Είδαμε τα πουλιά στο θέατρο VAULT.

Είδαμε τα πουλιά στο θέατρο VAULT.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Άννα Μπαμπίλη Δεκέμβριος 08 2021 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

 

Όταν ο Conor McPherson παρουσίασε για πρώτη φορά την παράσταση «Τα Πουλιά» σε σκηνοθεσία του ίδιου, στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Δουβλίνου το 2009, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το κλειστοφοβικό, ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο στην ομότιτλη ιστορία της Ντάφνι Ντι Μωριέ, θα φάνταζε τόσο επίκαιρο στο τέλος του 2021, μετά από μια περίοδο καθολικού εγκλεισμού. Αυτήν ακριβώς τη χρονική συγκυρία εκμεταλλεύτηκε ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος και για πρώτη φορά σκηνοθετεί το ίδιο έργο στην Ελλάδα, με παραγωγή της In Between Art Theatre Company, στον, γνωστό για τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, Πολυχώρο Vault.
Η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση, όταν μυστηριώδη σμήνη πουλιών της επιτίθενται βίαια. Όπως όμως και στον εγκλεισμό εν μέσω πανδημίας, έτσι και στην παράσταση, μικρή σημασία έχει ο κίνδυνος, καθώς οι άνθρωποι είναι αυτοί που εξετάζονται και αλλάζουν υπό καθεστώς φόβου και ανάγκης. Έτσι, παρακολουθούμε την προσπάθεια δύο άγνωστων, προηγουμένως, ανθρώπων, της Νταϊάν (Άννα Θεοδωρίδου) και του Νατ (Στέλιος Ψαρουδάκης), οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στο ίδιο κτίριο, να συνυπάρξουν και να καταφέρουν να ξεφύγουν από τον, σε εμάς, αόρατο κίνδυνο. Η γνωριμία τους, αρχικά γεμάτη καχυποψία, μετατρέπεται σε μια εξαρτητική φιλία, όπου τον πρώτο λόγο έχει η ανάγκη, την οποία μοιράζονται. Και ενώ μοιάζουν να βρίσκουν τις ισορροπίες τους με τον καιρό, η άφιξη μιας ακόμα, νεότερής τους γυναίκας, της Τζούλια (Ειρήνη Αρβανίτη), τις διαταράσσει.
Παρακολουθώντας, σε ένα εκπληκτικό και ιδιαίτερα ποιητικό κείμενο, τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων να μεταβάλλονται και τους χαρακτήρες τους να ξεδιπλώνονται, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ήρωες διαχειρίζονται τις ανάγκες τους από διαφορετική φιλοσοφική οπτική. Ο Νατ ενδιαφέρεται κυρίως για τη συντροφικότητα που βρήκε μέσα στο αφιλόξενο αυτό περιβάλλον. Η Τζούλια, ακολουθώντας τη διδασκαλία του Εκκλησιαστή στην Παλαιά Διαθήκη, την οποία συχνά μνημονεύει, αδιαφορεί για τις συνέπειες των πράξεών της, καθώς όλα είναι μάταια και πιστεύει στο σχέδιο του Θεού για εκείνη. Η Νταϊάν, ως ο πιο ολοκληρωμένος και σύνθετος χαρακτήρας του έργου, αντιμετωπίζει την αλλαγή ως μια ευκαιρία να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να ενδυναμωθεί η ίδια: στο μικρόκοσμο του καταφυγίου κινεί τα νήματα και αποφασίζει να διατηρήσει τον ίδιο έλεγχο σε κάθε πτυχή του, με όποιο κόστος. Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται υπό το άγρυπνο βλέμμα του γείτονα (Έκτορας Γασπαράτος), ο οποίος δυσπιστεί απέναντι στη φαινομενική και πρόσκαιρη ευτυχία και, κατά διαστήματα, αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο της αλήθειας και της συνείδησης, που γνωρίζει όσα τα χείλη δεν θα προφέρουν ποτέ: ότι η μοναξιά είναι η μόνη αλήθεια σε αυτή τη στιγμή του χρόνου και αυτή είναι μια όψη της ματαιότητας, την οποία οι πρωταγωνιστές δύσκολα θα αποδεχθούν.
Το κλειστοφοβικό σκηνικό εδώ αποτελείται από κλουβιά και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι ίδιοι βρίσκονται σε ένα κλουβί, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν τα πουλιά εκτός του. Παράλληλα, τα ένστικτά των ηρώων βρίσκονται σκόπιμα παγιδευμένα: η ανάγκη είναι αυτή που τα έχει φυλακίσει, ώστε να μην εκδηλωθούν. Ο φωτισμός ενισχύει ιδανικά την ατμόσφαιρα αυτή, καθώς μεταβάλει τη διάθεση του θεατή με τις εναλλαγές του (θερμό-ψυχρό φως-ημίφως-απόλυτο σκοτάδι, ανάλογα με το πόσο κρυφό ή ειλικρινές είναι κάτι που συμβαίνει επί σκηνής). Η χορευτική, σχεδόν, και ντελικάτη κίνηση των ηθοποιών θυμίζει τις εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στους ήρωες, ενώ οι μεστές –αν και σε ελάχιστα σημεία πομπώδεις- ερμηνείες τους αναδεικνύουν το βάθος των χαρακτήρων, παρά την πρόδηλη δυσφορία τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον εγκλωβισμού.
Εν γένει, η σκηνοθεσία αποτυπώνεται στη μνήμη, καθώς καταφέρνει να μεταφέρει μια γνώριμη εικόνα: τους εαυτούς μας εν μέσω πανδημίας, σε ένα σπίτι με τους ίδιους ανθρώπους και με ανάμεικτα συναισθήματα. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει δεκάδες σημεία επαφής της παράστασης με τη σημερινή ανθρώπινη εμπειρία: Η καχυποψία ανάμεσά μας, η στοχοποίηση, ο αποκλεισμός του «ξένου», η εκβιασμένη διασκέδαση, ο φόβος, η ανάγκη μας να αλλάξουμε τα πράγματα, είναι μόνο λίγα από αυτά. Υπό την έννοια αυτή, τα «Πουλιά» αξίζουν για έναν ακόμα λόγο. Γιατί θυμίζουν το σκοτάδι μέσα μας και το τραύμα που δύσκολα επουλώνεται.

 Συντελεστές

Συγγραφέας: Κόνορ Μακφέρσον
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Michelangelo Bevilacqua
Κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη
Μουσική – Ηχητικά Τοπία: Μάνος Αντωνιάδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σοφία Αλεξιάδου
Επιστημονική Συνεργάτης: Άννα Πούπου
Θεατρολόγος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Δαμασκηνός
Video: Στέφανος Κοσμίδης
Γραφιστική Επιμέλεια: xMx graphics
Φωτογραφίες: Μιράντα Παπαδοπούλου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: In Between Art Theatre Company
Παίζουν (αλφαβητικά): Ειρήνη Αρβανίτη, Έκτορας Γασπαράτος, Άννα Θεοδωρίδου Στέλιος Ψαρουδάκης

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
Διάρκεια παράστασης: 80’

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

* ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

* Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά από αυτόν) καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Επίσης υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους σε όλους τους χώρους του θεάτρου.

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Από: 15/11/2021 Εως: 18/01/2022
Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15

Τοποθεσία:
Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός

Eισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 13€ | Μειωμένο: 10€ | Ατέλειες: 5€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ: 213 0356472, 6951832070

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιανουάριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.