Είδαμε την Πανούκλα στο θέατρο 104.

Είδαμε την Πανούκλα στο θέατρο 104.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Απρίλιος 01 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ
Στο θέατρο 104 μια ακόμα δυνατή παράσταση.Η πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ σε μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία Σοφίας Καραγιάννη και Μιχάλη Βραζιτούλη και σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.
Ο Αλμπέρ Καμύ Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας από τους πιο δημοφιλείς του 20ου αιώνα, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.Η πανούκλα κι ο ξένος είναι από τα πιο γνωστά του έργα.
Η πανούκλα είναι ένα αλληγορικό αφήγημα του οποίου η γραφή συμπίπτει με την άνοδο του ναζισμού.
Ο γιατρός μιας επαρχιακής πόλης αφηγείται το χρονικό της αρρώστιας, δίνοντας ταυτόχρονα μια τεράστια μάχη για να βοηθήσει τους συμπολίτες του.
''Για να γνωρίσεις το χαρακτήρα μιας πόλης, αρκεί να μάθεις πώς οι άνθρωποι της δουλεύουν, πώς ερωτεύονται και πώς πεθαίνουν.Υπάρχουν πόλεις που σου επιτρέπουν να αφεθείς να αρρωστήσεις.Στην πόλη μας ο ετοιμοθάνατος είναι τελείως μόνος.Παγιδευμένος μέσα σε τοίχους, ενώ ο κόσμος έξω, μιλά για μπίζνες κι επενδύσεις.''
Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης γνωστός για τις άρτιες ερμηνείες του, στο ρόλο του γιατρού Ριέ είναι απλός άμεσος κι αληθινός εκφράζοντας το βαθύ ανθρωπισμό του σε αντίθεση με τους ''μασκαράδες γιατρούς του μαύρου θανάτου.''Συνάμα βγαίνει μέσα από την ερμηνεία του το ολοκληρωτικό του δόσιμο στη δουλειά του.Η ερμηνεία του πατάει σε μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στην εξωστρέφεια που έχει στην επικοινωνία του με τους άλλους ως γιατρός και την εσωστρέφεια για τον προσωπικό του πόνο [ασθένεια και τελικά θάνατος της γυναίκας του].
Η πανούκλα σταδιακά κυκλώνει την πόλη, οι θάνατοι πολλαπλασιάζονται κι ο αγώνας αρχίζει να γίνεται άνισος.Οι παράγοντες του τόπου αλαζονικά αδιάφοροι κι ανοργάνωτοι.Ο τρόμος, η απελπισία κι ο θάνατος σκεπάζουν τα πάντα.Ακούμε τις λέξεις πανδημία,καραντίνα, εγκλεισμός, απαγορεύσεις, μάσκες.
[.......οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις της σημερινής εποχής, είναι τυχαία και συμπτωματική....]
''Οι άνθρωποι πλέον δέχονται τα πάντα, μαζικά χωρίς σκέψη.''
Τα σκηνικά της Κωνσταντίνας Κρίγκου δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο Καμύ.Ένα μαύρο δωμάτιο με μια τρύπα από την οποία μπαινοβγαίνουν οι άνθρωποι.Ή.......τα ποντίκια.Τα κοστούμια της λιτά εκτός από το ρόλο της πανούκλας που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μαμιός.
Οι φωτισμοί του Νίκου Βλασσόπουλου χαμηλοί, μελαγχολικοί, φώτα καραντίνας εγκλεισμού κι αγωνίας.
Η Σοφία Καραγιάννη γνωστή για την γεμάτη ευαισθησία φαντασία της, άγγιξε με δέος το έργο του Καμύ κι ανέδειξε το δραματικό του χαρακτήρα αποφεύγοντας επιδέξια τον μελοδραματισμό.Μέσα σ' ένα δωμάτιο μια ολόκληρη πόλη και μια ολόκληρη εποχή.Το εύρημα με τα παπούτσια είναι συγκλονιστικό όπως και το αισιόδοξο φινάλε με το κλείσιμο της τρύπας.
Η ζωντανή μουσική της παράστασης από το Στάθη Δρογώση είναι ένας διάλογος ανάμεσα στον μουσικό και τους ηθοποιούς.Συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα, ανταποκρινόμενη.
Το τραγούδι You are my sunshine που τραγουδάει η πανούκλα είναι μέρος του σαρκασμού και του μαύρου χιούμορ της προσωποποιημένης αρρώστιας.
Τα παπούτσια που χύθηκαν από τσάντες πάνω στη σκηνή είναι μια συγκλονιστική παραπομπή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Προσωπικά είδα αυτές τις εικόνες στο Άουσβιτς και δεν θα τις ξεχάσω ποτέ.
''Η πανούκλα κάποια στιγμή θα σταματήσει κι όλα θα πάνε και πάλι καλά.Με καλές μπίζνες και μικρές απολαύσεις τα Σαββατοκύριακα.Όμως πάντα θα παραμονεύει κοιμισμένη μέχρι να ξυπνήσει πάλι και να βγει στην επιφάνεια.''
Υπάρχει ωστόσο μια πανούκλα που δεν κάνει κύκλους και είναι η πανούκλα των ολοκληρωτικών καθεστώτων.Εδώ ο Καμύ μας λέει ότι πρέπει να ξυπνήσουμε και να είμαστε σε εγρήγορση.Να μετακινηθούμε από την ασφάλεια, που είναι ο καινούργιος Θεός της κρατικής προπαγάνδας και να περάσουμε στην αγάπη την ενότητα και την ελευθερία.
Ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ζωντανός κι εκφραστικός με ωραία κίνηση, ερμηνεύει διάφορους ρόλους όπως Δήμαρχος, θυρωρός, ιερέας κλπ.Αεικίνητος και ζωηρός, γοητεύει με την ταχύτητα που περνάει από τον ένα ρόλο στον άλλο.
Στο ρόλο της πανούκλας ο Δημήτρης Μαμιός, εκπληκτικός.Θυμίζοντας κάτι από κλόουν ή γελωτοποιό, μια φιγούρα γκροτέσκο, έπαιξε με το σώμα με τη φωνή και με τις εκφράσεις του προσώπου [γκριμάτσες]. Χαρισματικός, εντυπωσιακός, ανατριχιαστικός, ένα από τα δυνατά χαρτιά της παράστασης.
Θέλω να τονίσω γι άλλη μια φορά, την υπέροχη δουλειά της Μαργαρίτας Τρίκκα σε άψογη συνεργασία με την σκηνοθέτη, στην επιμέλεια της κίνησης και ειδικά στην κίνηση του Δημήτρη Μαμιού.
Το έργο του Αλμπέρ Καμύ Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ ευτύχησε απ' όλες τις πλευρές [σκηνοθεσία,ερμηνείες, μουσική, κίνηση, σκηνικά και κοστούμια, φωτισμοί], κι αποτελεί μια σπουδή στην ανιδιοτελή προφορά, την αγάπη και την ελευθερία.

Σκηνοθεσία:Σοφία Καραγιάννη

Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου

Μουσική: Στάθης Δρογώσης

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Διαλυνά

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή:GAFF

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς ,Δημήτρης Μαμιός

Μουσικός επί σκηνής: Ο Στάθης Δρογώσης

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Κάθε Δευτέρα κ Τρίτη στις 9.15μμ

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο: 10€
Ατέλειες: 5€

Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

 

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης.

 

ΘΕΑΤΡΟ 104

Ευμολπιδών 41, Αθήνα 118 54

210 3455020

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.