Είδαμε τον Μισάνθρωπο στο θέατρο Εμπορικόν.

Είδαμε τον Μισάνθρωπο στο θέατρο Εμπορικόν.

Είδαμε τον Μισάνθρωπο στο θέατρο Εμπορικόν.

''Για να τιμάς πρέπει να ξεχωρίζεις. Κι όταν τιμάς όλο τον κόσμο μήπως τελικά δεν τιμάς κανέναν. (...) Δεν θέλω η καρδιά μου να 'ναι δοσμένη σ'όλους χωρίς καμμιά προτίμηση''.

Αλσέστ, βασικός ήρωας στο έργο Μισάνθρωπος.

 

Ο πολυπράγμων Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί φέτος έναν λαμπρό θίασο στην παράσταση ''ο Μισάνθρωπος'' του Μολιέρου στην σκηνή του θεάτρου Εμπορικόν (Σαρρή 11,Ψυρρή , Αθήνα). Εκεί βρέθηκε λοιπόν την περασμένη Παρασκευή η συντακτική ομάδα του www.θεατρο.gr και παρακολούθησε την γενική πρόβα της παράστασης με μεγάλο ενδιαφέρον.

molieros

Ο Μολιέρος γεννήθηκε στο Παρίσι στις 15 Ιανουαρίου 1622. Ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, υπεύθυνος θιάσου και ηθοποιός. Έγραψε 35 έργα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία και άνηκε στο καλλιτεχνικό κίνημα του κλασικισμού. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα του είναι: ο Ταρτούφος, ο Αμφιτρύων, ο Φιλάργυρος, ο Ντον Ζουάν, ο κατά Φαντασίαν ασθενής και ο Μισάνθρωπος. Πέθανε από αιμορραγία στο σπίτι του στις 17 Φεβρουαρίου 1673. Μετά από την παράσταση του έργου του ''Ο κατά φαντασίαν ασθενής'', ο Μολιέρος κατέρρευσε στην σκηνή πάνω στην πολυθρόνα όπου έπαιζε το ρόλο του. Έβηχε και αιμορραγούσε και παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου.
Ο Μισάνθρωπος είναι ένα έργο πανανθρώπινο, μια έμμετρη πεντάπρακτη κωμωδία ηθών. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1666 στο θέατρο του Παλαί Ρουαγιάλ στο Παρίσι. Ο Μισάνθρωπος, έχοντας έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο του συγγραφέα, είναι μία σάτιρα σχετικά με την υποκρισία, τις ψευτοκολακείες και το ψέμα που διέπει την βασιλική αυλή αλλά και τα σαλόνια του Παρισιού. Είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του στο θέατρο.
Η υπόθεση του έργου: Η πλοκή του έργου διαρθρώνεται μεταξύ δύο γεγονότων. Από την μία, ο έρωτας του Αλσέστ για την χήρα Σελιμέν τον καίει ολόκληρο. Ο Αλσέστ νιώθει ότι πρέπει να την διεκδικήσει από τους άπειρους επίδοξους εραστές που την πολιορκούν και αυτό τον τρελαίνει...Η Σελιμέν επίσης έχει αρχίσει να γίνεται ένα με τους διεφθαρμένους, υποκριτικούς νέους και αυτό ολοένα και τον αποστρέφει μακριά της. Από την άλλη εκκρεμεί μια δίκη, μεταξύ του Αλσέστ κι ενός άλλου αντίδικου.

Βρισκόμαστε σε ένα πλούσιο σπίτι κατά τη διάρκεια μιας γιορτινής βραδιάς. Κεντρικά πρόσωπα του έργου ο αριστοκράτης Αλσέστ (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) ένας νέος που είναι ερωτευμένος με την πανέμορφη, σαγηνευτική, φιλάρεσκη, νεαρά χήρα Σελιμέν (Ευγενία Σαμαρά). Ο Αλσέστ έχει σιχαθεί ολόκληρη την κοινωνία του Παρισιού γιατί θεωρεί ότι όλες οι κοινωνικές σχέσεις είναι πλέον κάλπικες. Αισθάνεται οργή και  πνίγεται από την αηδία, μιας και όλοι γύρω του λένε ψεύτικες κολακείες ο ένας μπροστά στον άλλον ενώ από πίσω τους, σκάβουν ο ένας το λάκκο του άλλου. Οι φίλοι του τον θεωρούν αντικοινωνικό, γιατί είναι ειλικρινής στις απόψεις του και δεν χαρίζεται στα λόγια του για κανέναν. Εκείνος όμως βλέπει παντού γύρω του την υποκρισία και τις ίντριγκες να ξεδιπλώνονται η μία μετά την άλλη.Ο Αλσέστ μελαγχολικός και ευαίσθητος, αποτραβιέται από τα πηγαδάκια που έχει στήσει γύρω της η Σελιμέν, κάθεται στην άκρη της σάλας και συνδιαλέγεται υπό ένα πολύ έντονο ύφος με τον φίλο του Φιλέντ. Ο Φιλέντ, όντας η φωνή της λογικής στο έργο, μιλάει με σωφροσύνη στον φίλο του, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία ή ανταπόκριση.Η Σελιμέν δέχεται απροκάλυπτα το φλερτ των επίδοξων εραστών της, τους δίνει θάρρος να την πολιορκούν χωρίς να τους κόβει ποτέ τον αέρα. Ο Αλσέστ της εκφράζει τη δυσαρέσκεια του και την συμβουλεύει με διεκδικητικότητα να σταματήσει να δέχεται το φλερτ του καθενός γύρω της. Η ίδια όμως δυστυχώς αρνείται να τιθασεύσει την αλόγιστη αυταρέσκεια της, λέγοντας του ότι δεν ταιριάζει με την κοινωνία επειδή είναι αντικοινωνικός και μοιάζει να τρέφει μίσος σχεδόν για τους πάντες γύρω του.Της ζητάει να τα ''χαλάσουν'' κι εκείνη γεμίζει θυμό. Μάταια πίστευε ο Αλσέστ ότι η φλόγα του έρωτα του θα την εξάγνιζε, αφού όντας τεχνήτρια η Σελιμέν το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να αγαπιέται.

''Σελιμέν, καθόλου δεν μ' αρέσει η διαγωγή σας. Αμέσως ανοίγετε την καρδιά σας σε όποιον λάχει, πολλοί σας κυνηγούν''.

Στη σκηνή που ακολουθεί έρχεται ο Ορόντ (ο αντεραστής του Μισάνθρωπου), προσδίδει στον Αλσέστ άπειρες κολακείες, λέγοντας του πόσο τον θαυμάζει και τον εκτιμά και ότι θέλει να γίνει φίλος του. Αποφασίζει να μοιραστεί μαζί του μερικά ποιήματα θέλοντας να λάβει την ειλικρινή του γνώμη. Ο Αλσέστ έτσι μοιράζεται μαζί του την ειλικρινή του γνώμη, δηλαδή ότι δεν του αρέσουν καθόλου οι στίχοι που μόλις άκουσε και οι δυο άντρες έρχονται σε ρήξη. Στη συνέχεια του έργου βλέπουμε πολλές ίντριγκες, κόλπα μεταξύ των πρωταγωνιστών και των φίλων τους που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Το παρεάκι της Σελιμέν κουτσομπολεύει και θάβει όσους δεν είναι παρόντες, φίλους γνωστούς κι εχθρούς. Όλους τους γλωσσοτρώνε αλλά μόλις τους δουν από κοντά, τρέχουν τους σφίγγουν το χέρι και τους πνίγουν με κολακείες. Την συνέχεια δεν θα σας την πω, θα σας αφήσω να την απολαύσετε επί σκηνής.

''Οι φίλοι σας πολύ κακά κάνουν που καλλιεργούν μέσα στη ψυχή σας όλα αυτά τα ελαττώματα''.

Οι συντελεστές:

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ήταν ο ιδανικός Μισάνθρωπος, ο Αλσέστ. Ειλικρινής, ευγενής, αυθεντικός, εξόχως ταλαντούχος και εντελώς πιστός στο ρόλο του, μας μάγεψε. Με έκανε να πιστέψω ότι σε κάποια γωνιά της κουίντας του θεάτρου βρισκόταν ο ίδιος ο Μολιέρος και του έδινε δύναμη και οδηγίες για το πως να ανταποκριθεί στο δύσκολο αυτό ρόλο. 

Η ταλαντούχα Ευγενία Σαμαρά, μέσα από το ρόλο της Σελιμέν, με έκανε να δω ζωντανό μπροστά μου όλο αυτό που απεχθανόταν ο Μολιέρος. Με αξιοζήλευτη κίνηση, σωματικότητα,φυσικότητα, ταπεραμέντο
και σκηνική άνεση δίνει μια ερμηνεία που μας συγκλονίζει. Δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω της. Η ερμηνεία της είναι ένας από τους λόγους που πρέπει κάποιος να δει αυτήν την παράσταση.

Ο Στέλιος Ιακωβίδης στο ρόλο του Ορόντ (ο αντεραστής του Μισάνθρωπου), με απόλυτο σεβασμό και συνέπεια στο είδος της κωμωδίας αυτής των ηθών, υπηρετεί το ρόλο του με τον καλύτερο τρόπο.

Στον ρόλο της Αρσινόης, της αντίζηλης της Σελιμέν, η Αθηνά Μουστάκα, σε ένα ρόλο διαφορετικό από αυτούς που την έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Μεταμορφώνεται τόσο πολύ στη σκηνή σε μια γυναίκα που προσπαθεί να κερδίσει τον άντρα μιας άλλης γυναίκας, που δεν την αναγνώρισα. Η ερμηνεία της έχει μια ιδιαίτερη ερμηνευτική γοητεία και αναδεικνύει την ηρωίδας που υποδύεται αριστοτεχνικά.

Οι μνηστήρες της γοητευτικής Σελιμέν, ο Θάνος Μπίρκος και ο Αυγουστίνος Κούμουλος. και οι φίλοι του ζευγαριού Αλέξης Φουσέκης και ο Κυριάκος Σαλής, καταφέρνουν ν’ ανταποκριθούν με συνέπεια και αμεσότητα στο ρόλο τους, πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και τέλος η αγαπημένη σε όλους μας Φωτεινή Αθερίδου με δικά της σατιρικά κείμενα σε ρόλο dj-σχολιαστή που βάζει φιτιλιές σε κάθε προσπάθεια σοβαροφάνειας των ηρώων του έργου.

Η σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με την πολύτιμη βοήθεια της βοηθού του Ρέας Σαμαροπούλου, κατάφερε να αναδείξει με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο την αιχμηρή γραφή του Μολιέρου. Παρουσίασαν την συντηρητική υποκρισία της βασιλικής αυλής της εποχής του Μολιέρου, με μια πολύ φρέσκια και μοντέρνα ματιά. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι ο Γιάννης Κακλέας αποπειράται για πρώτη φορά να συνδιαλλαγεί με τον κόσμο του Μολιέρου κάνοντας μια έντονη σύγκριση με την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Γιατί παρόλο που το έργο γράφτηκε 400 χρόνια πριν, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ αφού το ψεύδος, η υποκρισία και η κοινωνική κριτική πάντοτε καλά κρατούν. Όντας ένας μαέστρος της σκηνοθεσίας, κατάφερε μέσα σε σχεδόν δύο ώρες να παρουσιάσει στα μάτια μας με απόλυτη επιτυχία την σαθρή αυτή κοινωνίας όπου κυριαρχούν οι παθογένειες της υποκρισίας, της διαπλοκής, ο ναρκισσισμός, η αδικία και η επίδειξη του πλούτου. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια λοιπόν στην σκηνοθετική ομάδα.

Τα αφαιρετικά σκηνικά της Ηλένιας Δουλαδίρη και του Γιάννη Κακλέα πλαισίωσαν με μαεστρία το θίασο και έδωσαν τη δυναμική στους θεατές να τα δημιουργήσουν με την φαντασία τους. Αρωγός σε αυτό ήταν τα φανταστικά κοστούμια εποχής πάλι της Ηλένιας Δουλαδίρη που μας κατέπληξαν και δώσανε στο χώρο και στο έργο μια λαμπρότητα και αρχοντιά. Οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου έντυσαν την κάθε σκηνή με απόλυτη επιτυχία προσδίδοντας και το σωστό συναίσθημα στην κάθε εναλλαγή φωτισμών και σκηνής. Ήταν απόλυτα ταιριαστοί στη ροή της παράστασης, δίνανε το στίγμα τους με το καλύτερο τρόπο. Η Αγγελική Τρομπούκη μας μάγεψε με την απίστευτη κινησιολογία των ηθοποιών, οι οποίοι μετέτρεψαν έναν σχεδόν άδειο χώρο, σε σάλα σπιτιού της βασιλικής αυλής. Ο Βάϊος Πράπας και ο Γιάννης Μπερερής με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή με τις μουσικές τους επιλογές που πλαισίωσαν την παράσταση. Highlight ήταν η μουσική της έναρξης το αγαπημένο σε όλους μας τραγούδι του David Bowie το επικό τραγούδι Space Oddity. Εντυπωσιακή προσθήκη σε όλα αυτά ήταν και η επιμέλεια Βίντεο- Επεξεργασία εικόνας του Παντελή Μάκκα. Τα video wall-πίνακες του δημιουργήσανε μια ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα στο χώρο.

Ο Μισάνθρωπος είναι ένα έργο διαχρονικό, μια βαθύτερη θεώρηση της ανθρώπινης φύσης. Σήμερα που κυριαρχούν τα social media στη ζωή μας, περισσότερο από ποτέ κυριαρχούν τα likes, οι λυκοφιλίες, οι ψευτοκολακείες, το ψέμα, οι ίντριγκες και η υποκρισία. Ο ίδιος ο Μολιέρος άνηκε στα αστικά στρώματα. Μέσα από τον Αλσέστ κατακρίνει την καλή κοινωνία. Αρνείται να αποδεχτεί την θνητότητα των ανθρώπων. Μια φοβερή και ειλικρινής παράσταση που θα αγγίξει το μυαλό και την καρδιά σας. Ο Μολιέρος θέλησε να μας διδάξει μέσα από τα έργα του, θέτοντας ένα λιθαράκι ανθρωπιάς μέσα στο καθένα μας, στον κάθε θεατή ή αναγνώστη. Να μην χάσετε αυτή την παράσταση για κανένα λόγο!

---------- 

Σκηνοθεσία / Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη – Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Χορογραφία-Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Μουσική: Βάϊος Πράπας
Βίντεο- Επεξεργασία εικόνας: Παντελής Μάκκας
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μπερερής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Ευγενία Σαμαρά
Στέλιος Ιακωβίδης
Αθηνά Μουστάκα
Θάνος Μπίρκος
Φωτεινή Αθερίδου
Αυγουστίνος Κούμουλος
Αλέξης Φουσέκης
Κυριάκος Σαλής


Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας - Εβίτα Σκουρλέτη
Γραφείο τύπου - Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Social Media -Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας:Μολιέρος
Σκηνοθεσία:Γιάννης Κακλέας

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ευγενία Σαμαρά, Στέλιος Ιακωβίδης, Αθηνά Μουστάκα, Θάνος Μπίρκος, Φωτεινή Αθερίδου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Αλέξης Φουσέκης, Κυριάκος Σαλής

Τιμές Εισιτηρίων: 20€ κανονικό, 17€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω 65 ετών
Διάρκεια Παραστάσεων:Από 19 Νοεμβρίου 2022

Πληροφορίες: Προπώληση: www.viva.gr


Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00 και Κυριακή 20.00
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-misanthropos-tou-molierou/

Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρῆ 11, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0321 1750.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Ιούνιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.