Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Είδαμε την παράσταση για παιδιά "Μια γιορτή στου Νουριάν" από τη Συντεχνία του Γέλιου στο "Σύγχρονο Θέατρο"

Είδαμε την παράσταση για παιδιά "Μια γιορτή στου Νουριάν" από τη Συντεχνία του Γέλιου στο "Σύγχρονο Θέατρο"

Γράφει η Λουκία Σουγιά

 

«Είναι ευκολότερο να διασπάσεις ένα άτομο παρά μια προκατάληψη», έχει πει ο Άλμπερτ Άινστάιν. Και δικαίως. Η ελληνική κοινωνία το αποδεικνύει με τον θλιβερότερο τρόπο εδώ και δεκαετίες. Γιοι και εγγονοί προσφύγων οι ίδιοι, οι Έλληνες δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα να υποδεχτούμε ψυχικά τους Αλβανούς μετανάστες της δεκαετίας του 1990, τους πρόσφυγες του 2015 και εντεύθεν –για να μην αναφέρουμε τους ομοεθνείς μας κατατρεγμένους Μικρασιάτες έναν αιώνα πριν…

Υπάρχουν όμως και φωτισμένα μυαλά σε γενναιόψυχες υπάρξεις, Ελλήνων και μη, που δεν υποκύπτουν στον φόβο και τρόμο του «Άλλου», στον πανικό μπροστά στη διαφορετικότητα. Αντιστέκονται στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις φυλετικές διακρίσεις. Και αγωνίζονται, πάνω απ’ όλα, να δείξουν τις ομοιότητες -που πάντα είναι περισσότερες από τις διαφορές- ανάμεσα στους ανθρώπους έχοντας κατά νου το πιο ευαίσθητο και ανοιχτόμυαλο κομμάτι της κοινωνίας: τα παιδιά. Την εκπαίδευση και διαμόρφωσή τους.

Έτσι, η παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» πρωτανέβηκε στο Θέατρο «Πορεία» το 2011, μάγεψε το κοινό, παίχτηκε για 4 ολόκληρα χρόνια και επανέρχεται στο «Σύγχρονο Θέατρο» φέτος έχοντας κάνει ένα πέρασμα το 2014 από το «Θέατρο Grips» του Βερολίνου, που υπήρξε και λίκνο της. Στο μεταξύ, ανέβηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, αλλά και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ το 2017 εκπροσώπησε την Κύπρο στην ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο!

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το έργο τόσο ξεχωριστό, ώστε να παίζεται ξανά και ξανά εδώ και μια δεκαετία και να αφορά παιδιά από 6 ετών και άνω, αλλά και όλους τους ενήλικες συνοδούς τους;

Μα η απλότητα και πανανθρώπινη απήχηση του μηνύματός της: Ο ξένος, ο άλλος, ο μετανάστης, το πρώτο θύμα της εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης όπου γης, ο διαφορετικής κουλτούρας και -ίσως- θρησκείας άνθρωπος είναι, εν τέλει, ίδιος με μας, πάσχον πρόσωπο που ταλανίζεται από παρόμοιες καταστάσεις, προκαταλήψεις, διαχωρισμούς και διακρίσεις. Οι δυο πατεράδες του έργου με τα παιδιά τους «συγκρούονται» αρχικά, για να παραδεχτούν στη συνέχεια ότι μπορεί τα ίδια αφεντικά και η ίδια στενόμυαλη νοοτροπία να τους στερεί τη χαρά της γιορτής της ζωής. Ευτυχώς, τα παιδιά είναι τα πρώτα που το νοιώθουν και το κατανοούν. Απλώνοντας το ένα στο άλλο το χέρι, (ένα χέρι παιχνιδιού αλλά και αλληλοβοήθειας) συμπαρασύρουν τους μεγάλους στη γιορτινή, λυτρωτική αγκαλιά του τέλους.

Η εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα της «Συντεχνίας του Γέλιου», σε ιδιαίτερα δημιουργική πορεία φέτος, η ακούραστη καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι, το γοργό και παιγνιώδες ύφος της παράστασης, η ζωντάνια αλλά και τρυφερότητα στη ματιά των συντελεστών της γέννησαν ένα θέαμα που ξεπερνάει τον σκόπελο του διδακτισμού και δείχνει τον δρόμο της συναδέλφωσης μέσα από το βίωμα, την αλήθεια της ζωής, την ανάγκη να «ακουμπήσεις» πάνω στον άλλο και να συμπορευτείς με τον συνάνθρωπο ξεπερνώντας τις επιφανειακές διαφορές σου…

Το συγκινητικό κλείσιμο της παράστασης με το τρυφερό του τραγούδι, σε μια στιγμή που το εθνικό μας πένθος για κάποια άλλα -αδικημένα και αδικοχαμένα- παιδιά ξεχειλίζει στις ψυχές μας, έφερε δάκρυα στα μάτια εδραιώνοντας στην καρδιά το μήνυμα του έργου: «έχε το νου σου στο παιδί», σεβάσου τη ζωή, υπερασπίσου τον Άνθρωπο. «Αυτός», κατά τον μεγάλο Γιώργο Σεφέρη, όποιος κι αν είναι, όπως και όπου στη γη, «χαλάει το τέρας».

 

Για τα παιδιά των Τεμπών

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

«Μια γιορτή στου Νουριάν»

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή, στις 2:30μμ.  | Καθημερινές για σχολεία 

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10 €

Ομάδες 25 ατόμων και άνω: 8 €

 

Προπώληση εισιτηρίων:
- VIVA
- Συντεχνία του Γέλιου: https://syntexniageliou.gr/trexouses-parastaseis/
- Ταμείο Θεάτρου

 nourian1

 

Ταυτότητα Παράστασης:

 

Συγγραφέας: Φόλκερ Λούντβιγκ (Volker Ludwig)

Μετάφραση / Διασκευή / Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Τραγούδι παράστασης: Active Member

Σκηνικά, Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη

Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Nik Visual Communication Firm (Ν.Αθανασιάδης)

Θεατροπαιδαγωγοί: Δέσποινα Μιτσιάλη, Ιωάννα Λιούτσια

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

 

Διανομή  (με αλφαβητική σειρά): 

Γιώργος Ιωσηφίδης, Φώτης Λαζάρου, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη, Χρήστος Χρήστου

 

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45,  11854 Αθήνα (Γκάζι)

πλησίον στάσης μετρό «Κεραμεικός»

Τηλέφωνο: 210 3464380

Φαξ: 210 3464387

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.