Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Είδαμε την παράσταση για παιδιά "Σολομώντεια Λύση" στο Θέατρο Οδού Καλλιρόης

Είδαμε την παράσταση για παιδιά "Σολομώντεια Λύση" στο Θέατρο Οδού Καλλιρόης

Βλέπει κανείς πολλά στις μικρές, περιφερειακές σκηνές της Αθήνας. Κάποιες φορές, ανάμεσα σε αμελώς στημένες παραστάσεις για παιδιά («Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι»…), ξεχωρίζουν κάποια διαμάντια. Όχι γιατί είναι δουλειές εντυπωσιακά πλαισιωμένες από περίτεχνα σκηνικά, δαπανηρά κοστούμια ή ηχηρά θεατρικά ονόματα, αλλά γιατί η αφοσίωση στον λόγο του συγγραφέα, η σεμνή και σοβαρή δουλειά των συντελεστών δεν κρύβονται.

Ένα τέτοιο μικρό διαμάντι είναι η «Σολομώντεια Λύση», το έργο για παιδιά 6 ετών και άνω, που ανέβασε ο θίασος λαϊκού θεάτρου «Maticapi» στο «Θέατρο Καλλιρόης» εφέτος.

Αρχικά, διαβάζοντας ότι η παράσταση έχει διάρκεια 90 λεπτών χωρίς διάλειμμα, απόρησα. Θα έμεναν προσηλωμένα στη ροή της τα παιδιά; Μήπως ήταν υπερβολική απαίτηση εκ μέρους μας, να παραμείνουν ακίνητα για τόση ώρα τα πολυαγαπημένα μας διαβόλια; Η έκβαση με διέψευσε. Τα παιδιά παρέμειναν σχεδόν ασάλευτα, προσηλωμένα, συμμετοχικά. Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνοντας το αλάθητό τους ένστικτο.

Η «Σολομώντεια λύση» του Γιάννη Καλαντζόπουλου, ο «Κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ με άλλα λόγια, κείμενα αμφότερα εμπνευσμένα από κινέζικο έργο του 13ου αιώνα, είναι μια ιστορία αγάπης βαθιάς, αλτρουϊστικής και γι αυτό αλησμόνητης.

Η υπηρέτρια Γρούσα σώζει το παιδί της βασίλισσας, η αγέρωχη ρήγισσα επιστρέφει για να το διεκδικήσει, ο δικαστής δίνει λύση χαράζοντας στο χώμα έναν κύκλο με κιμωλία. Το αιώνιο ζήτημα έχει ξανά τεθεί: σε ποιον ανήκει ένα αντικείμενο του πόθου;

Ποιος δικαιούται το σώμα ενός παιδιού; Ποια δικαιώματα πιστοποιεί η γονεϊκότητα; Ποιος και τι την ορίζει;

σολομώντεια λύση 5

Με ανάλαφρο και εύληπτο τρόπο, σαν παραμύθι που διηγείται ένας παππούς στα εγγόνια του, εκτυλίσσεται η ιστορία. Με χιούμορ και μουσικά διαλείμματα, με μοτίβα εκτελεσμένα ζωντανά επί σκηνής από δύο απ’ τους ηθοποιούς. Απλή και άμεση η κινησιολογία, ανεπιτήδευτα εκφραστικά μέσα, ζωντανός, ρέων λόγος χωρίς ίχνος διδακτισμού. Η ουσία του έργου βρίσκει εύκολα τις καρδιές των θεατών, γιατί αυτές στοχεύει: Απάντηση στα σύγχρονα σκοτάδια της ιδιοτέλειας, της απάθειας και της αδιαφορίας για τον πόνο του Άλλου είναι η προσωπική εμπλοκή, η ενεργοποίηση, η αγάπη… Απλά, απέριττα, ουσιαστικά. Σαν την παράσταση της ομάδας «Maticapi».

Η διακριτική, «αέρινη» αλλά πλήρης γνώσεων σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Τσαγκαράκη βοήθησε την υποκριτική χαρμολύπη του Αντώνη Γουγή και την έμπειρη δωρικότητα του Γιώργου Ζιώγαλα να αναδειχτούν. Γλυκειά, νεανική παρουσία η Νίκη Κάβουρα, με ιδιαίτερα εκφραστικό βλέμμα, ιδιαίτερα συγκινημένη αλλά και αποτελεσματική η χαμαιλέοντας Ιωάννα Μπιλίρη.

Η απλότητα των σκηνικών και τα «ευφυή» κοστούμια της Βικτώριας Νταρίλα πρόσθεσαν ζωντάνια στο εγχείρημα. Θαύμασα την αλλαγή ρούχων επί σκηνής της Κυρίας Μπιλίρη. Chapeau… Η μουσική του Γιώργου Θεοφάνους ενσωματώθηκε αβίαστα στο πνεύμα της παράστασης, τονίζοντας τη ζεστασιά στην προσέγγιση του μύθου και τη φυσικότητα της ροής της.

Τα παιδιά πλαισίωσαν τους ηθοποιούς στο χαρούμενο, γιορτινό κλείσιμο του έργου, μπαίνοντας -θαρρείς- και τα ίδια σ’ έναν άλλο «κύκλο με κιμωλία», κύκλο χαράς, συμμετοχής, θεατρικής μέθεξης. Μπήκαμε κι εμείς μαζί τους… Βγαίνοντας από το θέατρο ο συννεφιασμένος ουρανός εκείνης της Κυριακής έμοιαζε πιο φωτεινός.

 

b 28618 or post

 
Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης
Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Σκηνικά / Κοστούμια: Βικτώρια Νταρίλα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας
Μουσική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη
Φωτογραφίες: Φιλιώ Σταμματοπούλου (Filio Magenta)
Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Υπεύθυνη Παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη
Οργάνωση παραστάσεων: Νίκη Κάβουρα

 

Παίζουν: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Νίκη Κάβουρα, Ιωάννα Μπιλίρη, Γιώργος Τσαγκαράκης

Μουσικοί επί σκηνής: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας

Πληροφορίες παράστασης

Παραστάσεις
Από Κυριακή 13 Νοεμβρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Κυριακή 12:00 (το μεσημέρι)
Καθημερινές για σχολεία

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 8€
Μειωμένο (Άνεργοι, ΑμεΑ, άνω των 65): 6€

Διάρκεια παράστασης:
90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/i-solomontia-lysi-theatro-kallirrois/

Τηλέφωνα κρατήσεων
6908891066 / 6934654289

Χώρος
Θέατρο Οδού Καλλιρρόης (Καλλιρρόης 10, Αθήνα)

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.