Είδαμε την παράσταση ''Ονόριο τα ανομήματα ενός εγκληματία''στο Θέατρο Βαφείο- Λάκης Καραλής

Είδαμε την παράσταση ''Ονόριο τα ανομήματα ενός εγκληματία''στο Θέατρο Βαφείο- Λάκης Καραλής

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Δεκέμβριος 05 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την παράσταση ''Ονόριο τα ανομήματα ενός εγκληματία''στο Θέατρο Βαφείο- Λάκης Καραλής.

Γράφει η Λένα Σάββα.

Μια όμορφη ιστορία με μυστήριο, σασπένς και συνεχείς ανατροπές παρακολουθήσαμε στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ, διά χειρός Στέφανου Παπατρέχα και σκηνοθεσία του ίδιου και του Λάζαρου Βαρτάνη, ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Το έργο ήταν υποψήφιο για το βραβείο ''Κάρολος Κουν'' στην δραματουργία ελληνικού έργου.

Ο Στέφανος Παπατρέχας που είναι και αφηγητής, με την ρομαντική και μυστηριακή παρουσία του, μας βάζει στο κλίμα του μεσαίωνα αλλά και στον πυρήνα της υπόθεσης.
''Θα ανοίξω σε σας την πύλη του δικού μας κόσμου. Αρχίζει η εξαπάτηση. Το ψέμα της σκηνής. Μια διαδρομή φτιαγμένη από ψέματα που πιθανώς να οδηγήσει στην αλήθεια -εάν υπάρχει-.
Ο καπνός στη σκηνή, δίνει μια αίσθηση μυστηρίου και ταυτόχρονα το μακρινό χρονικά, που έχει θαμπώσει από την πολυκαιρία. Από την πολυκαιρία ή από την έλλειψη μιας διάφανης αλήθειας;

Η ιστορία αρχίζει μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του μοναστηριού της Αγίας Κικιλίας.
Η ηγουμένη του μοναστηριού Μάρθα εκθειάζει τις αρετές της μοναχής Ραφαέλλας κι εξομολογείται την ανησυχία της σχετικά με την άφιξη μιας δόκιμης μοναχής της Βιργινίας, φοβούμενη ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις ''ευαίσθητες'' ισορροπίες του μοναστηριού. Υπάρχει όμως πραγματική ισορροπία ή όπως η αλήθεια, είναι ένας πύργος από χαρτί που καταρρέει στην πρώτη ευκαιρία;
Η δυνατή πένα του Παπατρέχα μας δείχνει από τη μία την αυστηρότητα της ηγουμένης που θέλει να τα έχει όλα υπό έλεγχο και με σκληρούς κανόνες πειθαρχίας κι από την άλλη την καταπίεση των μοναχών που εκτονώνεται με πονηριές, κουτσομπολιά κι αρκετή υποκρισία, κάνοντας πιο ευχάριστη τη μοναστηριακή ζωή.
Η προδοσία υπάρχει μόνο στις ανθρώπινες κοινωνίες; Όπως βλέπουμε στο ευφιές αυτό σενάριο αλλά και στη ζωή, διεισδύει και στα μοναστήρια και μάλιστα σε μια εποχή άκρως αυστηρή κι αποκαλύπτει έναν μικρόκοσμο που ελάχιστα διαφέρει από τον δικό μας κόσμο της απάτης και της υποκρισίας. Η προδοσία είναι το σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας του κόσμου από την αρχή της δημιουργίας του.
''Κάνε ότι θες αλλά μπροστά στην ηγουμένη να είσαι αγία''.

Η υπέροχη μουσική της Σίσσυς Βλαχογιάννη αρχίζει με μοναστηριακές μελωδίες και βυζαντινούς ήχους, πορεύεται μαζί με το σενάριο και τις εναλλαγές του και μετατρέπεται ανάλογα με την ατμόσφαιρα.

Το έργο αποτελείται από ιστορίες-εκδοχές της ίδιας πραγματικότητας. Σε κάθε εκδοχή τα δεδομένα ανατρέπονται, οι ρόλοι αλλάζουν και η αλήθεια παραπαίει μετέωρη, αναζητώντας εναγώνια τον δρόμο και τον τρόπο για να βγει στο φως.

Ο πρωταγωνιστής σε όλες τις ιστορίες-εκδοχές, είναι ο Ονόριο, ένας απατεώνας, κυνικός, υποκριτής και νάρκισσος, που δεν έχει ιερό ούτε όσιο και η ζωή γι' αυτόν είναι μια περιπέτεια κι ένα ατέλειωτο παιχνίδι. Μόνο που το παιχνίδι αυτό έχει και θύματα. Δικαιολογίες υπάρχουν;
''Αν είσαι ένας σπόρος που κάποιος φύτεψε σε χώμα ιδανικό, θα μεγαλώσεις γρήγορα, θα ανθίσεις. Μα αν τύχει να βρεθείς στη λάσπη πώς να ανθίσεις;''

Έτσι, όπως στα παραμύθια, οι ιστορίες διαδέχονται η μια την άλλη μαζί με τις εκδοχές και τις ανατροπές τους, η μουσική αλλάζει, η ατμόσφαιρα μεταβάλλεται συνεχώς κι εμείς μεταφερόμαστε σαν τα παιδιά που κρέμονται από το στόμα του αφηγητή, από το ένα επίπεδο πραγματικότητας στο άλλο.

Δύο από τα καινούργια αστέρια του ελληνικού Θεάτρου [και δεν εννοώ σταρ, μη μπερδευτούμε, αστέρι είναι ένα ουράνιο σώμα που έχει σκοπό του να φωτίζει το σκοτάδι], ο Στέφανος Παπατρέχας κι ο Λάζαρος Βαρτάνης, ζωντανεύουν με τη σκηνοθεσία τους [πρόκειται για δυνατή χημεία συνεργασίας], το ευφυές σενάριο του Παπατρέχα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ονειρική, όπου το κάθε πρόσωπο, ο κάθε λόγος, η κάθε κίνηση, το κάθε βλέμμα, γίνονται στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο, ώστε να φέρνουν κοντά μας χειροπιαστό αυτόν τον μακρινό κόσμο της ιστορίας. Από τις λίγες σκηνοθεσίες που νιώθεις ότι δεν περισσεύει τίποτα [μιλάμε για μια παράσταση πάνω από δύο ώρες], που όλα είναι στη θέση τους κι αρκεί να κάνεις μισό βήμα για να μπεις σ' αυτό τον παράξενο κόσμο, σ' αυτόν τον ''παλιό'' χρόνο, για να γίνεις μέρος του, να διαμαρτυρηθείς για την αδικία, να προειδοποιήσεις για την προδοσία, να προφυλάξεις από τον πόνο, να καταγγείλλεις την απάτη.

Ο Λάζαρος Βαρτάνης εκπληκτικός μέσα στις εναλλαγές των ρόλων, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα πρόσωπο που σου γεννάει μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων από συμπάθεια μέχρι την αποστροφή. Με όμορφη βαθειά φωνή και πολύ καλή κίνηση, περνάει από πραγματικότητα σε πραγματικότητα με την άνεση ενός φτασμένου ηθοποιού.

Η Μαίρη Ξένου στο ρόλο της ηγουμένης, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία όπως και η Γεωργία Πιερρουτσάκου στο ρόλο της Βιργινίας. Πολύ καλές ερμηνείες άψογα σκηνοθετημένες, από τους Στέφανο Παπατρέχα, Αλέξανδρο Καναβό και Σύνθια Μπατσή.

Στην παραμυθένια ατμόσφαιρα της παράστασης συμβάλλουν η εξαιρετική δουλειά της Ηλένιας Δουλαδίρη στα σκηνικά και κοστούμια και οι ονειρικοί φωτισμοί του Τάκη Λυκοτραφίτη.
Να τονίσω την πολύ αξιόλογη δουλειά της Μαρίνας Μαυρογένη στην κινησιολογία που μαζί με την σκηνοθεσία δημιουργούν το θαυμάσιο αποτέλεσμα που είδαμε στο Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ.
Τέτοιες παραστάσεις ανεβάζουν το επίπεδο του ελληνικού θεάτρου και το επίπεδο και την αισθητική του κόσμου.
Και θα το ξαναπώ. Το θέατρο πρέπει να λειτουργεί σαν φάρος που ανοίγει δρόμους μέσα στο σκοτάδι.

 Συντελεστές:

Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνικά – Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάκης Λυκοτραφίτης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη
Βοηθός σκηνοθέτης – Φωτογραφίες – Trailer – Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα
Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου – Φροντιστής: Ιωάννα Καλαβρού
Μακιγιάζ φωτογράφησης & trailer: Έλενα Κοκκίνη
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη – Νώντας Δουζίνας
Παραγωγή: ONORIO ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν:

Λάζαρος Βαρτάνης
Αλέξανδρος Καναβός
Σύνθια Μπατσή
Μαίρη Ξένου
Στέφανος Παπατρέχας
Γεωργία Πιερρουτσάκου

Διάρκεια: 130 λεπτά, διάλειμμα 10 λεπτών μεταξύ 2ης και 3ης Πράξης

Επειδή η παράσταση έχει σκηνές γυμνού και σκηνές βίας, είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Photo Credit: Λιλή Νταλανίκα

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 24/10/2022 Εως: 06/12/2022

Δευτέρα-Τρίτη, 20.15

Τοποθεσία:

Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός

Eισιτήρια:

€14 κανονικό | €11 φοιτητικό | €7 ανέργων

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 6981135820

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

« Σεπτέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.