Είδαμε τον Φιλοκτήτη στο θέατρο Βράχων.

Είδαμε τον Φιλοκτήτη στο θέατρο Βράχων.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Ιούλιος 26 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε τον Φιλοκτήτη στο θέατρο Βράχων.

'"Άριστοι μεταξύ αρίστων.Άντρες που θ' αφήσουν πίσω τους ερείπια.''

Ο Φιλοκτήτης ήταν ο ήρωας στον οποίο ο Ηρακλής χάρισε το τόξο και τα βέλη του.
Οι Αχαιοί με επικεφαλής τον Αγαμέμνονα, σαλπάρουν από το λιμάνι της Αυλίδας για ν' αρχίσουν τον Τρωικό πόλεμο. Ο χρησμός λέει ότι πρέπει να κάνουν θυσία στη Θεότητα Χρύση και ο Φιλοκτήτης ήξερε πού βρισκόταν το ιερό της. Ένα φίδι όμως τον δαγκώνει στο πόδι, η πληγή του κακοφορμίζει, η μυρωδιά που βγάζει ανυπόφορη, οι κραυγές του πόνου του δυνατές κι έτσι οι σύντροφοί του τον εγκαταλείπουν στο διπλανό νησί της Λήμνου και φεύγουν.

''Η Λήμνος μια πέτρα, γη ακατοίκητη στη μέση του νερού.''

Στον ένατο χρόνο του πολέμου ο χρησμός ενός μάντη του Έλενου, προφητεύει ότι οι Αχαιοί δεν θα πάρουν την Τροία αν δεν χρησιμοποιήσουν το τόξο του Ηρακλή. Επιστρέφει λοιπόν ο Οδυσσέας στη Λήμνο και πείθει τον Νεοπτόλεμο το γιο του Αχιλλέα, να ξεγελάσει τον Φιλοκτήτη για να του παραδώσει το τόξο. Ο Νεοπτόλεμος ενώ στη αρχή δέχεται, στη συνέχεια γνωρίζοντας και συμπονώντας τον Φιλοκτήτη, αποφασίζει να τον διασώσει. Η μεταφυσική παρέμβαση του Ηρακλή ως από μηχανής Θεού, έχει σαν αποτέλεσμα να συνοδεύσει ο Φιλοκτήτης τους Αχαιούς πίσω στην Τροία, όπου παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου μέσω του Δούρειου ίππου κι αργότερα σκοτώνει τον Πάρη.

Στο επιβλητικό Θέατρο Βράχων, είδαμε αυτό το σπουδαίο έργο του τραγικού μας ποιητή Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκι. Η λιτή σκηνοθετική γραμμή της ανέδειξε πλήρως το λόγο του Σοφοκλή μέσα από τη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, που μας παρέδωσε ένα κείμενο μεστό, ρέον και ποιητικό.
''Τόσος πόνος, τόσο δάκρυ, τόση ερημιά.''
Η σκηνοθεσία της προσωποκεντρική, ακολουθεί με σεβασμό το κείμενο, τονίζοντας τα μηνύματά του και φτιάχνει μια καθ' όλα άρτια παράσταση.

Τα σκηνικά του Γιώργου Γεωργίου, αφαιρετικά, ε'ιναι ακριβώς το ξερονήσι της Λήμνου. Το μόνο έντονο στοιχείο, η μεγάλη στρογγυλή βάση που φιλοξενεί το τόξο του Ηρακλή.

Ο 6μελής χορός αποτελούμενος από τους Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο. Βαγγέλη Κρανιώτη, Βαγγέλη Μάγειρα, Τάσο Θεοφιλάτο, Παντελή Αρουσαλίδη και Μάρκο Γέττο, με μια λιτή ρυθμική και στοχευμένη χορογραφία, εκφράζει τις θέσεις του ίδιου του συγγραφέα. Τη συμπόνοια και συμπαράσταση στο δράμα του Φιλοκτήτη.
''Πλησίασε να δεις σε τι γκρεμό κρέμεται η άθλια ζωή του.''
Η πατρική καθοδήγηση στο Νεοπτόλεμο, η προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης είναι η φωνή του χορού. Η φωνή της συνείδησης που παρατηρεί, σχολιάζει, συμμετέχει και παρεμβαίνει, κρατώντας τη πυξίδα της δικαιοσύνης και της ισορροπίας.
''Η καλύτερη επιλογή είναι η λιγότερο επικίνδυνη.''

Η επιλογή της Μαρίας Πρωτόπαππα στο ρόλο του Οδυσσέα, είναι το σκηνοθετικό εύρημα που θέλει να φέρει στην επιφάνεια το θηλυκό στοιχείο του πολυμήχανου άντρα. Το θηλυκό του μυαλό που εφευρίσκει λύσεις, σκαρφίζεται τεχνάσματα, ξέρει να ηγείται με ευστροφία, μαεστρία αλλά και αρκετή δόση σκληρότητας. Η εξαιρετική ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαππα δικαίωσε την επιλογή της Καμίνσκι, ωστόσο κατά την ταπεινή μου άποψη, σε κάποια σημεία ο ρόλος βγαίνει λίγο περίσσότερο άκαμπτος απ' όσο χρειάζεται. Η θηλυκή ενέργεια συχνά είναι ένα κράμα ευαλωτότητας και φαντασίας, πείσματος και δυναμισμού. Ένα πάντρεμα σκληρότητας κι ευαισθησίας κι αυτή την ευαισθησία δεν μπόρεσα να τη διακρίνω.

''Πρέπει να εισβάλλεις με λόγια στην ψυχή του Φιλοκτήτη. Εσύ και μόνο εσύ μπορείς να του φανείς αξιόπιστος. Πρέπει να του πάρουμε το τόξο.''

Ο Τάσος Νούσιας ως τραγικός ήρωας είναι εντυπωσιακά εκφραστικός. Με το εύρος της ερμηνευτικής του δεινότητας, μας αιχμαλώτισε εκφράζοντας τον σπαραγμό του Φιλοκτήτη για την προδοσία των συντρόφων του, τον θυμό του για την αδικία, τη λαχτάρα του να ξεφύγει από τη σκληρή του μοίρα. Η ερμηνεία του Νούσια σε κάνει κοινωνό της τραγωδίας του ήρωά του και η χαρακτηριστική του φωνή συμβάλλει τα μέγιστα στο ξεδίπλωμα της προσωπικότητας του Φιλοκτήτη και του σωματικού και ψυχικού πόνου του.

Ο νεαρός Γιώργος Αμούτζας, το κλειδί της Σοφόκλειας τραγωδίας, δίνει πολύ γλαφυρά τον φλογερό και παθιασμένο Νεοπτόλεμο και τις ηθικές διακυμάνσεις ως προς το ξεγέλασμα του Φιλοκτήτη.
''Ντρέπομαι να με φωνάζουνε προδότη. Καλύτερα έντιμος και νικημένος παρά ανέντιμος και νικητής.''

Εξαιρετική δουλειά η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ηχοτοπίων και των χορικών από τους Constantine Skourlis και Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά.

Τεράστια τα μηνύματα που μας έρχονται από τα βάθη του χρόνου, με πρωταρχικό το θέμα της ηθικής ως προς την έκβαση μιας κατάστασης. Εντιμότητα και ακεραιότητα ή επίτευξη του στόχου με οποιοδήποτε μέσο;

Η μεταφυσική παρέμβαση του Ηρακλή με την φωνή του Νούσια, σαν ανώτερο θεϊκό κομμάτι του ίδιου του Φιλοκτήτη, φέρνει ισορροπία και ειρηνική λύση.Γιατί πάντα αυτό το νόημα έχει ο από μηχανής Θεός της ελληνικής Γραμματείας.

Στο Θέατρο Βράχων είδαμε μια απόλυτα άρτια παράσταση χωρίς κάτι περιττό, χωρίς την παραμικρή ατεχνία. Μια παράσταση που δεν σε εγκαταλείπει στην έξοδο του Θεάτρου αλλά σε συνοδεύει στη ζωή σου χαρίζοντάς σου πλούτο και σοφία.

 

Ταυτότητα παράστασης
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή

Μετάφραση:Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία:Μαρλένε Καμίνσκι

Σκηνογράφος:Γιώργος Γεωργίου

Ενδυματολόγος:Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική διδασκαλία χορού- πρωτότυπη μουσική σύνθεση: ΕυαγγελίαΒελλή-Κοσμά

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση ηχοτοπίων: ConstantineSkourlis

Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας (Φιλοκτήτης), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας), Γιώργος Αμούτζας (Νεοπτόλεμος).

ΧΟΡΟΣ:

ΧΟΡΟΣ:

Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (Κορυφαίος του Χορού)

Παντελής Αρουσαλίδης

Μάρκος Γέττος

Βαγγέλης Κρανιώτης

Βαγγέλης Μάγειρος

Τάσος Θεοφιλάτος

 

Πρόγραμμα περιοδείας
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΑ-ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΑ-ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟ - ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΥΛΛΗ (ΦΟΡΤΕΤΖΑ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΑ
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ Γ.ΡΙΤΣΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ.(ΦΡΟΝΤΖΟΥ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ.(ΦΡΟΝΤΖΟΥ)
ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑ-ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ- ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ

 

Τιμές Εισιτηρίων:Από 15€
Διάρκεια Παραστάσεων:Από 4 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2022


Πληροφορίες:Προπώληση: www.viva.gr

 


Βοηθός Σκηνοθετη:Νατάσα Πετροπούλου


Link Εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/filoktitis-tou-sofokli/

 

 

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.