συχνά, ακόμα, την αίσθηση πως η Αμαλία Τσεκούρα στήριξε σαν ανθεκτικός, αν και εύθραυστος, πυλώνας, με τη φωνή και το σώμα της, την όλη έκβαση.

Αποτελεσματικό και λιτό το σκηνικό, σημαντική η συμβολή της μουσικής του Θοδωρή Αμπαζή, με την εναλλαγή χαρούμενων σκοπών με δωρικά πολυφωνικά στοιχεία. Η ζωντανή μουσική επί σκηνής -το σαντούρι, το νταούλι και το σαξόφωνο της Ιωάννας Ρήγα, Μαριλένας Μόσχου και Στέλλας Αραμπατζόγλου αντίστοιχα- δεν θα μπορούσε να λείπει. Σε γλέντι γάμου ή θρήνο χαμού, τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον λυρισμό της δημοτικής ποίησης. Άξιες και σεμνές παρουσίες οι μουσικοί.

222813187 1809106959273650 948937501343063549 n

Μένει σαν απόηχος ο επίλογος της παράστασης, εκείνο το υπόκωφο, ψιθυριστό, επαναλαμβανόμενο «γιατί» στα στόματα των συντελεστών, καθώς σβήνουν τα φώτα. Ίδιο με το «γιατί» που αναβλύζει από τη φρίκη και τον τρόμο των ανθρώπων που άκουσαν, διάβασαν ή βίωσαν -σε θέατρο, είδηση, ή στη ζωή τους- το απάνθρωπο, χθόνιο, το νοσηρό άγγιγμα της έμφυλης βίας…

Κι αν η Τέχνη δεν εξαλείφει, καλεί σε νοιωσίματα. Σε σκέψεις και συνειδητοποιήσεις. Καλεί σε αλλαγές.

gefyri

 

TAYTOTHTA ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Δραματουργία-σκηνοθεσία-σκηνογραφία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση / μουσική διδασκαλία: Θοδωρής Αμπαζής

Κοστούμια - φροντιστήριο: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή  

Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

Ειδική συνεργασία στο φωτισμό της παράστασης στην Άρτα: Κ. Μπλουγουράς

Βοηθός σκηνοθέτη-οργάνωση παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου

Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση

Κατασκευή σκηνικού: Σταύρος Μάνεσης

Συνεργασία στο σχεδιασμό σκηνικού: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Εκτέλεση παραγωγής: Δώρα Χουρσανίδου

 

Υπεύθυνος περιοδείας: Φώτης Σπύρος-Long Vehicle Productions

Υπεύθυνος επικοινωνίας-προβολής: Άρης Ασπρούλης

Συνεργάτις επικοινωνίας-προβολής: Ειρήνη Λαγουρού

Φωτογραφίες promo: Γιώργος Καλφαμανώλης

Σκηνοθεσία Promo video - trailer: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ - DISTINCTIVE GR

Μοντάζ video - trailer: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑΣ - CINEPHOTO.GR

 

Παίζουν (αλφαβητικά):

 Κατερίνα Λυπηρίδου,

Βασίλης Μαυρογεωργίου,

Θοδωρής Σκυφτούλης,

Αμαλία Τσεκούρα

 

Συμμετέχει: Μαριλένα Μόσχου

Χορός-ακροβατικά: Χριστίνα Σουγιουλτζή

 

Ζωντανή μουσική εκτέλεση:

Στέλλα Αραμπατζόγλου | σαξόφωνο

Ιωάννα Ρήγα | σαντούρι

Μαριλένα Μόσχου | νταούλι

 

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού

"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

https://youtu.be/b3IC5tjC2ZY

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.