Είδαμε τη  RAMAYANA στο θέατρο Βράχων.

Είδαμε τη RAMAYANA στο θέατρο Βράχων.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Ιούλιος 17 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε τη RAMAYANA στο θέατρο Βράχων.

Η θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ ιδρύθηκε το 1991 από την Μαρία Περετζή και με άξονα τη διδασκαλία του ελληνικής καταγωγής Γεωργίου Γκουρτζίεφ (1866-1949), η Περετζή και η ομάδα της έφτιαξαν του ''θέατρο του ιερού''. Θέατρο και μυσταγωγία, ψυχαγωγία και πνευματικότητα, δουλειά κι αυτοεξέλιξη, χτίζουν την ιερότητα της εργασίας αυτής της ιδιαίτερης ομάδας.

Ομ πχου πχου βα σουαχά τατ σαβιτουρ βαρενγιαμ
μπχάρκο ντε βάσια ντι μαχι
ντιο ντιο ναχ πρατσονταγιάτ.........

Με το γκαγιάτρι μάντρα, ένα από τα πιο δυνατά μάντρας της ινδικής κουλτούρας [λέγεται ότι απομακρύνει άμεσα την αρνητικότητα και τα εμπόδια] αρχίζει μια μεγαλειώδη παράσταση που αναφέρεται σε ένα από τα δύο μεγάλα ινδικά έπη τη Ραμαγιάνα. Το άλλο έπος είναι η Μαχαμπχαράτα.

Η Ραμαγιάνα είναι η μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Μάχη που κρατάει μέχρι σήμερα, αλλά το αρχαίο έπος έχει να μας δώσει σπουδαία μηνύματα.

IMG 20220717 124912

Ένας μεγάλος σοφός ο Βισβαμίτρα παίρνει κοντά του τον πρίγκηπα Ράμα και τον αδελφό του Λαξμάνα για να τους διδάξει πώς να μάχονται ενάντια στα διαβολικά τέρατα Ραξάσα. Ο μύθος λέει ότι ο Ράμα είναι η ενσάρκωση του μεγάλου Θεού Βισνού του άρχοντα των πάντων. Όταν κατάλαβε ο Βισνού ότι η ισορροπία του κόσμου έχει διαταραχθεί, κατέβηκε στη γη για να την αποκαταστήσει. Ο Ράμα ερωτεύεται και παντρεύεται τη Σίτα και μένει στην ιστορία η μεγάλη αγάπη αυτών των αιώνιων εραστών.
Ας δούμε λίγο τον συμβολισμό. Ο Θεός Βισνού κατεβαίνει στη γη σαν άνθρωπος-Θεός [Ράμα], για να πολεμήσει το σκοτάδι και να επαναφέρει το φως στη γη. Ο αρχηγός των σκοτεινών τεράτων ο Ραβάνα, κλέβει την ψυχή του [Σίτα] και μετά από μια μεγάλη μάχη ο Ράμα νικάει το σκοτάδι,σκοτώνει το κακό [Ραβάνα] ενώνεται πάλι με την ψυχή του κι επαναφέρει το φως στον κόσμο. [Συμπερασματικά λοιπόν η σύνδεση του κάθε ανθρώπου με την ψυχή του συμβάλλει στο να μεγαλώσει το φως πάνω στη γη]. Στη μάχη αυτή βοηθάει τον Ράμα ο Θεός-πίθηκος Χανουμάν κι ο συγγραφέας Βαλμίκι δίνει εδώ ένα μάθημα ενότητας Θεών, ανθρώπων, φύσης και όλων των πλασμάτων της Δημιουργίας. Η μάχη αυτή είναι προσωπική όσο και συλλογική.Τα σκοτεινά τέρατα Ραξάσα βρίσκονται μέσα στη ζωή μας αλλά και μέσα μας. Είναι οι προκλήσεις που πρέπει να υπερβούμε για να ενωθούμε με τον εσωτερικό μας Θεό.
Τα δικά μας έπη Οδύσσεια και Ιλιάδα έχουν αντίστοιχους συμβολισμούς.

Στην παράσταση αναφέρεται συχνά ο όρος ντάρμα. Είναι το ηθικό καθήκον σύμφωνα με την εσωτερική ηθική [θεϊκό σχέδιο] η βαθειά εσωτερική επιταγή για την πορεία μας στη ζωή προκειμένου να ενεργοποιήσουμε μέσα μας την ύψιστη αρετή.

Θέλω να σταθώ λίγο με θαυμασμό στο πρόσωπο της Μαρίας Περετζή που έχει κάνει τη σκηνοθεσία του έπους, αλλά τη βρίσκουμε να συμμετέχει και σε πολλά άλλα κομμάτια της παράστασης Έχει κάνει την μουσική επιμέλεια κι ενορχήστρωση καθώς και τα χορικά, έχει επιμεληθεί το κείμενο μαζί με τον Δημήτρη Περετζή, έχει επιμεληθεί τα ηχητικά μαζί με τον Δημήτρη Δημητριάδη και τους φωτισμούς μαζί με τους Δημήτρη Νέλλα και Φώτη Τραγανουδάκη. Κοστούμια και μάσκες επίσης μαζί με τους Ιουλία Βεντίκου, Βίκη Τσέλιου, Αθηνά Παπαφώτη, Μαρία Λόγια και Βούλη Φωτιάδου. Είναι γνωστή η συλλογική δουλειά της ΡΟΔΑΣ και το ομαδικό πνεύμα της αλλά είναι επίσης σπουδαίο το έργο αυτής της μεγάλης θεατρικής και πνευματικής γυναίκας του οποίου τυχεροί αποδέκτες είμαστε εμείς οι θεατές. Είμαι θαυμάστρια της έμπνευσης, της φαντασίας, των επιλογών και της πολυτάλαντης ιδιοσυγκρασίας της.

Ονειρεμένα τα κοστούμια της παράστασης, υπέροχοι οι χοροί της ομάδας. Οι ερμηνείες ισάξιες ενός έπους και η ζωντανή μουσική άκρως υποβλητική. Οι θρησκευτικοί ψαλμοί με ακούσματα όπερας, η μελωδικότητα του πιάνου και ο ρυθμικός ήχος των κρουστών με τα φωνητικά, δημιουργούν ένα ηχητικό τοπίο που χαρίζει στον θεατή την εμπειρία του ιερού.

Η σκηνοθεσία γρήγορη και ζωντανή, εντυπωσιακά δονούμενη, δίνει ροή στο κείμενο κρατώντας τον θεατή σε συνεχή εγρήγορση. Όλη αυτή η πανδαισία χρωμάτων, εικόνων, ήχων και δράσης, περνάει μέσα σου, σε μυεί σε αυτή την παλιά όσο και απίστευτα σύγχρονη πραγματικότητα. Γιατί και σήμερα η μάχη του φωτός με το σκότος μαίνεται και βγάζει στην επιφάνεια χαμένες αξίες, μεγάλες ηθικές αξίες για τις οποίες μας μιλάει η Ραμαγιάνα ένα έργο που τοποθετείται το 1000 πΧ περίπου. Η αιώνια πίστη κι αφοσίωση της Σίτα στον αγαπημένο της Ράμα, η αδελφική αφοσίωση του Λαξμάνα στον αδελφό του, η υπακοή στον ανώτερο Θεϊκό Νόμο και σε αυτούς που τον εκπροσωπούν, η αρετή [ντάρμα] που διαχέεται σε όλους σχεδόν τους διαλόγους, ακόμα και των σκοτεινών, η σύνδεση με κάτι μεγαλύτερο από μας που όμως το περιέχουμε.

Θέλω να αναφερθώ στα πρόσωπα της ομάδας ΡΟΔΑ ένα προς ένα, γιατί το καθένα είναι μοναδικό και όλα μαζί αποτελούν ένα αρμονικό εξαίσιο σύνολο.
Θωμάς Γκότση, Ίρις Μπαγλανέα , Χρήστος Βελαώρας, Σταμάτης Λόγος, Σταύρος Κάππας, Άννα Κυπραίου, Νίκος Τσιουμπλεκτσής, Ιουλία Βεντίκου, Γιάννης Αγγέλης, Γιώργος Κωστογιάννης Εύα Αυλίδου, Λένα Κοντοπίδου, Σερίλντα Μακρή, Μάνια Μεταξά, Δημήτρης Μπόζες, Δημήτρης Νέλλας, Παττυ Παπαγεωργίου, Αθηνά Παπαφώτη, Μαρίζα Πελεκάνου, Ράνια Σπυροπούλου, Μαρία Τσούγκα.
Ένα μήνυμα λοιπόν από την Μαρία Περετζή και την ομάδα ΡΟΔΑ μέσα από μια επική παράσταση.
ΤΟ ΦΩΣ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ!

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή

Διασκευή κειμένου: Δημήτρης Περετζής, Μαρία Περετζή

Σκηνικά: Nίκος Τσιουμπλεκτσής

Μουσική: Τάκης Πατερέλης (πιάνο, φλάουτο, φωνητικά) / Πία Πιερράκου (πιάνο, φωνητικά) / Γιώργος Ντούνης (κρουστά) / Μαρία Θωίδου (φωνητικά) / Πάτυ Παπαγεωργίου (φωνητικά) / Ίρις Μπαγλανέα (φωνητικά) / Κώστας Χρισταντώνης (φωνητικά) / Σταύρος Κάππας (φωνητικά)

Μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Μαρία Περετζή

Χορικά: Μαρία Περετζή

Κουστούμια: Μαρία Περετζή / Ιουλία Βεντίκου / ΒίκηTσέλιου / Μαρία Λόγια/ Βούλη Φωτιάδου

Ηχητικά: Δημήτρης Δημητριάδης

Φωτισμός: Μαρία Περετζή/ Δημήτρης Νέλλας/ Φώτης Τραγανουδάκης

Μακιγιάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου / Ίρις Μπαγλανέα / Σερίλντα Μακρή

Υποκριτικά / Χορικά

Ράμα: Θωμάς Γκότσης, Σίτα: Ίρις Μπαγλανέα, Λαξμάνα: Χρήστος Βελαώρας, Βισβαμίτρα: Σταμάτης Λόγος, Ντασαράτα: Σταύρος Κάππας, Καϊκέγι: Άννα Κυπραίου, Ραβάνα: Nίκος Τσιουμπλεκτσής, Σουρπανάκα / Μαντάρα: Ιουλία Βεντίκου, Σουγκρίβα: Γιάννης Αγγέλης, Χανουμάν: Γιώργος Κωστογιάννης

Εύα Αυλίδου, Λένα Κοντοπίδου, Σερίλντα Μακρή, Μάνια Μεταξά, Δημήτρης Μπόζες, Δημήτρης Νέλλας, Πάττυ Παπαγεωργίου, Αθηνά Παπαφώτη, Μαρίζα Πελεκάνου, Ράνια Σπυροπούλου, Βίκυ Τσέλιου, Μαρία Τσούγκα

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Οκτώβριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.