Είδαμε την παράσταση “Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος” στο Vault

Είδαμε την παράσταση “Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος” στο Vault

Γράφει η Κακλαμάνη Αθηνά

Όταν ακούω το όνομα της Σοφίας Καψούρου συγκεκριμένα πράγματα έρχονται στο μυαλό μου, όπως η έντονη γυναικεία γραφή της, η αισθαντικότητα και η πρωτοτυπία των εικόνων που συνθέτει με την πένα της, καθώς και οι έντονες, παθιασμένες, μάξιμαλ ερμηνείες της, που υπερχειλίζουν τη σκηνή και καταλήγουν πάντα σε ένα είδος συνδιαμόρφωσης της σκηνοθεσίας από κοινού με τον σκηνοθέτη. Η παράσταση “Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος”, που έκανε πρεμιέρα πριν τρεις εβδομάδες περίπου στο Vault, είναι, λοιπόν, άλλη μία τέτοια περίπτωση, όπου η επιθυμία για μεγαλείο της Σ. Καψούρου συναντά την μίνιμαλ, λειτουργική άποψη του Δ. Καρατζιά, με κεντρική ηρωίδα την μητέρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη, ενόψει, μάλιστα, των 200 χρόνων από την Επανάσταση του '21, που έκλεισαν εν μέσω της πανδημίας και βαρύτατου lockdown πέρισυ, μην επιτρέποντας το ανέβασμα της παράστασης εκείνη τη χρονική στιγμή.
Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας τέτοιου είδους θεματικές συνδυασμένες με πλήξη, συντήρηση και μία διεκπεραιωτικού χαρακτήρα ανάληψη, μοιραία απότοκα του σχολικού προγράμματος σπουδών, του εθνοκεντρικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης μας, μα και της πληθώρας καταναγκαστικών εορτασμών και παρελάσεων, στις οποίες συμμετείχαμε σαν μαθητές. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη περίοδος, ήτοι αυτή της αρχής του ρομαντικού 19ου αιώνα στη χώρα μας, κάθε άλλο παρά βαρετή είναι, αφού συντρέχει με το φούντωμα της Επανάστασης και το όνειρο για τη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους, σύμφωνα με τις προορδευτικές αντιλήψεις της εποχής και το αίτημα της αναδυόμενης αστικής τάξης για πέρασμα από τις Αυτοκρατορίες στην οργάνωση του έθνους -κράτους και τη φεουδαρχία στο καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής, όπως όλα αυτά διαγγέλθηκαν ήδη με την Γαλλική Επανάσταση και το σύνθημα για ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα.
Το ως άνω έπος καταφέρνουν να προσεγγίσουν οι Καψούρου και Καρατζιάς, η πρώτη με ένα άκρως φεμινιστικού, αντιπολεμικού χαρακτήρα κείμενο, μα και την δυναμική της ερμηνεία και ο δεύτερος με την σύγχρονη σκηνοθεσία του, δίνοντας στην εποχή αυτή τον χαρακτήρα, το ενδιαφέρον και τη γοητεία που της αναλογεί. Πολύ περισσότερο, το λόγο παίρνει, με αφορμή έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ολυμπιακού και Φενερμπαχτσέ, η μητέρα του Καραϊσκάκη, ξεφεύγοντας από όλες τις νόρμες και τις κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής και σκιαγραφώντας το χαρακτήρα μιας αντάρτισσας, καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση της οποίας διαπλάστηκε ο γιος της, η σπουδαιότερη, ίσως, φυσιογνωμία της Επανάστασης. Καλόγρια, αθυρόστομη, φιλήδονη, φίλαθλος, ελεύθερη, η Καραϊσκάκενα δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν ήξερε καν με ακρίβεια ποιος ήταν ο πατέρας του γιου της, παρά μόνο ότι αυτός ήταν ο καρπός της δικής της επιθυμίας και βούλησης, της ερωτικής της άνοιξης, δίνοντας στη σύλληψη και τη γέννηση του ακόμα και μεταφυσική υπόσταση, στρώνοντας το δρόμο για τον θρύλο γύρω από αυτόν και τους λόγους που έκαναν τον Καραϊσκάκη φοβερό και ακατανίκητο.
Παρ΄όλα αυτά η Καραϊσκάκενα δεν είναι μία ακόμα προσπάθεια αποτύπωσης του κλισέ ότι “πίσω από έναν σπουδαίο άντρα κρύβεται μια ακόμα πιο σπουδαία γυναίκα”. Αντίθετα, τον λόγο παίρνει η ίδια η μάνα, θέτοντας ως πρωταγωνίστρια την ίδια, ξεφεύγοντας από τις σκιές και διεκδικώντας προκλητικά τη θέση της στην Ιστορία. Δυναμική, αυτόφωτη, με μια αγάπη σχεδόν ερωτική προς τον γιο της, η Καραϊσκάκενα αφηγείται άλλοτε δραματικά κι άλλοτε με χιούμορ την ιστορία της, μια ιστορία γυναικεία, γύρω από τον έρωτα, την μητρότητα, τον γυναικείο ερωτισμό και τη σεξουαλική αφύπνιση, σε μια εποχή που η Γυναίκα όχι μόνο δεν είχε λόγο, μα αποτελούσε μια εντελώς άγνωστη, ανεξερεύνητη ήπειρο. Πράγματι, οι ιστορίες γύρω από τον Καραϊσκάκη και το μητριαρχικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγάλωσε και οδήγησαν στην δημιουργία του δυναμικού, στηγερού, cult χαρακτήρα του είναι από αυτές που μπορούν να δώσουν στην σύγχρονη ελληνική ιστορία το χρώμα και την ζωντάνια που χρειάζεται για να ασκήσει στον αναγνώστη της γοητεία.
Η Σοφία Καψούρου, δε, στο ρόλο της Καραϊσκάκενας δεν είναι απλά γοητευτική. Είναι μεγαλειώδης. Η αρχοντική της εμφάνιση, ένα κατακόκκινο φόρεμα, που λειτουργεί σε πολλά συμβολικά επίπεδα, τα μακρυά, λυτά μαλλιά της, η ελευθεριότητα του λόγου της, αλλά και η άνεση με το φύλο της, όλα αυτά φέρνουν ενώπιόν μας όχι μόνο την μητέρα του γνωστού σε όλους ήρωα, μα την ίδια την Επανάσταση, πιο θηλυκή από ποτέ, μα στιβαρή και γεμάτη επική ορμή. Παράλληλα, το σκηνικό του Δ. Καρατζιά, δίνει στην ηρωίδα επί της σκηνής και τον απόντα γιο της μια μυθολογική, σχεδόν, υπόσταση, την οποία η Καραϊσκάκενα επιχειρεί να κάμψει άλλοτε με αμεσότητα και αθυροστομία κι άλλοτε με μια λατρεία απέναντι στο παιδί της, σχεδόν ερωτική, κάμπτοντας μια σειρά από ταμπού μπροστά στα εκστατικά μάτια των θεατών.
Όλα αυτά, λοιπόν, συνθέτουν μια παράσταση σύγχρονη, μακρυά από την αποστειρωμένη και διεκπεραιωτική μέση προσέγγιση ανάλογων θεματικών και τον άδικο συντηρητισμό που την περιβάλλει. Πολύ περισσότερο, η “Καραϊσκάκενα” ,ανεβαίνοντας στη σκηνή του Vault, εν καιρώ πολέμου, αποτελεί μια αντιπολεμική κραυγή, μια γλώσσα αθυρόστομη και αυθάδη, που προβάλει τους μοναδικούς λόγους που αξίζει κανείς να αγωνίζεται, τις μοναδικές αιτίες που αξίζει κανείς να γίνεται Καραϊσκάκης.

VAULT (Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός,213 0356472, 6951832070)
Συγγραφέας: Σοφία Καψούρου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Μπακάλης
Αγιογραφίες: Κική Μαυρίδου
Κατασκευή κοστουμιού: Παναγιώτα Τσομπανάκη (Ατελιέ Τσομπανάκη)
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Χρύσα Ματσαγκάνη
Βοηθοί σκηνοθέτες: Ελένη Μαζνώκη, Χρήστος Παναγιώτου, Κατερίνα Πουλέα, Όλγα Σούρσου, Δημήτρης Τζούκας, Λάμπρος Τζώρας
Παραγωγή: Team Vault AMKE
Στον ρόλο της Ζωής Διαμάντως Διμισκή η Σοφία Καψούρου
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21:15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60' (χωρίς διάλειμμα)
Είσοδος: 12, 10 ευρώ

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Αύγουστος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.