Είδαμε την παράσταση Η κυρία Κλάιν στο θέατρο Αργώ.

Είδαμε την παράσταση Η κυρία Κλάιν στο θέατρο Αργώ.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάιος 26 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την παράσταση Η κυρία Κλάιν στο θέατρο Αργώ.

Στο θέατρο ΑΡΓΩ παρακολουθήσαμε το έργο του Νίκολας Ράιτ βασισμένο στη ζωή της ψυχαναλύτριας Μέλανι Κλάιν που έκανε μετά τον Φρόυντ [του οποίου υπήρξε μαθήτρια] πρωτοπόρες έρευνες για την νηπιακή και παιδική ψυχολογία.Το έργο γράφτηκε το 1998 αλλά παραμένει δραματικά επίκαιρο.

Τρεις γυναίκες εκ των οποίων οι δύο είναι μάνα και κόρη και η τρίτη γραμματέας της μητέρας, μπλέκονται σ' ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι, μπερδεύοντας ρόλους και συναισθήματα.
-Ήταν σημαντικό να είμαι αποστασιοποιημένη.
-Ναι αλλά ήσουν μητέρα.
Ο ξαφνικός θάνατος του γιου της Κλάιν Χανς κι αδελφού της Μελίτα, γίνεται η αφορμή για μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στις δυο γυναίκες και για μια οδυνηρή αναδρομή στα παιδικά χρόνια των δυο παιδιών και στον τρόπο ανατροφής τους από τη μητέρα και ψυχαναλύτρια.
''Δεν μπορούσα να το ξεπεράσω, να στριφογυρίζει μέσα στο μυαλό μου η αναθεματισμένη φράση ''μ' αγαπάς μαμά; ''.
Η κόρη είναι κι αυτή ψυχαναλύτρια κι έτσι ο ανταγωνισμός φουντώνει, οι θύμησες φουντώνουν και τα παιδικά τραύματα έρχονται στην επιφάνεια και ζητούν λύτρωση και θεραπεία.
-Ξέχασες τα γενέθλιά μου.Σπάνια ήσουν εκεί.
-Δεν ήμουν καλά.
-Υπάρχουν και κακές μητέρες.Τέτοια ήσουν κι εσύ.Ποτέ δε νοιώσαμε ότι μας αγαπάς πραγματικά.
Λεκτικοί, συναισθηματικοί και νοητικοί πυροβολισμοί πάνε κι έρχονται μεταξύ των δυο γυναικών με την τρίτη να λειτουργεί πότε σαν πυροσβεστήρας και πότε σαν προσάναμμα για να δυναμώσουν οι φλόγες.

Όσοι αγαπούν την ψυχολογία θα απολαύσουν λέξεις νοήματα κι εκφράσεις όπως μεταβίβαση κι αντιμεταβίβαση, ψυχανάλυση, εγώ, ασυνείδητο, καταβολές, ανάλυση ονείρων κλπ.
''Το μεσαίο συρτάρι περιέχει τα πάρε δώσε μου με τον κόσμο.Είναι το συρτάρι του εγώ.
Το πάνω συρτάρι είναι το συρτάρι του υπερεγώ και είναι γεμάτο με λογαριασμούς και οφειλές.
Το κάτω συρτάρι είναι σκοτεινό και γεμάτο απειλές, είναι το συρτάρι του ασυνείδητου.''

Για την ιστορία και μόνο, μεταβίβαση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο κατευθύνει συναισθήματα κι επιθυμίες που αφορούν ένα συγκεκριμένο άτομο, σε ένα άλλο.
Αντιμεταβίβαση είναι η ασυνείδητη προβολή συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών από την παιδική ηλικία του θεραπευόμενου προς τον θεραπευτή του.

Η Αιμιλία Υψηλάντη συντονισμένη απόλυτα στο ρόλο της Μέλανι Κλάιν, χτίζει μια φιγούρα αγέρωχη, ατσαλάκωτη [με ελάχιστες στιγμές ευαλωτότητας καλά κρυμμένες] μια φιγούρα αυταρχική, απόμακρη και κλειστή. Η επιλογή της Κλάιν μέχρι τελευταία, να είναι περισσότερο ψυχαναλύτρια και λιγότερο μητέρα, την αφήνει απελπιστικά μόνη κι αυτό η κα Υψηλάντη το δίνει με έντονη εσωτερική έκφραση. Η δυνατή ερμηνεία της μας βάζει εξολοκλήρου μέσα στη μαγεία της ψυχανάλυσης αλλά και μέσα στις παγίδες που παραμονεύουν όταν δεν είναι ξεκαθαρισμένοι κι αυτόνομοι οι ρόλοι γονέα και θεραπευτή.

Τα ατμοσφαιρικά σκηνικά του Γιάννη Αρβανίτη και η ομίχλη που συνεχώς κινείται ανάμεσα στις γυναίκες, καταδεικνύουν αυτό το μπέρδεμα, την αδυναμία των ανθρώπων να μπουν στη καρδιά τους και να βιώσουν τη ζωή μέσα απ' αυτό το ενεργειακό κέντρο αλλά αναζητούν ταυτότητα μέσα από την επιστήμη τους. Θυμάμαι εδώ αυτό που είπε η αλεπού στον μικρό πρίγκηπα του Εξυπερύ. ''Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά.Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια.΄΄

Η σκηνοθεσία της Χρύσας Καψάλη γρήγορη και ''γεμάτη'' δημιουργεί μια ιστορία που κρατά ''αναμμένο'' τον θεατή παρόλο που δεν υπάρχει έντονη δράση, και καθοδηγεί τις τρεις γυναίκες να κινούνται μέσα στο χώρο σαν άνθρωποι που ζουν την εμπειρία τους, αλλά και σαν σκιές που αφήνουν τα συναισθηματικά τους χνάρια πάνω στη σκηνή και μέσα μας. Χωρίς μελοδραματισμούς, η συγκινησιακή φόρτιση έρχεται σε μας καθαρή και γνήσια.

Η Νατάσα Καλογρίδη στο ρόλο της κόρης και ψυχαναλύτριας, δίνει επίσης μια πολύ δυνατή ερμηνεία. Επιδέξια αποφεύγοντας το μελό, χαρίζει στο ρόλο της μια τραγικότητα που συγκινεί.Σκληρή μα κι ανοχύρωτα ευάλωτη, πληγωμένη αλλά με ενσυναίσθηση, μας χαρίζει όμορφες ερμηνευτικές στιγμές με υφέσεις και κορυφώματα, πλάθοντας μια γυναίκα που μόλις πας να την αντιπαθήσεις, χωρίς να το καταλάβεις την αγαπάς και την συμπονείς.

Πολύ καλή επίσης η Σάρα Εσκενάζη στο ρόλο της Γραμματέας.Αυστηρή, λιτή, άκαμπτη που όμως αφήνει μια χαραμάδα για να υποψιαστεί κανείς μια ευαίσθητη παιδική ψυχή. Κι αυτό η Εσκενάζη μας το πέρασε με ερμηνευτική δεξιοτεχνία.

Η κυρία Κλάιν στο θέατρο ΑΡΓΩ είναι μια πολύ καλή παράσταση που θα την απολαύσουν ιδιαίτερα όσοι αγαπούν την ψυχολογία. Όσοι δεν ασχολούνται με το θέμα, έχουν να διδαχτούν πολλά για τις σχέσεις τους και συμπεριφορές είτε σαν γονείς, είτε σαν παιδιά.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αιμιλία Υψηλάντη
Νατάσα Καλογρίδη
Σάρα Εσκενάζη

Κείμενο: Νίκολας Ράιτ
Μετάφραση: Έλση Σακελλαρίδου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Σκηνογραφία: Γιάννης Αρβανίτης
Συνεργάτης σκηνογράφος: Μελίνα Αναλυτή
Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Φωτογραφία/Βίντεο: Παναγιώτης Μάλλιαρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Βογιατζής
Β βοηθός σκηνοθέτη: Βίλλυ Κοντονικολάκη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Χάρης Φλέουρας
Διεύθυνση παραγωγής: Άρτεμις Υψηλάντη-Ναπολέων
Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Άρης Σομπότης
Επικοινωνία: Art ensemble | Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Τα κοστούμια της φωτογράφισης είναι του κ. Βασίλη Ζούλια.

Ημερομηνία:
Από: 05/05/2022 Εως: 19/06/2022
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00

Τοποθεσία:
Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Αθήνα

Eισιτήρια:
Γενική είσοδος: €17 πλατεία, €15 εξώστης
Μειωμένα: €15 για άνω των 65, €12 φοιτητικό, €10 ανέργων και ΑΜΕΑ

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 2105201684 | www.argotheater.gr

 

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούλιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.