Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Είδαμε το Όνειρο ενός γελοίου στο θέατρο Βράχων.

Είδαμε το Όνειρο ενός γελοίου στο θέατρο Βράχων.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Ιούλιος 05 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε το Όνειρο ενός γελοίου στο θέατρο Βράχων.

Θεωρώ τον Άρη Σερβετάλη έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς μας κι έναν άνθρωπο υψηλής συνειδησιακής υπόστασης. Μετά τα γεγονότα του περασμένου χειμώνα, είδα το τεράστιο ηθικό του ανάστημα και τον θαύμασα ακόμα πιο πολύ. Έτσι όταν άκουσα ότι θα ανεβάσει ένα από τα αγαπημένα μου έργα του Ντοστογιέφσκι, ενθουσιάστηκα και ο ενθουσιασμός μου δικαιώθηκε.

Η παράσταση έλαβε χώρα στο θέατρο Βράχων. Μια τετράγωνη κατασκευή με νερό και γύρω-γύρω φώτα, σε συνδυασμό με τους επιβλητικούς βράχους του θεάτρου, δημιούργησαν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Μέσα στο νερό διάφορα έπιπλα [τραπέζια, καρέκλες, κομοδίνα, ντουλάπες]. Μια μεγάλη λίμνη συναισθημάτων, όπου οι ψυχικές δομές [έπιπλα] πέφτουν και ξαναστήνονται συμβολίζοντας την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να σταθεί στα πόδια του, να βρει την ταυτότητα του και να δώσει νόημα και ταυτότητα στον κόσμο του. [εικαστική εγκατάσταση Έφη Μπίρμπα].

Ο ήρωας του Ντοστογιέφσκι είναι ένας άνθρωπος στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, μέσα σ' ένα κόσμο που στερείται νοημάτων και σκοπού.
''Με διακατέχει αυτή η γελοιότητα. Δεν μπορώ να την αποφύγω.''

Ο ήρωας κρατάει πατερίτσες, σύμβολο της συναισθηματικής αναπηρίας του σύγχρονου ανθρώπου που έχει χάσει την επαφή με την καρδιά του και φοράει μια εφαρμοστή στολή με ρίγες σαν φυλακισμένος [κοστούμια Έφη Μπίρμπα]. Είναι η σύγχρονη φυλακή που μας έχει κλείσει η καπιταλιστική υλιστική κοινωνία μας.

Ο Άρης Σερβετάλης μέσα από μια υψηλών προδιαγραφών υποκριτική, με αριστοτεχνική μαεστρία αγγίζει τις ψυχές μας με το μαγικό του ραβδάκι και μας σαγηνεύει, μας φέρνει σε έκσταση. Μονολογεί, κλαίει, σπαράζει κι αυτοπυρπολείται πάνω στη σκηνή με την βοήθεια της πλαστικότητας που χαρακτηρίζει την κίνησή του.

Ένα εξωτερικό γεγονός -η συνάντηση του μ' ένα κοριτσάκι στο δρόμο- κι ένα εσωτερικό γεγονός -το όνειρο-. Ο ήρωας πεθαίνει και ξαναγεννιέται σε μια άλλη διάσταση, σε μια άλλη γη, σε μια κοινωνία ιδανική.

''Όλα έλαμπαν σαν σε γιορτή.Ακτινοβολούσαν ευφροσύνη. Ήταν η γη πριν αμαρτήσει, πριν μολυνθεί από το προπατορικό αμάρτημα. Εκεί ζούσαν άνθρωποι αγνοί, που δεν γνώριζαν καθόλου το κακό.''

Ο Ντοστογιέφσκι από την απουσία νοήματος ενός κόσμου αυτοκαταστροφής, μας μεταφέρει με αριστουργηματικό τρόπο στην αγάπη και στην αληθινή ζωή, στην ευτυχία που πηγάζει από μέσα.

Η μουσική του Vangelino Currentzis είναι ένας επίμονος διαπεραστικός ήχος μιας διαλυμένης ψυχοσύνθεσης. Κάποιες στιγμές γίνεται θυμός, κάποιες άλλες απογοήτευση κι απόγνωση, ένας ήχος που καταρρίπτει το ψέμα του εσωτερικού βολέματος και σε αφήνει γυμνό, εκτεθειμένο στο μονόδρομο που λέγεται αναζήτηση της αλήθειας. Στο βάθος ακούγονται αλυχτίσματα σκύλων ή λύκων, θυμίζοντας το λύκο της στέπας του Έσσε.

''Όλοι εσείς που με κοιτάτε αυτή τη στιγμή, δεν είστε παρά εγώ ο ίδιος, όλοι εσείς που με ακούτε δεν είστε παρά η αντανάκλαση του εαυτού μου.''

Η αιθέρια και σχεδόν σιωπηλή παρουσία της Έφης Μπίρμπα πάνω στη σκηνή, είναι ένα είδος alter ego του ήρωα, που του υποβάλλει καίρια ερωτήματα και του υποδεικνύει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.

Η εξαιρετική δουλειά της Μπίρμπα στη σκηνοθεσία είναι συνυφασμένη απόλυτα με το Ντοστογιεφσκικό ύφος και με τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει. Σκηνοθεσία γεμάτη συμβολισμούς που καλείται ο θεατής να αποκρυπτογραφήσει για να κατανοήσει αυτόν τον μεγάλο ανατόμο της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Το ζευγάρι Σερβετάλης-Μπίρμπα επιμελήθηκε και την απόδοση- δραματουργία του έργου.

Ο Γιώργος Καρβέλας επιμελήθηκε τους ονειρικούς φωτισμούς που σε συνδυασμό με τις αντανακλάσεις του νερού και την μεγαλοπρέπεια των βράχων, δημιούργησαν ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.Με μια ποιητική προσέγγιση θα το ονόμαζα μαγεία.

Το όνειρο λοιπόν ήταν το άνοιγμα της συνειδητότητας του ήρωα.

''Αυτό το όνειρο μου αποκάλυψε την αλήθεια. Στάθηκε ο προάγγελος για μια νέα ζωή, απέραντη, αδαπάνητη, ανακαινισμένη, αποκαλυπτική. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μιλώντας για την αλήθεια, η οποία μου αποκαλύφθηκε σε όλη της τη δόξα. Είναι το πρόσωπο του Θεού.''

Η παράσταση ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΊΟΥ είναι το μεγάλο δώρο που μου έκανε ο Εαυτός μου για να με αποζημιώσει για κάποιες αναταράξεις του Ιουνίου. Γιατί παραστάσεις σαν αυτή είναι δώρα πανάκριβα κι ανεκτίμητα.

ΤοΟνειροΕνοςΓελοιου 2Kaplanidis

Σκηνοθεσία-εικαστική εγκατάσταση-σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα

Απόδοση-δραματουργία: Άρης Σερβετάλης - Έφη Μπίρμπα

Ερμηνεύουν: Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα

Μουσική: Vangelino Currentzis

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Βάσια Λύρη

Sound design: Κώστας Μιχόπουλος

Κινηματογράφιση-trailer: Make Your Own Films-Γρηγόρης Πανόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης

Παραγωγή: Τεχνηχώρος

Social Media – Διαφήμιση: Renegade Media, Βασίλης Ζαρκαδούλας

Επικοινωνία – Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη

Εισιτήρια: Γενική είσοδος:15€
Προπώληση: www.viva.gr

Ημερομηνίες Περιοδείας
Δευτέρα 27/06 21:00 Θέατρο Βράχων Βύρωνα Μελίνα Μερκούρη Αθήνα
Τρίτη 28/06 21.00 Θέατρο Βράχων Βύρωνα Μελίνα Μερκούρη
Πέμπτη 30/6 21:30 Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Τρικάλων Τρίκαλα
Παρασκευή 1/7 21:30 Αλκαζάρ Δημοτικό Κηποθέατρο Λάρισα
Δευτέρα 4/7 21:30 Αλτι ναλμάζη Αλεξανδρούπολη
Τρίτη 5/7 21:30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθη
Τετάρτη 6/7 21:30 Θέατρο Κάστρου Καβάλα
Παρασκευή 8/7 21:30 Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκη
Σάββατο 9/7 21:30 Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκη
Δευτέρα 11/7 21:30 Αθλητικό & Πολιτιστικό Κέντρο Νέα Μάκρη
Πέμπτη 14/7 21:30 Βεάκειο Θέατρο Πειραιάς
Παρασκευή 15/7 21:00 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου
Δευτέρα 18/7 21:30 Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου Ιωάννινα
Τρίτη 19/7 21:30 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Πάτρα
Τρίτη 30/8 21:00 Θέατρο Ορέστης Μακρή Χαλκίδα
Κυριακή 11/9 21:00 Δημοτικό θέατρο «Δημήτρης Κιντής» Ηλιούπολη

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

27 Ιουνίου- 11 Σεπτεμβρίου

Τιμή εισιτηρίου:


ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου
Υπαίθριο θέατρο Εθνικών Ηπειρωτικών Μελετών - Φρόντζου
Κηποθέατρο Παπάγου
Άλσος Παπάγου, Οδός Κορυτσάς, Τ.Κ. 15669, Χολαργός - Παπάγου
+302106520412
Κηποθέατρο Αλκαζάρ Λάρισα
Θέατρο Κήπου
Έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
+302310256775
Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη
Βύρωνας
+30-210-7626438/738
Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη
+30 2109923840

 

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.