Είδαμε το Αγώνας νέγρου και σκύλων στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Είδαμε το Αγώνας νέγρου και σκύλων στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Καπετάν Κουνούπης Οκτώβριος 28 2021 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε το Αγώνας νέγρου και σκύλων στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Ασυνεννοησία ανθρώπων.

 

Μετά το «Βάσος και Βιβή» και το «Αμάρτημα της Μητρός μου» ήταν πλέον η τρίτη φορά που εκλήθην να πάω να δω έργο στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, Αθήνα). Αυτήν την φορά για να δω τον «Αγώνα Νέγρου και Σκύλων». Και πάλι, όπως και στις δύο προηγούμενες παραστάσεις, συνάντησα την ίδια κοσμοσυρροή.
Ήδη από την στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα, το κλίμα ήταν κάπως περίεργο: Την ώρα που οι ταξιθέτριες έβαζαν με αξιοθαύμαστη υπομονή τα δυνατά τους να δείξουν στον καθένα μας την θέση που καθόμασταν, ακουγόταν αέναο γάβγισμα και γρύλισμα σκύλων, λες και οι σκύλοι γάβγιζαν με την παρουσία μας.
Η πλοκή λαμβάνει χώρα στην μέση του πουθενά σε ένα εργοτάξιο πυροτεχνημάτων που ετοιμάζεται να κλείσει κάπου στην Δυτική Αφρική. Εκεί βρίσκουμε τον επιστάτη του εργοταξίου, τον Ορν (Δημήτριος Ραφαήλος), έναν σκληροτράχηλο και γραφειοκράτη χαρτογιακά, αδύνατο να εκφραστεί συναισθηματικά, την Λεώνη (Ντόρα Μακρυγιάννη), μια γυναίκα που τον ακολούθησε στην Αφρική με σκοπό να την παντρευτεί, τον Καλ (Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης), τον μοναδικό εργάτη στο εργοτάξιο, βίαιο και ρατσιστή και με κτηνώδη ένστικτα, που ψάχνει να βρει τον χαμένο σκύλο του και που θέλει να εξαλείψει την μαύρη φυλή από την Αφρική και τον Άλμπουρι (Σαμουήλ Ακίνολα), έναν νεαρό μαύρο που εισχωρεί στο καλά φυλαγμένο εργοτάξιο, ζητώντας να του δοθεί το πτώμα του αδερφού του που σκοτώθηκε, από ατύχημα, όπως αρχικά φαίνεται, στο εργοτάξιο. Και από εκεί και πέρα ξεκινάει ένας αγώνας δύναμης ανάμεσα στους τέσσερις, καθώς πίσω από τον θάνατο του Νουόφα, τον αδερφό του Άλμπουρι, κρύβονται μυστικά.
Το έργο είναι κλασσικό παράδειγμα της σχολής του «Θεάτρου του Παραλόγου» και κινείται ανάμεσα στο στιλ των έργων του Ιονέσκο και του Μπέκετ – άλλωστε ο Μπερναρ-Μαρί Κολτές (1948 – 1989) που έγραψε αυτό το έργο ήταν επηρεασμένος από την λογοτεχνική κληρονομιά που άφησαν πίσω τους ο Κοκτώ, ο Μπέκετ και ο Ζενέ – και την μαύρη λογοτεχνία (παρ’ ότι ο Κολτές δεν ήταν μαύρος) του τύπου των έργων του Ραλφ Γουόλντο Έλλισον («Αόρατος Άνθρωπος»). Στο Θέατρο του Παραλόγου, οι χαρακτήρες κινούνται αυτιστικά μέσα στον δικό τους μικρόκοσμο, εντελώς ανίκανοι να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλον, παρά την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στιγμή που ο Άλμπουρι αποκαλεί τον Ορν «αδερφό» (αγγλιστί: «brother» - μια λέξη που χρησιμοποιούν οι μαύροι μεταξύ τους για να χαρακτηρίσουν ο ένας τον άλλον και δεν θα μπορούσε να είναι πιο τιμητικό για έναν λευκό) και ο Ορν αδυνατεί να καταλάβει γιατί τον λέει έτσι αφού δεν είναι αδερφός του. Ο Κολτές είχε ζήσει τον αφανισμό των μαύρων από τους λευκούς στην Αφρική, και αυτό τον ώθησε να γράψει αυτό το έργο. Γραμμένο το 1979, ούτε καν μιάμιση δεκαετία μετά το «I have a dream» του Martin Luther King και την εποχή που υπήρχε ακόμα του απαρτχάιντ στην Αφρική, σήμερα, την χιλιετηρίδα της ατομικής αυτοαπομόνωσης και της κοινωνικής απάθειας, και την δεκαετία του George Floyd και του κινήματος «Black Lives Matter», το έργο είναι πιο σύγχρονο παρά ποτέ. Επίσης, καθώς ο Κολτές ήταν ομοφυλόφιλος σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία αντιμετωπιζόταν ακόμα σχεδόν ως αδίκημα και μόνο την δεκαετία του ΄80 άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια του gay tolerance, το έργο αυτό είναι και σε ευρύτερο φάσμα ένα μανιφέστο ενάντια στην καταπίεση και την μη ανεκτικότητα οποιασδήποτε μορφής μειονότητας.
Ωστόσο, καλούμαι να επιστήσω την προσοχή. Καλύπτοντας μια τεράστια γκάμα, από το μπουρλέσκ (μέχρι και πρόστυχο καμιά φορά) έως το δράμα, το έργο ίσως να μην είναι για όλους. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με έργα του Μπέκετ, του Ιονέσκο και του Ζενέ, ενδέχεται να μην το καταλάβουν. Όμως ο Δημήτριος Ραφαήλος στον ρόλο του Ορν που, από την θέση ισχύος που βρίσκεται και αδύναμος να κινηθεί έξω από τους κανόνες της γραφειοκρατίας, παίζει παιχνίδια εξουσίας πάνω σε γυναίκες, εργάτες και μαύρους, ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης στον ρόλο του Καλ που από την μία δείχνει να αντιπροσωπεύει το Φροϋδικό «Id» με το μίσος απέναντι στους μαύρους και τις ακόρεστες σεξουαλικές ορέξεις και από την άλλη δείχνει υποτακτικός σκλάβος του Ορν (θυμίζοντας έντονα φιγούρα από το «Περιμένοντας τον Γκοντό»), ο Σαμουήλ Ακίνολα στο ρόλο του Άλμπουρι που εκπροσωπεί ίσως την μοναδική φωνή ανθρώπινης ζεστασιάς ανάμεσα στους τρεις άνδρες και η Ντόρα Μακρυγιάννη στον ρόλο της Λεώνη που αρχικά, ως άλλη Μαρία-Αντουανέτα, αδυνατεί να γεφυρώσει τους δύο κόσμους (εκείνη απαγγέλει στα Γερμανικά ποίημα του Γκαίτε, ενώ ο Άλμπουρι της μιλάει σε μια Αφρικανική γλώσσα), όμως σταδιακά κάνει προσπάθειες να συνεννοηθεί («μίλα πιο σιγά, θα καταλάβω»), είναι επιλεγμένοι ένας-ένας. Για τις ερμηνείες τους και μόνο αξίζει να πάει κανείς. Ενώ στο τέλος δεν λείπουν και τα εφέ.

 

Πληροφορίες:

 

Συγγραφέας:Μπερνάρ Μαρί Κολτές
Μετάφραση:Σύλβια Κιούση
Σκηνοθεσία:Αλέξανδρος Σωτηρίου

Σκηνικά:Τζίνα Ηλιοπούλου
Κοστούμια:Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί:Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν:Δημήτρης Ραφαήλος, Σαμουήλ Ακίνολα, Ντόρα Μακρυγιάννη, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης

Διάρκεια: 1:45΄


Διάρκεια Παραστάσεων:Από 15 Οκτωβρίου


Πληροφορίες:Στην παράσταση τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο. Οι εισερχόμενοι στο χώρο θα πρέπει να διαθέτουν έγκυρο, σύμφωνα με το τρέχον υγειονομικό πρωτόκολλο, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00


Βοηθός Σκηνοθετη:Νατάσα Πετροπούλου


Link Εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/tzeni-karezi/agonas-negrou-kai-skylon-tou-bernard-marie-koltes/

 


Πληροφορίες Χώρου:Ακαδημίας 3, Αθήνα | Τηλ: 2103636144 – 2103625520

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιανουάριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.