Παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ»

Παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ»

Γράφει η Κακλαμάνη Αθηνά

Σήμερα, Τρίτη 07/12 και ώρα 19:30 ο “Ελληνικός κόσμος” του Ιδρύματος Μείζονος και Ελληνισμού άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχθηκε τους αγαπημένους φίλους του στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών», ένα αφιέρωμα στο ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, στο πλαίσιο των εορτασμών για το έτος 2021, επέτειο 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίρις Κρητικού, ενώ η πρωτοβουλία αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Μείζονος και Ελληνισμού με Λύκειο των Ελληνίδων/ Παράρτημα Βόλου που είχε και την αρχική παραγωγή της και το Μουσείο Tériade – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης.
Πρόκειται για μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου, περιλαμβάνοντας ωστόσο πολλά έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, με στόχο να αναδείξει τη συνομιλία του με τους καλλιτεχνικούς διαδόχους του και τους τρόπους που επηρέασε και ενέπνευσε κορυφαίους πνευματικούς δημιουργούς του τόπου μας. Πράγματι, ο σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος με τη φουστανέλα, που ζωγράφιζε τοίχους για ένα πιάτο φαγητό και λίγο κρασί αποτελεί τον κατεξοχήν Έλληνα εικαστικό, ο οποίος μέσα από τη τέχνη του, γεμάτη μύθους, λαογραφία, την ιστορία του τόπου του, αλλά και τα ηλιόλουστα χρώματά του και την διονυσιακή έκσταση του γλεντιού και του χαρακτήρα του λαού του, κατάφερε να δημιουργήσει ολόκληρη σχολή, παντρεύοντας τη λαϊκότητα με την υψηλή καλλιτεχνική δημιουργία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Γ. Σεφέρης : «Ύστερα από τον Θεόφιλο δε βλέπουμε πια με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι το σπουδαιότερο κι αυτό είναι το πράγμα που δεν μας έφεραν τόσοι περιώνυμοι μαντατοφόροι μεγάλων ακαδημιών. Ο Θεόφιλος μας έδωσε ένα καινούργιο μάτι».
Πράγματι, μέσα από την έκθεση αυτή του “Ελληνικού κόσμου” ο θεατής γίνεται μάρτυρας της ελληνικής πρωτογενούς εντοπιότητας, που ο ίδιος ο Θεόφιλος μεταφέρει μέσω αυθύπαρκτων ιδεών και επινοήσεων, θέλοντας να τιμήσει τους ήρωες που πολέμησαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της χώρας μας. Πολύ περισσότερο, ο θεατής παρατηρώντας τη σύνδεση του Θεόφιλου με μεταγενέστερους καλλιτέχνες αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο αυτός ο “σαλός θεού” αποτέλεσε πρότυπο, λόγω της σύνδεσής του με την ψυχή και την καρδιά του λαού του, ενώ συνεχίζει να εμπνέει μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση ότι μεταξύ των φτωχότερων και των ταπεινότερων ανευρίσκονται συχνά οι πραγματικοί ήρωες. Αυτούς τους ήρωες αποτυπώνει και ο ζωγράφος μας στον καμβά του και αγγίζει τις καρδιές όλων μας!


Στην έκθεση, με έργα παραχωρημένα από προσωπικά αρχεία των καλλιτεχνών ή ιδιωτικές συλλογές, συμμετέχουν:
Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Βαγγέλης Ανετόπουλος, Στέλιος Αλεξάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κάτια Βαρβάκη, Νίκος Βατόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Κατερίνα Γιάννακα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ειρήνη Γκόνου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Νίκη Ελευθεριάδη, Γιάννης Ευθυμίου, Πέτρος Θέμελης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Σταυρούλα Καζιάλε, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Σοφία Καλογεροπούλου, Ελπινίκη Καμόσου, Μηνάς Καμπιτάκης, ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΥΓΑC, Βούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Νικόλας Κληρονόμος, Νίκος Κόνιαρης, Ευτυχία Λάβδα, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Κώστας Μανιατόπουλος, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Μοράρος, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Λίζα Πενθερουδάκη, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Πετσικόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Πωπ, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σκλάβαινας, Ευγένιος Σπαθάρης, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Βάσω Τρίγκα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Κλαίρη Τσαλουχίδη – Χατζημηνά, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιργινία Φιλιππούση, Απόστολος Χαντζαράς, Αθηνά Χατζή, Νικόλαος Χριστόπουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης.


Και από την προσωπική συλλογή του Λάκη Παπαστάθη:
Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Σπεράντζας, Γιώργος Σταθόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Πάνος Φειδάκης.


Στο διάστημα λειτουργίας της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου 2022, προγραμματίζονται μεταξύ άλλων: εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και προβολή της βραβευμένης ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Θεόφιλος».

Με αφορμή την έκθεση, κυκλοφορεί αναλυτικός κατάλογος.
Τα κείμενα καταλόγου υπογράφουν οι:
Μ. Σπανού, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων του Βόλου,
Ε. Παπάνης, Πρόεδρος ΔΣ Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρ. Ελευθεριάδη 
TÉRIADE,
Σοφία Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Λ. Παπαστάθης, σκηνοθέτης 
Ι. Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης.


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0000)
Διάρκεια λειτουργίας έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2021 – 7 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο –
Κυριακή 11:00-19:00
Γενική είσοδος: 5€

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Μάιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.