Διαβάσαμε τις “Φεγγαροκουτιαλιές” της Μαριλένας Παππά!

Διαβάσαμε τις “Φεγγαροκουτιαλιές” της Μαριλένας Παππά!

“Φεγγαροκουταλιές” , ένα εφηβικό μυθιστόρημα πέρα από το καλό και το κακό

Γράφει η Κακλαμάνη Αθηνά

Η Μαριλένα Παππά είναι πλέον μία από τις αγαπημένες μας συγγραφείς όχι μόνο γιατί αποτελεί δικό μας παιδί και αξιόλογη συνάδελφο, που έχει “καλύψει” δημοσιογραφικά πλήθος θεατρικών παραστάσεων και πολιτιστικών δρώμενων, αλλά και γιατί με την πένα της έχει καταφέρει να αγγίξει διάφορες πτυχές του διανοητικού και του συναισθηματικού μας κόσμου, φέρνοντάς μας σε επαφή άλλοτε με την αγωνία της ύπαρξης και το σκότος του υποσυνείδητου μας κι άλλοτε με το παιδί μέσα μας, μέσα από τα παραμύθια και τις πολύχρωμες εικονογραφίσεις της. Οι “Φεγγαροκουταλιές” αποτελούν την τελευταία συγγραφική της δουλειά που διαβάσαμε μέσα από μια δική της αυτοέκδοση υψηλής αισθητικής και ποιότητας, σε συνεργασία με την “bookstars”.
Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον, όπου η Γη είναι χωρισμένη σε τρείς κόσμους, την “Ελευθερούπολη”, τη “Χώρα του καπνού” και το “Πουθενά” και ακολουθεί την πορεία δύο αδελφών, της Ανεμηλιάς και του Μάιλο στην αναζήτηση των γονιών τους, που έχουν εξαφανισθεί, αλλά και της θέσης τους μέσα στον κόσμο. Έτσι, μετά το δραματικό αυτό γεγονός καλούνται να εγκαταλείψουν την προηγμένη “Ελευθερούπολη”, μια πραγματική τεχνολογική όαση, όπου η ανθρωπότητα ζει χιλιάδες μέτρα πάνω από το έδαφος και απολαμβάνει όλα τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους και εγκαθίστανται μαζί με τη γιαγιά τους Νάνα Νανίτα στη “Χώρα του Καπνού”, ένα κράτος που αποτελεί το αντίπαλο δέος και στηρίζεται στην αγροτική οικονομία και φαντάζει στα μάτια του αναγνώστη αρκετά οικείο, αφού μοιάζει με το χωριό των παιδικών μας χρόνων. Η άφιξη τους στην “Χώρα του Καπνού” θα τους φέρει αντιμέτωπους με μια σκληρή αλήθεια, που φτάνει μέχρι και στο τέλος της ίδιας της ανθρωπότητας, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται οι ίδιοι και η οικογένειά τους.
Όπως γίνεται φανερό από την σύντομη περίληψη του βιβλίου, αυτό αποτελεί ένα φουτουριστικό παραμύθι για παιδιά και εφήβους, με πρωτότυπη φαντασία και ανατροπές που διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας μια γκρίζα ζώνη ηθικής πέρα από το καλό και το κακό. Έτσι, ενώ η Μαριλένα Παππά καταρχήν φαίνεται να δημιουργεί έναν αυστηρά ταξικό κόσμο μέσα από τον χωρισμο της Γης σε τρία μέρη και τρείς τρόπους ζωής, αποφεύγει να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου και παρουσιάζει διάσπαρτα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του καθένα από αυτούς. Επιπλέον, ο χωρισμός αυτός του πλανήτη, λίγο πριν το τέλος, απηχεί κάτι και από την ιστορική πραγματικότητα, όταν ο κόσμος μας χωριζόταν επί της ουσίας σε τρεις, ήτοι τον Πρώτο (Δύση), τον Δεύτερο (Σοβιετική Ένωση) και τον Τρίτο (Αφρική), με τον τελευταίο να αποκαλείται με αυτό το τρόπο μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή, δε, που η συγγραφέας καταφέρνει με όρους παραμυθιού να μεταφέρει στους μικρούς αναγνώστες μια εικόνα της πραγματικότητας, αυτή προσπαθεί να συνδυάσει με την κεντρική ιδέα του βιβλίου τους μια πληθώρα άλλων ιδεών, όπως το ζήτημα της αστυφιλίας, η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την τεχνολογία, αλλά και της εξουσίας με την πολιτική και τη δυνατότητα αλλαγής και αντίστασης ακόμα και όταν το τέλος φαίνεται προδιεγραμμενό.
Πράγματι, οι “Φεγγαροκουταλιές” αποτελούν μια ιστορία αντίστασης και συνεχούς αγώνα της ανθρωπότητας με την ίδια της την φύση, η οποία παρουσιάζεται διττή, ικανή για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο. Παράλληλα, πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει το sci-fi σαν λογοτεχνικό είδος με το παραμύθι, με αποτέλεσμα να παντρεύει πρωτότυπα την επιστήμη με την μαγεία, μέσα από την διαρκή αναφορά της σε μάγισσες, τελετουργίες, φανταστικά πλάσματα αλλά και στην pop κουλτούρα μέσα από παραπομπές στο Akira και άλλα έργα επιστημονικής φαντασίας.  Ως εκ τούτου συνδυάζει με τον δέοντα τρόπο τη φιλοσοφική διάθεση της επιστημονικής φαντασίας και του προορισμού των ανθρώπων στο Σύμπαν με τη γλύκα και την ασφάλεια των παραμυθιών που μας διηγείται η γιαγιά μας δίπλα στο τζάκι.
Τέλος, το εφηβικό αυτό μυθιστόρημα της Μαριλενας Παππάς περιλαμβάνει και adult στοιχεία, που δίνουν και μια σκοτεινή εικόνα του κόσμου στον οποίο ζούμε. Έτσι, ο τρίτος κόσμος της, το “Πουθενά” απηχεί κάτι από την πείνα και τη δυστυχία που υπάρχουν και στον δικό μας κόσμο, αποτυπωμένος μέσα από μια post-apocalyptic ατμόσφαιρα και body horror αναφορές σε συνδυασμό με το φόβο της οικολογικής καταστροφής, την ακόρεστη πείνας της εξουσίας και την εξάρτηση που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις με τρόπο που αυτές αποτελούν μια αλυσίδα συμφερόντων και αναγκών για αλληλεγγύη και αδελφότητα. Τελικά, αυτό είναι που μένει διαβάζοντας και τη τελευταία σελίδα του βιβλίου, ήτοι η αισιοδοξία της συγγραφέα για την καλή και ευγενική φύση των ανθρώπων που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Γι' αυτό και το τέλος βρίσκει τον αναγνώστη με δάκρυα στα μάτια και μια υπόσχεση, ότι παρά τη νοσηρότητα, παρά τα συμφέροντα, παρά το νόμο των πιθανοτήτων και τις δυσκολίες, τελικά όλα θα πάνε καλά.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Μάιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.