Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Είδαμε  την παράσταση «Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία» στο Θέατρο Χυτήριο

Είδαμε την παράσταση «Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία» στο Θέατρο Χυτήριο

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Αύγουστος 12 2021 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Νικήρατος.....ο δρόμος προς την ελευθερία
Από τη θεατρική ομάδα THEARTES του Κωνσταντίνου Κυριακού και της Κατερίνας Μπιλάλη είδαμε στο Χυτήριο τη θεατρική παράσταση ΝΙΚΗΡΑΤΟΣ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού και δραματουργική επεξεργασία Κατερίνας Μπιλάλη.


Το έργο γράφτηκε 3 μήνες μετά την έξοδο του Μεσολογγίου το 1826 και θεωρήθηκε ορόσημο για τη νεοελληνική δραματουργία. Η συγγραφέας Ευανθία Καΐρη το έγραψε σύμφωνα με τα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Το έργο αναφέρεται στο πολιορκημένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι και στην πραγματική ιστορία του Πρόκριτου του Μεσολογγίου Χρήστου Καψάλη που αυτοπυρπολήθηκε καθώς και στην ιστορική έξοδο. Καταγγέλλει τους ξένους και τις Μεγάλες δυνάμεις για την αδιαφορία τους απέναντι στον αγώνα των Ελλήνων, θίγει όμως και τις διχαστικές τάσεις του Ελληνα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Σπουδαίο αλλά αθέατο ρόλο ως σύμβολο έμπνευσης κι ενδυνάμωσης, παίζει ο Μάρκος Μπότσαρης καθώς όλη η παράσταση διαδραματίζεται μπροστά στον τάφο του και γίνεται ένα είδος μέντορα για τον Νικήρατο.
Την πρωτότυπη μουσική έγραψε η Άρτεμις Ματαφιά η οποία παίζει και τραγουδάει ζωντανά. Σημαντικό κομμάτι της παράστασης η εμπνευσμένη μουσική της και η αισθαντική φωνή της.
Ακούγονται τραγούδια δημοτικά και κλέφτικα, το ποίημα ''Το Μεσολόγγι'' του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη κι αποσπάσματα από τους ''Ελεύθερους Πολιορκημένους'' του Διονυσίου Σολωμού.
Ατμοσφαιρικά τα λιτά σκηνικά και τα παραδοσιακά κοστούμια της Κατερίνας Τσακότα κι εύγλωττη η κινησιογραφία της Στεφανίας Γώγου. Κινήσεις με ρυθμό, δύναμη, επιβλητικότητα και κάποιες φορές με απόγνωση.
Οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση εντείνουν το ήδη συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα του έργου και δημιουργούν δέος και ιερότητα που μόνο σε ήρωες αρμόζουν.
Οι ήρωες λοιπόν. Τότε και τώρα και πάντα. Οι Έλληνες. Ή μήπως είναι συνώνυμα; Αυτοί που δε σκύβουν το κεφάλι που δεν συνθηκολογούν. Αυτοί που αντιστέκονται και παραδίδουν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Ένδοξα ονόματα όπως Καραισκάκης, Μπότσαρης,Μαντώ Μαυρογένους Κολοκοτρώνης, Αθανάσιος Διάκος, Μιαούλης,Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος, Αναγνωσταράς, διατρέχουν την παράσταση και ρίχνουν βάλσαμο στην καμμένη και γεμάτη στάχτες ψυχή μας. Οι φωτιές στην Ελλάδα μαίνονται, η ατμόσφαιρα μυρίζει καπνό και το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν σ' έναν ατελείωτο πόλεμο για τη λευτεριά τούτης της πολυαγαπημένης πατρίδας.
''Αχ Ευρώπη, ακόμα 20 χρόνια το πολύ, κι αν δεν συμβεί κάποια δυστυχία στο τουρκικό έθνος, οι μουσουλμάνοι θα δίνουν νόμο στον κόσμο. Τότε θα καταλάβεις Ευρώπη το σφάλμα σου, τότε θα δεις τα αποτελέσματα της ασυμφωνίας σου, τότε θα βασιλεύει ο Μωάμεθ.'' Προφητική η Καίρη;
Εξαιρετικός ο Ισίδωρος Σταμούλης στο ρόλο του Νικήρατου, ενός αυθεντικού αγνού αγωνιστή.Με πάθος και δυναμισμό, με την ιερή οργή του Έλληνα που θέλουν να τον υποδουλώσουν, ζωγραφίζει με έντονα χρώματα εκείνο τον παλιό ήρωα.
''Μαζεύτηκαν οι Μεγάλες δυνάμεις μαζί με τον Οθωμανό, έβαλαν την Ελλάδα πάνω σ' ένα τραπέζι και την κόβουν κομματάκια.''
Εξαιρετική επίσης η Κατερίνα Μπιλάλη ως Κλεονίκη γνήσια θυγατέρα του Νικήρατου, με το αίμα του να κυλάει στις φλέβες της.
΄΄Λαχταρώ μια μέρα μάχης όπως οι γυναίκες της Γαλλίας λαχταρούν μια νύχτα χορού''.
Η Κλεονίκη, ένα κράμα από Μαντώ Μαυρογένους και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, είναι μια σπαρακτική κραυγή αγάπης για την πατρίδα κι ελευθερίας.Και η Κατερίνα Μπιλάλη βγάζει αυτή την κραυγή και μας αιχμαλωτίζει μέσα στην τραγικότητά της.
''Ο τοπικισμός, η οικογενειοκρατία, ο κομματισμός, ο φανατισμός, έφεραν τα δεινά στη χώρα μου. Ο φανατισμός είναι ο πιο τρομερός δυνάστης. Δε σκλαβώνει το κορμί όπως οι Τούρκοι, αλλά την ψυχή''.
Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κυριακού πολύ προσεγμένη και συμπαγής, κινείται πέρα από τα ιστορικά στοιχεία, σε μια διεύρυνση ανθρωπιστική κι άκρως συγκινησιακή αποφεύγοντας επιδέξια το μελό. Το εντυπωσιακό όμως για μένα είναι η ποιητικότητα κι ο λυρισμός που ο Κυριακού δίνει σ΄ένα ιστορικό έργο. Πολύ αξιόλογη δουλειά από τον νεαρό σκηνοθέτη και ηθοποιό κι ελπιδοφόρα γιατί στήθηκε με ακεραιότητα και ήθος.
Η παράσταση ''Νικήρατος.....ο δρόμος προς την ελευθερία'' εκτός από μια εξαιρετική παράσταση, είναι μια ενθύμηση του τι σημαίνει Έλληνας, ποια είναι η πραγματική ελευθερία και τι σημαίνει ελεύθερη πατρίδα.
Δείτε την ΕΛΛΗΝΕΣ και θυμηθείτε την ιστορία σας, το DNA σας, την αληθινή σας φύση. Από μια τέτοια παράσταση μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε γιατί.......είναι επείγον να θυμηθούμε, είναι επείγον να ξυπνήσουμε.
Ο πόλεμος συνεχίζεται και χρειάζεται αγωνιστές.

 

 

Συντελεστές της παράστασης:

 

Συγγραφή: Ευανθία Καΐρη

Σκηνοθεσία-Ανασυγγραφή: Κωνσταντίνος Κυριακού

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Μπιλάλη

Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Πρωτότυπη Μουσική: Άρτεμις Ματαφιά

Κινησιογραφία: Στεφανία Γώγου

Επιστημονική Συνεργάτρια: Άννα Ταμπάκη

 

Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Αθηνά Δρακουλαράκου

 

Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου

 

Σχεδιασμός αφίσας: [βιβλιοτεχνία]


Δημόσιες Σχέσεις: Νταίζη Λεμπέση

 

Παραγωγή: THEARTES Α.Μ.Κ.Ε.&Βάσια Παναγοπούλου

 

 

Ηθοποιοί:

Ισίδωρος Σταμούλης

Κατερίνα Μπιλάλη

Λευτέρης Παπακώστας

Κωνσταντίνος Κυριακού

Παίζει και τραγουδάει ζωντανά η Άρτεμις Ματαφιά

Ακούγονται οι φωνές

του Οδυσσέα Σταμούλη

και της μικρής Μαρίας Γιαννακοπούλου

 

Διάρκεια παράστασης: 80΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος)

 

Πέμπτη, 5 Αυγούστου και Παρασκευή, 6 Αυγούστου στις 21:15

και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή του Σεπτέμβρη στις 21:00

και Περιοδεία σε Δήμους της ελληνικής επικράτειας

 

Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού

Ιερά Οδός 44, Γκάζι – Τηλέφωνο: 2103412313

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.